Bănăţeanul Virgiliu Pop promovează Spaţiul Cosmic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a clasat pe primul loc în lume la numărul activităţilor dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic. Timişoreanul Virgiliu Pop, cercetător la Agenţia Spaţială Română, este „capul răutăţilor” în zona de vest.

ONU a dat publicităţii raportul asupra activităţilor dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic. La nivel mondial, România se clasează pe primul loc, cu 142 de evenimente, urmată de India, Slovacia şi Statele Unite ale Americii. Au avut loc experimente de fizică, lansarea de rachetomodele, expoziţii de fotografii tridimensionale, concursuri de desene dedicate spaţiului şi multe alte iniţiative.


Nici judeţul Timiş nu a dus lipsă de evenimente, majoritatea fiind coordonate de Virgiuliu Pop, cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română. „E o încurajare de a continua de acum încolo pe loc fruntaş. În fiecare an, începând cu 1999, Agenţia Spaţială Română coordonează şi organizează sărbătorirea Săptămanii Mondiale a Spaţiului Cosmic în România. Principalul scop al acestui eveniment se doreşte a fi atragerea atenţiei factorilor de decizie şi opiniei publice asupra beneficiilor utilizării tehnologiei şi ştiinţei spaţiale pentru dezvoltarea sustenabilă”, a declarat Virgiliu Pop, cercetătorul timişorean de la Agenţia Spaţială Română. La evenimentele de promovare a Spaţiului Cosmic şi-au adus contribuţia şi Astro – Clubul Antares şi Observatorul Astronomic din Timişoara.


Excursie în spaţiu


Virgiliu Pop este unul din potenţialii astronauţi români care ar putea să ajungă din nou în Spaţiul Cosmic. „Cine nu îşi doreşte să ajungă acolo? Principal este să vrei. A contat şi faptul că am participat la proiectul Mars Desert Research, din deşertul Colorado”, a declarat cercetătorul timişorean. Dacă până acum se făceau excursii pe Staţia Spaţială Internaţională contra unor sume fabuloase, de ordinul zecilor de milioane de dolari, în scurt timp se vor face efectua „drumuri” pe marginea spaţiului cosmic. „Aceste zboruri vor costa 200.000 de dolari şi se fac cu aparate care sunt o combinaţie între avion şi rachetă”, a mai spus Virgiliu Pop.

Vechime
România s-a implicat de 11 ani în Săptămâna  Spaţiului

Prima expediţie românească pe „Marte”

Agenţia Spaţială Română este cea de a treia organizaţie care a participat la programul Mars Desert Research Station, după NASA şi Agenţia Spaţială Europeană. Echipajul românesc alcătuit din şase membri a fost condus de timişoreanul Virgiliu Pop. „Am stat în capsula din deşert timp de două săptămâni. Era un habitat care seamănă cu ce se întâmplă pe Marte. La început ne-am cam speriat, dar ne-a plăcut foarte mult. Afară ieşeam în costum special, adunam mostre geologice şi biologice care au fost analizate apoi în laborator”, a spus Virgiliu Pop.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite