EXCLUSIV Biserica non-stop de la Timişoara primeşte credincioşi din toate religiile. Află cum sunt primiţi membrii noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În permanenţă există cel puţin un credincios care se roagă pentru semeni. Foto: Remus Runcan
În permanenţă există cel puţin un credincios care se roagă pentru semeni. Foto: Remus Runcan

Un grup de credincioşi din toate confesiunile se roagă, la orice oră din zi sau noapte, într-o biserică din Timişoara. Ortodocşi, catolici şi neoprotestanţi din toată Timişoara s-au strâns împreună şi au pus bazele unei iniţiative unice în România, dar care există de mai mulţi ani în Europa şi America.

Cei 300 de timişoreni au lăsat la o parte convingerile bisericilor din care fac parte şi s-au mobilizat pentru rugăciuni perpetue. Practic, enoriaşii spun rugăciuni 24 de ore din 24, iar scopul lor, spun ei, este binele semenilor şi al umanităţii. Fiecare membru al grupului are libertatea să îşi aleagă momentul în care vine la biserică şi ce rugăciuni spune.


Credincioşii sunt împărţiţi pe grupe, zile şi ore, astfel încât, în permanenţă, la Biserica „Sfânta Maria Regina Păcii“ din Timişoara să existe cel puţin două persoane care să spună rugăciuni. În fiecare lună, numărul persoanelor care sunt de acord să îşi rupă din timp şi să lupte pentru binele semenilor este în creştere. „Nu ne rugăm pentru noi, ci pentru toţi semenii noştri. Sunt atâtea rele în lume şi doar credinţa ne poate salva. Există şi oameni sceptici, pe care nu avem cum să îi condamnăm. De cinci ani există acest grup în Timişoara, care a fost preluat după model occidental. Primele grupuri au apărut după atentatele teroriste din 2001, de la World Trade Center. Biserica Catolică chiar recomandă aceste grupuri de rugăciune perpetuă. Orice credincios e binevenit. Nu contează ritul, ci credinţa“, a explicat Gherda Chişărău, una dintre susţinătoarele grupului. Ca biserica să nu rămână în niciun moment goală, voluntarii au fost împărţiţi pe ore şi zile, fiecare dintre ei alegând momentul când poate veni să spună rugăciuni. Ziua este coordonată de patru persoane, care se asigură că voluntarii pot să ajungă în timp util.


Iniţiativa unui poliţist


Grupul timişorean a fost creat în urmă cu cinci ani, iar coordonator este un poliţist timişorean, Florin Huluţă, care atunci când nu prinde hoţi sau nu are de rezolvat dosare penale se retrage în capela de la Biserica „Sfânta Maria Regina Păcii“. „Întemeierea acestei capele a fost o iniţiativă îndrăzneaţă. Era nevoie de o asemenea iniţiativă, mai ales că a fost atât de bine primită. Oricine se poate alătura grupului, nu există restricţii de niciun fel“, a spus Florin Huluţă.


Grupul de rugăciune perpetuă a avut un asemenea succes încât şi în Cluj-Napoca se pun bazele unui proiect asemănător. În plus, grupului din Timişoara i s-au alătura studenţi, medici, pensionari, dar şi cetăţeni străini, care au reşedinţa în oraşul de pe Bega. Iniţiatorii spun că membrii grupului sunt atraşi şi de faptul că rugăciunea perpetuă se bazează pe o acţiune similară, care are loc la Medjugorie, din Bosnia-Herzegovina.
Nu este pentru prima oară când cultele din Timişoara găsesc un punct comun pentru credinţa lor. În preajma Paştelui, toate bisericile din oraş participă împreună la un marş religios, la care vin sute de enoriaşi.

300
de timişoreni participă la grupul de rugăciune iniţiat în Biserica „Sfânta Maria Regina Păcii“

Nu ne rugăm pentru noi, ci pentru toţi semenii noştri. Nu contează ritul, ci credinţa
Gherda Chişărău, susţinătoare

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite