Mitropolitul Banatului a fost repus în drepturi de ochii lumii. Vezi cine îl supraveghează în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a permis Înaltpreasfinţitului Nicolae Corneanu să semneze actele administrative. Decizia pare a fi una menită să împace ambele tabere ale scandalului care s-a declanşat în urmă cu două luni la mitropolie.

Nicolae Corneanu, înaltul prelat aflat în fruntea bisericii ortodoxe din zona de vest a ţării, a fost repus în drepturi depline la sfârşitul săptămânii trecute. La întrunirea Sfântului Sinod al BOR a fost luată în discuţie problema de la Arhiepiscopia Timişoarei, reprezentanţii Patriarhiei Române confirmând ulterior decizia.

ÎPS Nicolae nu mai avea voie să semneze acte administrative din luna mai, tot în urma unei hotărâri a celui mai înalt for decizional al cultului ortodox. Decizia a fost motivată atunci cu starea precară de sănătate a mitropolitului Banatului. În vârstă de 87 de ani, ÎPS Nicolae suferă de o boală care îi afectează oasele şi articulaţiile, făcându-i deplasarea mai dificilă. Retragerea dreptului de semnătură venea însă în urma unui scandal în care au fost implicate mai multe nume de la vârful Arhiepiscopiei Timişoarei, cel mai des pomenit fiind episcopul-vicar Paisie Lugojanul.

Proteste pentru mitropolit

Acesta a fost acuzat de câţiva preoţi şi de o parte a credincioşilor unei parohii timişene că a încercat să preia, într-un mod forţat, o clădire cu care şi parohia avea planuri. Împotrivirea preoţilor s-a lăsat cu sancţiuni disciplinare, care erau însă întotdeauna întoarse de mitropolit.

Într-un final, slujitorii Domnului au fost reduşi la tăcere de către superiorii lor, fiind chemaţi şi făcuţi cu ou şi cu oţet în şedinţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoara, iar la o distanţă mai mică de o lună, mitropolitul îşi pierdea dreptul de semnătură.  De menţionat că poziţia Mitropoliei Banatului şi a Patriarhiei Române nu a excelat nicicând, de la debutul scandalului, prin transparenţă, răspunsurile fiind în general de tipul „no comment”.

Protestele şi mitingurile care au urmat retragerii dreptului la semnătură administrativă a mitropolitului au ajuns în atenţia întregii ţări. În timpul acestora, Patriarhia Română şi Mitropolia Banatului au solicitat de mai multe ori încetarea lor, menţionând şi lezarea imaginii publice a bisericii ortodoxe. Decizia luată la sfârşitul săptămânii trecute pare a fi menită să împace ambele tabere implicate în scandal. Înaltpreasfinţitul Nicolae a fost repus în drepturi, dar în acelaşi timp este necesar ca actele să fie contrasemnate de PS Paisie Lugojanul.

„Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Irineu, va continua să supravegheze activitatea Arhiepiscopiei Timişoarei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica. El a ţinut să precizeze că acest lucru nu este neobişnuit, deşi înainte de sfârşitul lunii mai nu exista o asemenea necesitate. Reprezentanţii mitropoliei nu au făcut comentarii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite