EXCLUSIV Garda de Mediu taie frunze la câini în faţa lui Frunzăverde: cum s-a distrus Parcul Naţional Semenic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu ştia de şantierul ilegal din Parcul Natural Semenic din septembrie 2009 şi nu a făcut nimic jumătate de an. Consiliul Judeţean Caraş-Severin, condus de baronul Sorin Frunzăverde, distruge o arie protejată, în timp ce Garda de Mediu nu ia nico măsură concretă.

Toate legile care protejează natura sunt suspendate şi instituţiile statului care trebuie să le aplice închid ochii, dacă cel care le încalcă este şeful judeţului sau oamenii lui. Aşa funcţionează statul român în judeţul Caraş-Severin, condus de Sorin Frunzăverde. Consiliul Judeţean (CJCS) a demarat în septembrie un şantier care distruge o parte dintr-o arie protejată a Parcului Natural Semenic. Administraţia parcului a sesizat degeaba Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Cabană de protocol

Documentele intrate în posesia redacţiei „Adevărul de Seară“ descriu pas cu pas cum a sfidat legea instituţia condusă de Frunzăverde. „Cabana de protocol de pe Semenic este o construcţie imensă cu 18 camere, sală de mese, bucătării, cămări. A demarat fără niciun fel de autorizaţie. Consiliul Judeţean a primit sesizări din septembrie 2009 să oprească lucrările şi nimeni nu a vrut să audă. Are susţinerea ministrului Udrea, care a făcut o deplasare în judeţ şi a aprobat 1,5 milioane de euro pentru construcţie”, spune o sursă din CJCS a cărei identitate o vom proteja.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA UN DOCUMENT ÎN CARE SE ARATĂ CÂT DE MARE E CONSTRUCŢIA



Luna septembrie a anului trecut a fost neagră pentru Administraţia Parcului Naţional Semenic. În septembrie oamenii lui Frunzăverde au demarat şantierul ilegal. Un document semnat de directorul parcului, Sorin Tudorescu, în 21 septembrie 2009, cere sistarea lucrărilor şi atrage atenţia că a fost atinsă o arie protejată. Ziua următoare, în 22 septembrie, Tudorescu a sesizat şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM). După două zile directorul APM, Florin Trandafir Vasilioni, comunică faptul că şantierul este demarat ilegal.



Garda s-a predat

În mod normal, şantierul ilegal era stopat, dacă statul funcţiona firesc. În cazul construcţiei de pe Semenic lucrurile nu au stat aşa. Raportul de inspecţie al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, numărul 201/2.10.2009, arată cum a predat instituţia armele în faţa ilegalităţii. Comisarii Victoria Tencuse, Senia Dreve şi Adina Ciglean au constatat încălcarea legii, dar nu au aplicat nicio sancţiune şi oamenii lui Frunzăverde au continuat să construiască ilegal. În luna mai, când au fost întrebaţi de ce nu fac nimic de luni de zile, reprezentanţii Gărzii de Mediu au minţit că nu ştiau de situaţie.



„Cei de la Parcul Naţional ar fi trebuit să ne sesizeze”, a minţit Remus Blujdea, comisar la Garda de Mediu Caraş-Severin. Şeful Gărzii Regionale de Mediu, Sorin Megan, a făcut la fel. „În primul şi în primul rând, există vreo sesizare ? Nu ştiu să existe” a minţit Megan. Adevărul este că, şi în luna martie 2010, Garda de Mediu a fost sesizată. Un proces verbal din 16 martie 2010 (vezi mai jos textul integral) dovedeşte acest lucru. Actul consemnează că întregul Consiliu Ştiinţific al Parcului Naţional a votat împotriva acordării aprobărilor pentru cabana lui Frunzăverde şi a sesizat Garda de Mediu.



După ce Adevărul de Seară a relatat ilegalitatea Garda de Mediu a mai făcut un control. Din nou, nu a aplicat nicio amendă. Măsura luată a fost să trimită o scrisoare în care să ceară stoparea lucrărilor, fără alte efecte.

image
image
image
image
image

Preşedintele trânteşte telefonul

 

image
image

Sorin Frunzăverde refuză categoric să explice publicului punctul lui de vedere cu privire la ilegalitatea comisă de instituţia pe care o conduce. Acesta a trântit de două ori telefonul în nas reporterului care l-a contactat pentru a-i consemna poziţia. Ioan Roşeţ, directorul de patrimoniu al CJCS, a minţit şi el spunând că „doar s-a ridicat nişte iarbă”, la faţa locului.

Atitudine de baron local

„Am închis intenţionat. Vorbiţi cu domnul Roşeţ, şeful de la Patrimoniu. Este responsabilitatea lui!", a spus Frunzăverde înainte de a întrerupe convorbirea. Ioan Roşeţ, persoana indicată de Frunzăverde, a recunoscut că nu există aprobările legale pentru şantierul de pe Semenic.  „Noi am făcut demersurile necesare şi s-a întrunit comisia de la parcul naţional şi a spus că ne dă aprobare", a declarat Roşeţ, directorul Direcţiei Patromoniu a CJCS.
Ioan Roşeţi, director în Consiliul Judeţean: „Sunt şi cabane private!"

Directorul Roşet (foto dreapta) susţine că s-a făcut doar o „organizare" de şantier „din grabă". „E organizare de şantier mai mult. Poate s-a luat doar iarba de acolo, dar nu cred că mai mult. Vom intra în legalitate sută la sută. Acolo, pe munte, a nins şi probabil că cel care a câştigat licitaţia s-a grăbit. E legal să construim. Lângă noi e cabană particulară, mai sunt cabane private din Reşiţa şi Timişoara. Taman acum când am construit şi noi apar probleme", a mai spus Roşeţi.

image

Procesul-verbal care dovedeşte ca, în martie, Consiliul Ştiinţific a sesizat din nou Garda de Mediu


Nr.  1  /16.03.2010

Proces -Verbal
Consiliul Ştiinţific16.03.2010

Membrii prezenti:

image

Dl. Silviu CONSTANTIN
Dl Alexandru MOISUC
Dl.Gabriel ARSENE
Dl. Nicolae DONIŢĂ
Dl. Dan STĂNESCU
Dl. Laurian GHEORGHE
D-na. Carmen SORESCU
Dl. Sorin TUDORESCU
D-na Teodora SINCULEŢ - Secretar

Invitaţi:

Dl Bogdan BĂDESCU - APNSCC
Dl Cristi BUJOR - APNSCC

Conform programului întâlnirea Consiliului Ştiinţific a debutat cu prezentarea protocolului de desfăşurare a agendei de lucru.



1. Solicitare avizare pentru construire cabană - serviciul Salvamont şi Centru de informare turistică, formare ecologică.

image

D-l Sorin Tudorescu prezintă problema construirii de către Consiliul Judeţean CS  a unui Centru Salvamont şi informare turistică.

D-l Sorin Tudorescu afirmă faptul că APNSCC nu a fost consultată cu privire la acest obiectiv precum şi în certificatul de urbanism nu s-a bifat că această construcţie trebuie să aibă aviz de la APNSCC.

D-l Laurian GHEORGHE spune  ca acel  centru salvamont foarte mare.

Se prezintă de către D-l Bujor Cristi hartă şi poze de la investiţia de pe Platoul  Semenic.

D-na Carmen Sorescu spune că au început lucrările fără nici un aviz din partea APM Caras-Severin.

D-l Moisuc supune că este periculos canalul de drenare.

D- l Laurian Gheorghe. Arată ca în habitatele europene prioritare se poate construi numai cu opinia europeană şi numai daca este intravilan, şi nu sunt alte soluţii viabile.

Această construcţie nu a avut nici o justificare în alegerea terenului respectiv.

Se votează în unanimitate ca această investiţie să fie respinsă.

Nu sunt abţineri.

Nu sunt voturi pentru continuarea investiţiei.



S-a luat decizia întocmirii unei adrese care să conţină următoarele puncte pentru argumentarea deciziei Consiliului Ştiinţific  al APNSCC.

image
  • Nu au repectat paşii privind procedura necesară realizării acestei investiţii.
  • Studiul de Evaluare a  Impactului asupra Mediului s-a făcut în lunile noiembrie şi  decembrie când solul era acoperit cu zăpada.
  • In Studiul de Evaluare a  Impactului asupra Mediului se face referire la DJ 75 Turda-Câmpeni - Investitia propusă se găseşte în judeţul Caraş-Severin nu în judeţul Cluj;
  • Nu se justifică numărul de camere;
  • Aveau alte solutii pentru construcţie.D- l Mugurel Gheorghe arată că în acest studiu se  raportează  la toată suprafaţa sitului şi nu numai la acel tip de habitat.D- l Gabriel ARSENE arată că nu sunt codificări în româneşte la habitatele prezentate.D-l  Nicolae DONIŢĂ spune ca aceste habitate sunt unicate şi atunci trebuie protejate fiind singura zonă de turbărie din zona Semenic.D-na Carmen Sorescu spune că ţinta este să fie în stare favorabilă de conservare.Se propune să facă  adrese pentru următoarele instituţii:
  • Consiliul Judeţean;
  • Garda de mediu;
  • Garda natională de mediu;
  • Ministerul Dezvoltării;
  • Ministerul Mediului şi Pădurilor;
  • Comisia Europeană de Mediu

Secretarul CS va trimite membrilor CS în termen de două zile de la şedinţă documentele referitoare la această investiţie precum şi  Studiul de Evaluare a  Impactului asupra Mediului.

Se votează în unanimitate ca această investiţie să fie respinsă. Nu sunt abţineri. Nu sunt voturi pentru continuarea investiţiei.

În adresă pe care o întocmeşte  APNSCC trebuie să se arate ce legea trebuie respectată şi planul de management a fost înnaintat spre aprobare Ministerului Mediului şi Pădurilor, sugerând o alta locaţie pentru amplasarea construcţiei.
(...)

Prezentul proces verbal s-a înntocmit în numar de 9 exemplare câte unul pentru fiecare membru al CS.


ADRESA DIN 12 SEPTEMBRIE 2009


ADRESA DIN 26 OCTOMBRIE 2010

image
image

HARTA ZONEI AFECTATE

image

ADRESA ÎN CARE AGENŢIA DE MEDIU CONFIRMĂ CĂ NU EXISTĂ AVIZE

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite