Mamă pentru 90 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în Spania sau Italia. Află cum se descurcă singura asistentă socială din comuna Teremia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eva Lupaş trebuie să aibă grijă de 90 de copii care au părinţi peste graniţă
Eva Lupaş trebuie să aibă grijă de 90 de copii care au părinţi peste graniţă

 Eva Lupaş este singurul asistent social din Teremia Mare. Ea are grijă de copiii cu părinţi în străinătate.

În căutarea unui trai mai bun, mai mulţi părinţi din comuna timişeană Teremia Mare au decis să îşi părăsească odraslele în grija rudelor sau prietenilor de familie şi să plece peste graniţă. În Teremia Mare, în evidenţele Primăriei există cel puţin 90 de cazuri, majoritatea copiiilor fiind minori. Părinţii au ajuns să muncească în agricultură, în special în Italia, Spania şi Franţa, iar acum, în cele mai multe dintre cazuri, bunicii sunt cei care sunt responsabili să le pună de mâncare micuţilor pe masă, să îi spele, să se asigure că aceştia nu lipsesc de la şcoală şi să le spună o vorbă bună.


„Avem multe cazuri în Teremia Mare care necesită de asistenţă socială. Avem câteva cazuri în care doar unul dintre părinţi a plecat la muncă peste graniţă, dar în cele mai dramatice situaţii bunicii sunt cei care au devenit tutori. În evidenţa noastră sunt cel puţin 90 de cazuri, care ne-au fost raportate de la şcoală, dar numărul poate să fie mult mai mare. Situaţia asta se repetă în toată România, dar doar de comuna noastră se interesează lumea, mai ales că a murit fetiţa aceea, Monica Cismaş”, a spus Eva Lupaş, singura asistentă socială din Teremia Mare.


Familie inconştientă


Femeia a urmărit cazul Monicăi Cismaş, fetiţa care a fost abandonată de mamă şi bunică şi a murit de dorul acestora. „Monica a fost o fetiţă foarte simpatică şi cuminte. Nu am întâlnit fetiţă mai ascultătoare. Ştiu că situaţia din familia ei nu a fost tocmai bună. Mama ei a fost tot timpul plecată, iar bunica nu şi-a permis să o crească. Primăria nu a avut cum să intervină şi să îi aline durerea. Situaţia juridică era foarte complicată”, a mai spus Eva Lupaş.


Bunica Monicăi, Rozalia Cismaş, a depus anul trecut o cerere prin care anunţa că renunţă să mai aibă grijă de Monica, asta după ce Primăria Teremia Mare a ajutat-o pe bunică cu câteva sute de lei pe lună drept ajutorul social. „Noi am primit cererea bunicii şi am notificat protecţia copilului. Bunica nici nu a mai vrut să audă de Monica. Nu făcea decât să se plângă de sărăcie. Monica a ajuns în atenţia statului şi s-a decis plasarea ei într-un spital. Dacă se făcea bine, Monica urma să ajungă într-o casă de copii”, a mai spus asistenta socială din Teremia Mare.


Chiar dacă în comună sunt peste 90 de cazuri pe care trebuie să le supravegheze, Eva Lupaş e singura asistentă socială din comună. Femeia spune că ar avea nevoie de ajutor, mai ales că se teme ca o dramă precum cea a Monicăi Cismaş să nu se repete, dar primăria nu are voie să angajeze şi alte persoane care să veghereze la siguranţa şi sănătatea micuţilor. „E fizic imposibil să am grijă de 90 de copii. Sunt atâtea riscuri şi mă rog să nu se întâmple nimic rău”, a încheiat Eva Lupaş.

Problemă
În comuna Teremia Mare, din Timiş, există o singură asistentă socială

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite