VOCEA BANATULUI Povestea de Crăciun care ne lipseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara

Capitala Austriei este superbă de sărbători. Adevărul de Seară Timişoara a arătat, într-un serial de fotoreportaje, cum ştiu austriecii să facă din Viena un oraş de poveste, de Crăciun.

Reporterii au mai descoperit că în Austria niciodată iarna nu vine pe nepregătite pentru autorităţi, dar şi că austriecii sunt foarte disciplinaţi în a curăţa de zăpadă trotuarul din faţa casei. Străzile din oraş nu rămân pline de noroi şi nisip murdar când se topeşte zăpada.

Constructorii ştiu să-şi mascheze atât de bine şantierele încât turiştii habar nu au pe lângă ce trec. De fapt, nici nu au timp să remarce şantierele, pentru că aproape peste tot sunt bombardaţi cu ofertele comercianţilor sau informaţiile din pliantele care împânzesc oraşul. Când noaptea coboară peste străzi, turiştii au parte de un spectacol de lumini feeric. Toate acestea fac din Viena destinaţia perfectă de sărbători.

Multe dintre ingredientele care transformă concediul la Viena într-o superbă poveste de Crăciun sunt bine dozate şi gândite de autorităţi. Foarte multe ingrediente ţin însă pur şi simplu de atitudinea şi mentalitatea austriecilor. Nimeni nu stă să aştepte de la primărie, prefectură sau guvern soluţia unei probleme care se poate rezolva pe cont propriu, de către un om, de un grup sau de o comunitate. Şi nu vezi asta numai de Crăciun. O vezi şi vara, până în cele mai îndepărtate podgorii din Steiermark.

Dincolo de lecţia de afaceri pe care o spune povestea de Crăciun vieneză mai este o lecţie de mentalitate. Probabil că multe dintre lucrurile care ne împiedică să avem, "acasă", în fiecare dintre oraşele noastre, poveşti româneşti de Crăciun la fel de frumoase, nu ţin de bani sau organizare ci de atitudinea fiecăruia dintre noi, de ceea ce facem în cele mai mărunte gesturi.  

Citeste alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite