EXCLUSIV ONLINE Metode de parazitare a companiilor multinaţionale confirmate de o anchetă DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de corupţie în care este acuzat şeful Parchetului Judecătoriei Sânnicolau Mare, prim-procurorul Călin Ciprian Zamfirescu, scoate la lumină planurile magistratului de a parazita multinaţionala Zoppas. Metodele folosite de acesta confirmă declaraţiile unui manager de top, care a explicat sub protecţia identităţii cum se parazitează o firmă străină mare.

EXCLUSIV STENOGRAME Procurorul-şef care a parazitat o multinaţională italiană: „Clar preiau ceva de la Zoppas"

Sursa de top a vorbit în exclusivitate jurnaliştilor de investigaţii de la Adevărul de Seară Timişoara despre cum sunt parazitate companiile multinaţionale. Identitatea acestei surse este protejată pentru că, în calitate de manager la unele dintre cele mai mari multinaţionale bănăţene, a semnat contracte de confidenţialitate de zeci de mii de euro. O anchetă DNA a adus însă probe oficiale care confirmă o parte mare din informaţiile sursei de top. Puse cap la cap, toate informaţiile descriu cum sunt căpuşate cele mai mari companii pe care se bazează aproape întreaga economie regională a Banatului.

VOCEA BANATULUI: Mafioţi în robe

Primul pas: serviciile de pază

Procurorul-şef Zamfirescu reuşise să impună o firmă de pază în compania italiană multinaţională Zoppas Industries România. Pentru intermediere, Zamfirescu încasa un comision lunar de o mie de euro. Procurorii DNA, care au aflat de „afacerea" căpuşei Zamfirescu, au instalat microfoane în biroul acestuia şi au cerut operatorilor SRI să-i asculte telefoanele. Dovezile obţinute astfel confirmă, punct cu punct, informaţii prezentate de sursele Adevărul de Seară, despre cum se căpuşează multinaţionalele din Banat. Printre aceste surse sunt lideri de sindicat şi manageri de top. Identităţile lor vor fi protejate.

Mină de aur

Discuţiile înregistrate de procurorii anticorupţie dezvăluie cum a parazitat Zamfirescu multinaţionala italiană şi cum vroia să impună şi alte contracte din care să-şi tragă un comision. Zoppas Industries România este una dintre cele mai vechi şi mai mari multinaţionale din România şi din Europa de Est. Compania italiană, unul dintre liderii mondiali ai producţiei de rezistenţe electrice, deţine în Banat mai multe filiale locale. Cea mai importantă este fabrica de rezistenţe electrice, care asigură aproape 3.000 de locuri de muncă în cel mai vestic oraş al României, Sânnicolau Mare. Companiile ca Zoppas sunt adevărate mine de aur pentru cei care, la fel ca procurorul Zamfirescu, au ştiut cum să le căpuşeze şi să-şi tragă profit din asta. 

Conducerea Zoppas despre cazul procurorului arestat: „Nu avem nevoie să ne spună cineva cu ce furnizori să lucrăm"

Un manager de top explică parazitările bănoase

Toate multinaţionalele din Banat sunt vaci de muls pentru băieţi deştepţi din interiorul companiilor sau pentru personaje importante care au relaţii speciale cu managerii. „Sunt multe lucruri care nu se văd. De exemplu, o afacere senzaţională, într-o multinaţională pe care am condus-o sunt etichetele. Se plătesc sume uriaşe pe etichetele care se pun tuturor produselor şi pe markerele speciale cu care se scrie pe ele. Câştigă cel de la achiziţii, care face în aşa fel încât să se încheie contract cu firma pe care o vrea el. Sistemul e simplu. Se aleg trei posibili furnizori, în înţelegere. Cel care trebuie să fie ales prezintă oferta cea mai bună. Cifrele se aprobă automat de managementul continental sau regional. Cel care a aranjat are partea lui", a declarat un manager de top care a condus mai multe multinaţionale din Banat şi a cărui identitate este protejată. Sursa de top a mai dat şi alte exemple. „Am descoperit într-o multinaţională că plecau dubios de multe pachete cu servicii de curierat în regim de urgenţă. Plecau unul câte unul, generând costuri uriaşe", spune sursa citată.

Nu este un fenomen românesc

Acesta nu este un fenomen românesc, se practică la nivel de multinaţională. Într-o altă companie pe care am condus-o, am făcut un studiu şi am constatat că anumite piese le puteam produce în România, la costuri mult mai mici, în aceleaşi condiţii de calitate. Ele trebuiau cumpărate însă numai din ţara mamă, de la un anumit producător, mai scump, pentru că erau alte interese acolo decât cele strict de producţie, la fel ca în România, politicieni şi oameni puternici care luau comisioane", a mai explicat sursa citată. Managerul mai spune că, în România, bănoase sunt şi serviciile de curăţenie, ridicare a gunoiului, pază şi catering sau vânzarea produselor alimentare. „Totul se bazează pe faptul că managerii regionali sau din conducerea centrală a companiei habar nu au care este piaţa locală şi merg pe cifrele servite din România. Se poate aranja orice să arate bine, din contabilitate, în cifre. Aşa se maschează parazitările", a mai explicat sursa noastră.

Transport, controale, politică

Transportul muncitorilor din oraşele limitrofe până la fabrici este o afacere extrem de profitabilă. Marile firme de transport sunt impuse pentru că patronii sunt sponsori de partide. Partidele au puterea şi directorii la ITM-uri, la finanţe, la Vamă, peste tot unde multinaţionalele au contact cu statul. Tratamentul instituţiilor poate să fie unul moale cu firmele mari sau unui dur, în funcţie de cum sunt alese anumite firme pentru servicii. Transportul este unul dintre aceste servicii", spune un lider de sindicat de la una dintre cele mai mari multinaţionale din Banat.

Coincidenţa de la Zoppas

În trecut serviciile de pază, curăţenie şi catering de la Zoppas erau asigurate de o firmă care aparţinea celui mai puternic politician al zonei în care este fabrica: fostul senator PSD de Timiş Viorel Matei. Firmele care derulau cele trei activităţi aparţineau soţiei senatorului. Contractele s-au realizat în perioada în care Zoppas avea alt manager. Matei nu mai este acum parlamentar şi nu mai are o poziţie politică importantă. „Am avut contract pe perioadă nedeterminată. A fost reziliat pe cale amiabilă în primăvară la cererea celor de la Zoppas. Dragoste cu sila nu se poate", a spus Drăghiţa Matei. Fostul senator a declarat pentru Adevărul de Seară că s-au făcut de mult timp presiuni pentru renunţarea la contract. „Am discutat cu soţia mea, după ce au tot redus sumele, să renunţăm la contract. Acum o lună am reziliat şi contractul pentru curăţenie. Sunt surprins de arestarea lui Zamfirescu, nu mă aşteptam", a spus Matei. CITEŞTE AICI ALTE DETALII!



Una din cele mai mari şi serioase companii bănăţene

Prima parazitare: serviciile de pază


Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată procurorul-şef Ciprian Zamfirescu conţine dovezi oficiale care confirmă o parte din metodele de parazitare descrise de sursele citate până acum. Zamfirescu a fost ascultat din aprilie 2010 până în iunie 2010. Procurorii DNA aflaseră că şeful Parchetului Sânnicolau Mare a promis viceprimarului oraşului, Manuel Farca, muşamalizarea unui dosar în care un şofer al primăriei era cercetat pentru că a bătut mai multe persoane. Cu ajutorul microfoanelor plantate în biroul lui Zamfirescu, pentru a cerceta acest act de corupţie, procurorii au dat peste o afacere mult mai mare: parazitarea Zoppas Industries România. Aşa au aflat procurorii că Zamfirescu, profitând de statutul de magistrat şi de prietenia cu managerul local al Zoppas, Carmen Rusmir, a „ajutat" firma Securittech Group din Bucureşti să preia paza multinaţionalei.

Procuror-şef arestat pentru intervenţii la o multinaţională italiană, prins în flagrant cu şpaga în sertar

image

Comision lunar 1.000 de euro

În schimb, procurorul-şef primea un comision lunar de 1.000. „Martorul Petre Trandafirescu a declarat că inculpatul Zamfirescu Ciprian i-a comunicat că îl poate pune în legătură cu unul dintre reprezentanţii Zoppas pentru perfectarea unui contract cu această firmă. Martorul a înţeles că inculpatul era foarte bun prieten cu directorul firmei Zoppas, martora Rusmir Carmen Iosefina", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul DNA Claudia Roşu. În aprilie 2010 intermedierea lui Zamfirescu a dar roade şi firma Securittech a primit paza multinaţionalei.


Foto: Captură TVT 89, momentul reţinerii lui Zamfirescu
CLICK AICI pentru ştirea video

image

Primea „comisionul" în biroul de procuror

Conform DNA, Zamfirescu a început să culeagă roadele afacerii din aprilie 2010. „La jumătatea lunii martie, după încheierea contractului, firma de pază Securittech a început să desfăşoare activitatea la Zoppas iar în jurul datei de 10 - 12 aprilie s-a făcut prima plată pentru prestaţiile efectuate. După efectuarea plăţii martorul l-a contactat pe inculpat, cu care s-a întâlnit la biroul acestuia, spunându-i că s-a făcut plata şi înmânându-i un plic cu 500 de euro. Martorul i-a spus inculpatului că suma este numai pentru o jumătate de lună. Astfel, a rămas stabilit ca inculpatul (procurorul-şef n.r.) să primească lunar 1.000 de euro pe toată perioada derulării contractului", mai spune procurorul DNA Claudia Roşu. În mai, iunie, iulie, Zamfirescu a încasat câte 4.200 de lei, comisionul de parazitare. Banii s-au dat chiar în biroul procurorului, cu excepţia lunii iunie, când Zamfirescu a primit „comisionul" în faţa blocului în care locuieşte, în maşina martorului.

Prim-procurorul care s-a implicat în afacerile multinaţionalei Zoppas a fost arestat preventiv la Bucureşti

Vroia să paraziteze şi curăţenia

Înregistrările din dosar arată că procurorul-şef vroia să preia şi curăţenia multinaţionalei. În 13 mai 2010 Zamfirescu a fost înregistrat spunând următoarele lucruri unei persoane cu care discuta: „Am zis că mă întâlnesc şi cu Carmen astăzi, dar nu mă simt grozav (...) luni o să stabilim. Şi o punem şi cu curăţenia. Eu aş mai vrea măcar asta de preluat, deşeuri. Că, dacă punem bazele acuma, anul ăsta, astea sune afaceri care durează şi o să dureze ani de zile! Să iasă măcar o mie, două mii de euro. Păi, eu aşa o să-i spun: Mă Carmen, dă!". Acest moment al discuţiei l-a determinat pe cel care vorbea cu procurorul-şef să întrebe şi de alte afaceri similare: „Şi, în afară de curăţenie şi asta, cam ce ar mai externaliza Zoppas-ul". O discuţie înregistrată de DNA conţine alte detalii ale negocierii contractului de curăţenie.


Foto: Intrarea în sediul DNA Timişoara, unde au avut loc audierile


image

TRANSCRIERE

Zamfirescu: Deci, n-are rost! Pe de altă parte, pe de altă parte, clar preiau ceva de la Zoppas

Trandafirescu: Am înţeles!


Zamfirescu: Deci, clar preiau!


Trandafirescu: Foarte bine!


Zamfirescu: Ori deşeurile, ori .... Şi asta cât mai repede, de la întâi Şi asta vreau s-o facem împreună


Trandafirescu: Păi nu, nu, nu, nu, nu! Atenţie! Îmi trebuie un pic de timp, trebuie utilaje

Zamfirescu: Deci, ceva oricum preiau. Şi atuncea ori asta, ori .... Şi mai e încă ceva aicea, pe zonă că vorba aia este. Va fi mult de lucru ...


FOTO: Sediul Parchetului Sânnicolau Mare

image

În data de 14 iunie, la ora 18.32, o altă convorbire telefonică dezvăluie faptul că Zamfirescu era chiar la sediul Zoppas şi discutase cu managerul Carmen Rusmir despre curăţenie.

TRANSCRIERE


Trandafirescu: Sigur, vin! Ce vă rog: dacă tot sunteţi cu dânsa, poate vorbiţi cu dânsa de chestia aia cu curăţenia.


Zamfirescu: Da, aia a picat. E altceva


Trandafirescu: A picat aia ?

Zamfirescu: Da, da


Trandafirescu: Am înţeles. Şi o ....    

Zamfirescu: Am vorbit. E altceva .....

Rusmir susţine că nu ştia nimic

La momentul arestării procurorului-şef Zamfirescu, managerul Zoppas România, Carmen Rusmir, a spus că nu ştia de comisionul încasat de magistrat şi că firma propusă le el a fost aleasă pentru că avea o ofertă bună. „Ei erau prieteni buni. În plus, Zamfirescu gestiona toate anchetele privind furturile din Zoppas şi Carmen Rusmir nu avea cum să-l refuze", a spus o sursă apropiată scandalului de la Sânnicolau Mare. Documentele din dosarul DNA indică faptul că cei doi se întâlneau la restaurantul Zoppas situat peste drum de fabrica de rezistenţe. Citeşte aici declaraţiile managerului Zoppas

Zamfirescu: „Carmen are totuşi încredere în cuvântul meu!"

O altă convorbire telefonică interceptată de SRI, pentru DNA, confirmă informaţiile privind poziţia lui Zamfirescu în faţa managerului Zoppas. Dincolo de acest aspect, discuţia expune ceva şi mai grav: procurorul-şef discuta cu persoane private detalii ale anchetelor pe care le coordona şi modul de derulare a unor operaţiuni sub acoperire de care se ocupa Poliţia Timiş.

TRANSCRIERE


Zamfirescu: Carmen are totuşi încredere în cuvântul meu. Eu am şi început deja, am preluat eu nişte dosare de când am venit ....


Interlocuror: Îhî

Zamfirescu: Am început urmărirea penală deja împotriva lu ăia (...) tot prejudiciul de o sută cinzeci de mii de euro acum


Interlocuror: Îhî

Zamfirescu: Deja am discutat la IPJ Timiş de introducerea unor oameni, să vedem, mergem pe altele ...


Interlocuror: Perfect! Şefu!

Zamfirescu: Pe mine ce mă interesează, protejarea contractului, aia e cel mai important


Urmăreşte timisoara.adevarul.ro pentru a citi transcrieri complete ale discuţiilor interceptate de SRI în cazul de corupţie.

Citeşte şi:

STENOGRAME Prim-procurorul de la Sânnicolau îşi întreţinea amanta din şpăgi

Fostul prim-procuror al Parchetului Sânnicolau Mare a fost trimis în judecată

Conducerea Zoppas despre cazul procurorului arestat: „Nu avem nevoie să ne spună cineva cu ce furnizori să lucrăm"

EXCLUSIV Familia prim-procurorului reţinut de DNA a câştigat şi 20.000 de lei lunar

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite