Singurul degustător de bere din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joachim Reuling  a produs prima bere la vârsta de 18 ani. Foto: Sebastian Tătaru
Joachim Reuling a produs prima bere la vârsta de 18 ani. Foto: Sebastian Tătaru

Joachim Reuling este maestru berar, somelier profesionist pentru bere şi arbitru la competiţii. Bărbatul s-a născut în Germania, este expert în tot ceea ce înseamnă bere şi s-a mutat în Timişoara din anul 2009. De atunci, încearcă să îi înveţe pe români ce înseamnă o bere bună.

A studiat la Universitatea Tehnică München-Weihenstephan ca să devină maestru berar. După studii a lucrat câţiva ani ca maestru berar, iar din 2009 este timişorean. Joachim a cunoscut în Germania doi români, soţ şi soţie, care l-au determinat şi pe el să vină în România împreună cu ei. „Într-o seară, la un pahar de bere, au spus că printre puţinele lucruri pe care le regretă în legătură cu întoarcerea în România este faptul că nu vor avea bere bună acasă. M-am hotărât că nu puteam să îi las să sufere. Nu mi-a fost deloc greu să părăsesc Germania“, a povestit Joachim Reuling, care în prezent are o afacere cu bere în Timişoara.


Cea mai veche fabrică de bere


Deşi a găsit multe carenţe în ceea ce priveşte băutul berii la Timişoara, lucrurile nu au fost atât de complicate pentru că a venit dintr-o ţară unde există cultura berii, într-un oraş care se poate lăuda cu prima fabrică de bere de pe actualul teritoriu al României. „Singura cultură a berii din Timişoara este faptul că toată lumea îţi povesteşte că aici se află cea mai veche fabrică de bere din ţară. În rest, berea se bea mult prea rece, se beau în general beri plictisitoare. Se bea în pahare necorespunzătoare, spuma nu corespunde aşteptărilor unui băutor german. Diferenţa între băutorii de bere constă în faptul că germanul pune mai multă valoare pe cultura berii şi bea în general mai puţină tărie lângă bere“, a declarat maestrul berar.


Pentru a aprecia pe deplin o bere, trebuie să îi admiri culoarea, să o miroşi şi doar apoi să o guşti. Joachim este singurul degustător profesionst de bere din Timişoara. „Una din diferenţe ar fi că nu ai voie să scuipi berea, deoarece conţine hamei, iar hameiul îşi dezvoltă aroma după câteva secunde după ce a fost înghiţit“, a adăugat specialistul.
Joachim Reuling este totalmente împotriva berilor aromatizate, cum ar fi cele cu lămâie. „Nu înţeleg de ce o băutură frumoasă, naturală, aşa cum este berea, trebuie distrusă cu ingrediente artificiale. Există limonade bune şi există beri bune. Chiar trebuie să le  combinăm?“, se întreabă, retoric, maestrul. Cum se bea o bere? „Trebuie gustată şi nu se bea prea rece. O bere bună va fi bună la gust şi la 8 grade“, a încheiat Joachim Reuling.

Nu înţeleg de ce o băutură naturală ca berea trebuie distrusă cu ingrediente artificiale.
Joachim Reuling, maestru berar

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite