EXCLUSIV Povestea timişoreanului care trăieşte cu rinichi de împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Berinde este printre fondatorii Asociaţiei beneficiarilor de transplant din Vest. Bărbatul se poate considera foarte norocos, având în vedere greutatea cu care suferinzii de insuficienţă renală acută reuşesc să înceapă o nouă viaţă cu ajutorul unui rinichi primit de la un donator.

După ce o rudă apropiată a binevoit să îi doneze organul salvator, organismul bărbatului l-a respins.„Am făcut greşeala să mă întorc la locul de muncă, la o instituţie bancară, iar în scurt timp am fost nevoit să fac din nou dializă, pentru că rinichiul nu a mai funcţionat”, a precizat Gheorghe Berinde. Opt luni mai târziu, acesta beneficia din nou de un transplant, prin bunăvoinţa unui văr. „Când am ieşit din operaţie, aflat la terapie intensivă, mă gândeam că am avut un mare noroc, fiindu-mi oferită o nouă şansă la viaţă. Aşa am hotărât să încerc să ajut şi alte persoane aflate în suferinţă, pentru că sunt foarte multe”, a spus Berinde.


Acesta a fondat Asociaţia beneficiarilor de transplant renal din Vest, alături de Gheorghe Marin. Cel din urmă a suferit aceeaşi operaţie, după ce a fost nevoit să facă periodic dializă - o procedură de înlocuire a funcţiilor rinichilor care ţine pacientul în viaţă, însă nu oferă o îmbunătăţire a stării de sănătate - timp de şase ani şi 11 luni. Soţia sa, Ana, a fost cea care i-a donat rinichiul.


În prezent, asociaţia luptă pentru drepturile bolnavilor aflaţi pe lungile liste de aşteptare pentru transplant. În Timişoara, peste o sută de persoane sunt aflate în evidenţa centrelor de dializă, fiind nevoite să sufere periodic această procedură. Asociaţia menţionată promovează activitatea de transplant în toate centrele de profil din ţară, potrivit membrilor fondatori aceasta fiind singura şansă la o viaţă normală pentru pacienţi.
„M-am hotărât să îi ajut şi pe alţii să nu mai fie legaţi de aparat aşa cum am fost şi eu. Dializa nu este o soluţie, doar transplantul îţi poate reda viaţa”, a declarat Gheorghe Marin.

Operaţii aproape de reluare

Transplantul de cord, rinichi şi oase va putea fi reluat la Spitalul Judeţean Timişoara începând cu anul viitor. Ultima operaţie de acest tip a fost realizată în oraşul de pe Bega în urmă cu patru ani. Pentru a se atinge acest obiectiv, Clinica de Anestezie Terapie Intensivă a trecut printr-un proces de modernizare. Asociaţia beneficiarilor de transplant renal din Vest a sprijinit în mod activ procesul de reluare a acestor intervenţii chirurgicale, fapt confirmat de medicii de la Judeţean la sfârşitul săptămânii trecute, când organizaţia a împlinit un an de existenţă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite