VOCEA BANATULUI Plătim conţopiştii ca să ne umilească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara

Statul român are damblaua să te umilească, să-ţi toace nervii şi să te pună să faci lucruri inutile. Funcţionarii, care acum se vaită că au salarii mici, irosesc banii degeaba.

Conţopiştii nu au modificat sistemul comunist de plată a amenzilor. Dacă te arde Poliţia trebuie să mergi la un ghişeu, unde să stai la o coadă, apoi să completezi un formular. Pierzi jumătate de zi ca să plăteşti o amendă în secolul comunicării, când poţi să cumperi orice prin Internet, într-o secundă, din celălalt capăt al lumii.

Toate instituţiile de stat au tocat sume imense pe informatizare. Şi-au tras reţele de milioane de euro şi s-au lăudat cu ele în faţa naivilor dispuşi să le înghită propaganda.

Nouă, celor care am plătit pentru dezmăţul acesta IT, nu ne foloseşte însă la nimic. Plătitorul de amendă nu scapă de problemă când a dat banii la ghişeu, pentru că statul nu şi-a legat computerele între ele. Calculatoarele nu comunică nici măcar în aceeaşi instituţie.

Exact ca acum 100 de ani, trebuie să mergi cu chitanţa la un oficiu poştal şi să trimiţi o copie instituţiei care ţi-a ars sancţiunea. Să stai la alte cozi, să consumi alţi bani, să pierzi altă jumătate de zi, să iroseşti altă hârtie degeaba.

Primăria Timişoara este printre instituţiile care au tocat cărămizi de bani pentru informatizare. Cu toate acestea nu are habar când cineva a plătit o amărâtă de amendă. În plus, toacă lunar alte hălci din buget pentru a trimite somaţii şi dispoziţii de executare silită unor oameni care şi-au plătit deja amenzile.

Hârtie tipărită aiurea, funcţionari care muncesc inutil, firme private de curierat care primesc bani ca să plimbe plicuri degeaba. Probabil că ar dispărea jumătate dintre conţopişti dacă statul ar folosi tehnologia aşa cum trebuie. Jumătatea cealaltă ar putea să primească salarii dublate şi am rezolva problema veniturilor mici de care se plâng sindicaliştii.

 Cel mai important este că am putea să avem o relaţie decentă cu statul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite