Navomodelismul, între sport, hobby şi îndemânare: "Alternativă la consumul de droguri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Banatului ţine steagul sus la navomodelism de ani buni .Ultimii campioni naţionali, europeni și mondiali sunt oferiţi de sportivii de la CSM Timișoara. Campionii timişoreni la navomodelism şi-au expus machetele în cadrul manifestărilor de Ziua Marinei, de pe Bega.

A devenit o obişnuinţă ca practicanţii de navomodelism din Timişoara să fie printre laureaţii finalurilor de an, când vine vorba de sporturile neolimpice. De 15 ani, timişorenii cuceresc medaliile de aur la campionate naţionale, europene şi mondiale. Dan Lucian, preşedintele Comisiei de Navomodelism, este mentorul navomodeliştilor bănăţeni. Din mâna lui au ieşit campionii clubului CSM Timişoara.

Anul acesta, de la campionatul European din Italia, am adus 21 de medalii. Navomodelismul are a doua federaţie din ţară ca performanţe. Deja am adunat 60 la sută din punctajele obţinute de toate sporturile din judeţul Timiş”, a spus Lucian Dan.

Un sport scump

La ultimul campionat naţional, care s-a desfăşurat pe lacul Aurora, timişorenii au luat patru medalii de aur, prin Emilian Dan, George Popa, Cosmin Dănilă şi juniorul Codrin Oneci. „Secretul este muncă şi muncă. Pentru crearea unui navomodel este nevoie de o muncă extraordinar de grea şi de migăloasă. Din păcate, nu suntem luaţi în seamă, unii fac mişto. Eu am spus mereu că acest sport este o alternativă la consumul de droguri. Spre deosebire de alţii, sportivii noştri fac performenţe în continuare. Nu e ca boxerul acela care la 13 ani era privit ca o mare speranţă, iar acum e ciuca bătăilor. Mai e şi beţivan de rând”, a mai declarat Dan.

Bugetele practicaţilor de navomodelism se ridică la mii de euro, dar nicidecum nu se ridică la volumul de muncă depus. „Se lucrează şi 13-14 ore pe zi. Numai la ultimul campionat naţional am ars un motor de 500 de euro. Plus că se întâmplă accidente, navele se lovesc, materialele din care sunt făcute sunt scumpe, sunt din fibră de carbon”, a afirmat Dan Lucian. Deşi nu vrea să vorbească despre sume de bani, un navomodel costă şi 20.000 de euro.

Navomodeliştii se întrec exact ca la orice competiţie, contra cronometru. Absolut orice machetă trebuie sa fie obligatoriu o replică la scară a unei nave reale, iar un vapor telecomandat poate atinge şi 280 kilometri pe oră.

Un talent incontestabil la 13 ani

Cel mai nou talent descoperit de Lucian Dan este Codrin Oneci, care la doar 13 ani a luat toate medaliile de aur în acest an. „E talentat, pasionat, lucrează mult”, a mai declarat Lucian Dan. Tânărul a fost surpriza plăcută din competiţia de pe lacul Aurora. El şi ceilalţi medaliaţi cu aur vor reprezenta România şi la Campionatul Mondial care va avea loc la sfârşitul verii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite