Sorin Ionescu, dascălul timişorean care „făureşte“ elevi olimpici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititorii site-ului timisoara.adevarul.ro au desemnat profesorul de pe locul al treilea – Sorin Ionescu, de la Colegiul Naţional Bănăţean. La numai 35 de ani, Sorin Ionescu a reuşit să îşi pună amprenta în învăţământul timişean.

Absolvent al Facultăţii de Litere şi doctor în arhitectură medievală, „profu` de istorie” de la Colegiul Naţional Bănăţean a reuşit să desprindă lecţiile groaie din trecut şi să le transpună în contextul actual. Profesorul a izbutit să facă materia sa atât de atractivă, încât elevii săi nu lipsesc de la olimpiade în niciun an. Rezultatele cu care elevii săi se pot lăuda sunt nenumărate premii naţionale la concursurile de istorie.

Se mândreşte cu elevii lui

„O elevă de-a mea a obţinut premiul trei pe ţară la Olimpiada Naţională de Istorie, iar un alt elev a obţinut menţiune. În fiecare an, elevii mei participă la olimpiadă”, a spus, modest, Sorin Ionescu. Reţeta, adaugă acesta, este ca elevul să înţeleagă fiecare personaj din istorie şi să îl transpună în contextul perioadei în care trăia. Profesorul spune că nu îşi doreşte să producă istorici, ci să antreneze elevii în a gândi critic şi a înţelege bazele societăţii în care trăim. Chiar dacă, atunci când vine vorba despre materie, nu permite lipsa de seriozitate, Sorin Ionescu rămâne însă printre cei mai îndrăgiţi dascăli în memoria generaţiilor. „Comunic cu elevii şi sunt deschis, dar trebuie păstrate anumite limite. La ora de istorie, se ştie, nu discutăm în afara subiectului”, a explicat dascălul.Dincolo de activitatea sa din şcoală, Sorin Ionescu nu rămâne indiferent la probleme sociale şi chiar administrative ale elevilor şi dascălilor din Timiş.

A fost inspector şcolar

Timp de şase luni, când a fost inspector şcolar adjunct, a reuşit să sprijine implementarea unui program european care formează profesional peste 2.500 de dascăli din Timiş. Acum, cadrul didactic este implicat într-o serie de proiecte de educaţie non-formală a tinerilor. A învăţat astfel elevii cum să susţină o campanie anti-drog şi organizează o serie de evenimente cu semnificaţie istorică. În prezent, Ionescu pregăteşte o „hartă” a traseului educaţional pe care elevii trebuie să îl urmeze în profesia pe care şi-o aleg.
„Încercăm să aducem elevii, atât de gimnaziu, cât şi de liceu, să intre în contact cu cei care profesează în domeniile pe care şi le aleg”, a explicat Sorin Ionescu.

"Sunt deschis cu elevii, dar trebuie păstrate anumite limite. La ora de istorie nu discutăm altceva"
Sorin Ionescu, profesor de istorie

"Profesorul spune că nu vrea să producă istorici, ci să antreneze elevii în a gândi critic"

"Desfăşurăm o serie de proiecte de schimburi de experienţă între elevii noştri şi cei din Franţa şi Italia"
Sorin Ionescu, profesor de istorie

"Domnul profesor Sorin Ionescu este un pedagog extraordinar"
Andrei, elev

"Istoria, materia pe care o predă, nu a fost niciodată atât de atractivă până acum"
Ruxandra, elevă

"Stabileşte relaţii de încredere cu colectivul clasei şi se preocupă de perfecţionare"
Simona, elevă

“Domnul Sorin Ionescu este cel mai iubit profesor din Colegiul Bănăţean”
Simona, elevă

"El este prototipul profesorului pe care orice elev şi-l doreşte la clasă"
Alin, elev

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite