Cum a fost pedepsit un procuror DNA care s-a făcut "avocatul" şpăgarilor de la Moraviţa: o simplă retrogradare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărioara Sandu, procuror în cadrul DNA, a fost retrogradată după un imens scandal naţional. Rechizitoriul de trimitere în judecată a dosarului „Moraviţa 2” a scos la iveală că în cauză a fost cercetat şi procurorul DNA Mărioara Sandu, care îl sfătuia pe un vameş ce, când şi cum să dea declaraţii.

Potrivit documentului, Mărioara Sandu a fost înregistrată în timp ce îl sfătuia pe Gheorghe Verdeţ cu privire la comportamentul în faţa procurorilor de la DNA Timişoara. „Nu ziceţi nimic, nu scrieţi, nu... nimic! După ce vă documentaţi... nici nu ştiu cum să procedăm, că nu pot să zic mai multe, (…) ca să nu vorbim la telefon”, arată una din convorbiri.

Într-o altă înregistrare, Mărioara Sandu îl asigură pe Verdeţ că dacă se impune, vine la Timişoara să rezolve personal problema. „Stabilim dacă e vreo chestie gravă, gravă, îmi fac o zi şi vin”, a mai spus procurorul. În urma anchetei DNA, Mărioara Sandu a scăpat de dosar penal, dar pe linie administrativă efectele au fost devastatoare. Ajunsă la o vârstă la care majoritatea colegilor săi sunt avansaţi pe funcţii cheie, Mărioara Sandu a fost retrogradată la Parchetul Judecătoriei Timişoara, acolo de unde a pornit ascensiunea.

Premieră la DNA

Procurorul a contestat raportul la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cerând mutarea la Parchetul Înaltei Curţi sau la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Nu numai că CSM nu a admis contestaţia, ci s-a luat şi decizia retrogradării la Parchetul Judecătoriei Timişoara. Procurorul trebuia să înceapă lucrul de luni, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Doamna procuror este în concediu de odihnă”, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Ion Braşoveanu.

Surse judiciare au spus că mutarea Mărioarei Sandu de la DNA la Parchetul Judecătoriei după un scandal de corupţie public este un caz fără precedent la acest nivel, fiind primul procuror care părăseşte structura pe uşa din dos în asemenea fel. În scandalul corupţiei din vămi a fost implicat şi procurorul militar DNA Paul Nicolae Petrovan. Acesta a fost cercetat după ce unul din inculpaţi s-a lăudat că „un prieten” din Bucureşti l-a informat cu privire la anchete. Procurorii nu au putut proba însă în niciun fel implicarea lui Petrovan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite