Mafia lubeniţelor din Gottlob stabilește prețurile din piețe: "Vor să le vinzi lor la prețuri mici"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte să ajungă pe masa oamenilor, gustoasa lubeniţă de la Gottlob trece prin mai multe mâini, iar preţul ei creşte. Cea mai renumită marcă de lubeniţă din vestul ţării este cumpărată de la producători, de către intermediari, cu 30 de bani kilogramul.

De pe câmpurile de la Gottlob, la 55 de kilometri de Timişoara, s-au recoltat în acest an peste 15.000 de tone de lubeniţă, cultivate pe aproape 400 de hectare. Înainte să ajungă pe masa oamenilor, majoritatea gustoaselor fructe trec prin mâna mafiei pieţelor, intermediarii care nu îşi declară niciodată câştigurile, dar care controlează preţurile mărfurilor. „Marea noastră problemă este că nu există o legătură între producător şi consumator. Cam 80 la sută din lubeniţă se vinde en-gros prin pieţele din Timişoara, iar cea mai mare parte trece prin mâna intermediarilor”, a declarat Gheorghe Nastor, primarul din Gottlob.


Lubeniţa pleacă de la producătorii din Gottlob cu 30 de bani kilogramul. Intermediarii le revând în pieţele din Timişoara cu 1 leu, iar vânzătoarele oferă clienţilor cu 1,5 lei kilogramul.



Galerie foto

image
image
image


Trebuie eliminaţi intermediarii, dar acest lucru nu se va întâmpla pentru că există o veritabilă mafie. Eu nu pot să mă duc în piaţă să iau o masă pentru că deja sunt ocupate de aceşti bişniţari. Aceşti oameni nu plătesc impozite, nu au alte servicii. Practic te obligă să le vinzi lor lubeniţa. Vin cu o aroganţă incredibilă”, a spus  Cristian Cerba, cultivator la Gottlob.

O altă problemă a crescătorilor din Banat este că unii vânzători veniţi din alte zone pun eticheta de „lubeniţă de Gottlob” pe fructele aduse de ei, pe motiv că acestea se vând mai bine cu un brand. „Anul trecut, când în Oltenia era secetă, au venit maşini din Olt şi Dolj, luau lubeniţe şi plecau cu ele la Sibiu, Cluj, Braşov. Ei au vândut şi lubeniţele lor alături de ale noastre”, a mai spus Cerba.

image
image
image

Preţuri preferenţiale

Pe marginea şoselei de la ieşirea din localitatea Lovrin, pe mai mulţi kilometri, se vinde lubeniţă şi pe o parte şi pe cealaltă a drumului. Toţi vânzătorii provin din Pesac şi Lovrin. Unii dintre ei vând din producţie proprie, alţii aduc lubeniţă de la Gottlob. „Nu are rost să mă duc la Timişoara, pentru că nu am masă. Intermediarii vor să le vinzi lor la preţuri mici. Păi mai bine le arunc decât să le dau lor cu 30 de bani. Aici îmi permit să negociez preţul cu clientul, că e criză”, a spus Daniel Todor, din Pesac.

La șosea se practică prețuri preferențiale, care se stabilește în funcție de client. Tocmai de asta, vânzătorii nu au un preț afișat. Pentru cei care coboară dintr-o mașină cu numere de Germania sau un autoturism scump, prețul este din start mai scump decât pentru cel cu o Dacia pricăjită.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite