Scandalul Principele Duda: Logos Consulting, punte de profit între Casa Regală şi un fost securist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brandul „Casa Regală" este folosit cu profit pentru a înhăţa sume dolofane din bugetul Universităţii de Vest din Timişoara, printr-o firmă care are sediul în vila unui securist promovat chestor de preşedintele Traian Băsescu.

Scandalul tarifelor de lux cu care este plătit Principele Radu Duda, pentru a ţine conferinţe la Universitatea de Vest, aduce în atenţia publică un ghem de interese financiare în care se află şi chestorul în rezervă Mircea Chirilă, fost ofiţer de securitate şi şef al unor structuri construite de urmaşii poliţiei politice în România democratică.

image
image
image

Universitatea plăteşte, dar nu ştie pentru ce

Instituţia superioară de stat a alocat pentru SC Logos Consulting SRL suma de 26.000 de lei. În schimbul banilor, firma privată trebuie să organizeze diverse evenimente cu ştaif universitar. „Universitatea de Vest din Timişoara are încheiat un contract cu firma Logos Consulting SRL din Timişoara, având ca obiect organizarea de conferinţe cu participarea unor conferenţiari din mediul academic şi politic românesc şi european precum şi din partea societăţii civile. Durata contractului este de 9 luni începând cu data semnării lui. Contractul a fost semnat în data de 22.04.2010. Valoarea contractului este de 26.000 lei TVA inclus. Din păcate, Universitatea de Vest din Timişoara nu poate să cunoască dacă şi care sunt sumele maxime şi minime pe care le încasează de la firmă invitaţii", a explicat  cancelarul rectoratului, Dan Moga.



Securitate şi identitate

image

„Principele Radu ne-a onorat cu prezenţa sa în luna noiembrie 2009, cu ocazia unei prime prelegeri susţinute în faţa studenţilor instituţiei noastre <Democraţie şi Instituţionalism>. Cea de a doua şi cea de a treia prelegere susţinută de A.S. în universitatea noastră s-au desfăşurat  în luna martie şi aprilie a.c., în Aula Magna "Ioan Curea". Ultima prelegere intitulată <Securitate şi Identitate naţională>", a mai informat cancelarul rectoratului UVT.

Produsul de lux este Principele Duda

Cancelarul rectoratului a fost nevoit să ofere aceste informaţii după ce a izbucnit în universitate „scandalul Duda". Mai mulţi profesori şi scriitori, care fac parte din elita universitară şi culturală a capitalei Banatului, au făcut declaraţii în care au condamnat faptul că se plătesc sume exagerate unei firme private pentru conferinţele Principelui Radu Duda. „Alteţa Sa a însemnat, pentru studenţii noştri, un nesperat prilej de a afla că netul nu e neapărat democratic, de vreme ce 70 la sută din componentele unei bombe atomice se pot achiziţiona prin intermediul spaţiului virtual. Ceea ce ne îngrijorează însă mult mai mult, monarhişti şi republicani otova, e că firma care l-a condus în amfiteatrele UVT ar fi achiziţionat o conferinţă cu excesivul preţ de criză de 3 000 de euro", spune profesorul Marcel Tolcea (foto dreapta), scriitor şi director al Muzeului de Arta din Timişoara. Scriitorul Daniel Vighi, care este şi el profesor la Universitatea de Vest şi preşedinte al Asociaţiei Culturale Ariergarda, a criticat vehement afacerea Duda. "E o sumă prea regală pentru criza pe care o trăim noi", a argumentat Vighi.

image



Ruşinos pentru Casa Regală

image

Scriitorul timişorean Daniel Vighi (foto sus) a declarat vineri seara, la postul TV Europa Nova, ca întreaga situaţie este ruşinoasă pentru Casa Regală şi că Principele Duda nu trebuia să ia bani. „Trebuia să aflăm în Senat de astfel de cheltuieli. Lucrul nu este foarte onorabil din punct de verere al Casei Regale. Pentru că în tradiţia Casei Regale a României, universităţile au primit, nu au dat bani Casei Regale. Nu mi se pare un lucru fericit. Este o gafă făcută de principele Duda pentru că nu trebuia să accepte bani", a declarat scriitorul şi profesorul Daniel Vighi.



Elita oraşului merită mai mult

„De ce a trebuit ca universitatea să dea atâţia bani şi de ce a trebuit ca Principelui Duda să i se dea bani prin Stocholm. Principele Radu Duda merită 20.000 de euro pentru o şedinţă, în clipa în care orice profesor de la Universitatea de Vest vine şi predă pentru aceeaşi sumă. Dacă principele Radu Duda merită lucrul acesta atunci vreau să vă spun că în amfiteatru îl văd pe Vighi, pe Marineasa, pe Foarţă, pe Neumann, la un preţ mai mare. Dacă Principele Radu Duda merită atât, înseamnă că elita acestui oraş merită mult mai mult. ", a spus profesorul Marcel Tolcea la postul local de televiziune

Logos, reviste, sosete şi fuste

image

Firma care încasează toţi banii de la Universitatea de Vest pentru conferinţele cu Radu Duda, Logos Consulting, este deţinută de Lia Lucia Epure, în vârstă de 54 de ani. Fostă jurnalistă şi monarhistă declarată, Epure a declarat reporterilor Adevărul de Seară că principele Radu Duda încasează, de fapt, 900 de euro pentru două ore de vorbit studenţilor. Logos Consulting nu este singura firmă în care e asociată Epure. Conform Registrului Comerţului aceasta mai apare ca acţionar la SC Pleiada SA, care se ocupă cu editarea revistelor şi la David Jhon S Imp Exp SRL, care are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al obiectelor de îmbrăcăminte. Cu alte cuvinte, Epure „vinde" Casa Regală, reviste şi şosete. În afacerea cu chiloţi, şosete şi fuste, Epure este asociată cu Lucia Petronela Ercuţa. Această firmă a înregistrat, în ultimul bilanţ anual raportat, o cifră de afaceri de 21.710 .euro şi un profit de 729 de euro.

Stă cu firmele la tovarăşul „Literă" de la Securitate, care făcea filaje în Universitate

Toate firmele de mai sus au sediul la aceeaşi adresă din Timişoara, strada Liniştei 54/A. Casa aparţine unui fost ofiţer de securitate, chestorul în rezervă Mircea Chirilă (foto dreapta), în vârstă de 59 de ani. „Este casa mea şi sunt interesat să o vând. Momentan am o ipotecă pe ea de 120.000 de euro", a declarat Mircea Chirilă. „Chirilă a terminat şcoala specială în 1974. A activat şi la Direcţia 1 a Securităţii Statului. S-a ocupat, înainte de 1989, de mediul universitar şi studenţesc. Din acest motiv era poreclit printre colegi Literă. După căderea regimului, când nişte băieţi deştepţi de la Bucureşti au gândit noul serviciu secret 0215, tovarăşul Literă a fost recuperat pentru sistem, la Maramureş", a declarat pentru Adevărul de Seară un fost ofiţer de securitate. Radu Tinu, fost adjunct al şefului Securităţii Timiş, în 1989, îl laudă pe Chirilă. „Era băiat deştept, să ştiţi", a declarat în trecut Tinu. Mircea Chirilă a negat, acum mai mult timp, că avea numele de cod „Literă" şi susţine că „nu se poate asocia cu numele lui sintagma de poliţie politică".

La vremuri noi, tot ei

image

După 1989, Chirilă a activat şi în structuri ale Jandarmeriei, serviciului secret al Poliţiei şi a fost şef la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timişoara şi apoi al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Timişoara. În anul 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a avansat la grad de chestor şi l-a pensionat pe Mircea Chirilă. În prezent acesta a deschis o firmă de detectivi particulari şi a înfiinţat o asociaţie a detectivilor privaţi, al cărei preşedinte este.

Ascultă înregistrarea cu Lia Lucia Epure, care reacţionează ciudat!


Contract cât profitul pe trei ani

Conform datelor din ultimul bilanţ raportat la Registrul Comerţului, SC Logos Consulting SRL, a avut o cifră anuală de afaceri de 22.586 de euro, cu trei angajaţi şi un profit de 2.146 de euro. Cu un an înainte societatea a înregistrat pierderi de peste 2.000 de euro. Firma care taxează Universitatea de Vest cu aproape 6.500 de euro, mai are ca acţionar pe Delia Szabo. Banii luaţi de la UVT echivalează cu trei profituri anuale din ultimul bilanţ şi reprezintă aproximativ 30 la sută din cifra anuală totală de afaceri.

O pleiadă de datorii

Societatea Pleiada SA, administrată de Epure, a avut în ultimul an raportat o cifră de afaceri de 262.614 euro şi pierderi de aproape 36.000 de euro, cu 17 angajaţi. Printre acţionarii Pleiada SA este şi profesorul Nicolae Bibu de la Facultatea de Ştinţe Economice a UVT,  un apropiat al rectorului Ioan Talpoş (foto jos). Conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, SC Pleiada SA înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat în sume foarte mari. Datoriile istorice la stat, ale SC Pleiada SA sunt de 357.407 lei. ANF mai informează că există şi o datorie de 102.930 lei. Conform ANAF, pentru aceste datorii s-a declşanşat procedura de executare silită. ANAF informează că Pleiada are datorii şi la fondul de şomaj şi cel sănătate.


image

Fiscul are faţă umană pentru Epure

Conform datelor publice oferite de ANAF datoriile Pleiada SA sunt impresionante. Obligaţii restante la bugetul de stat din perioada precedentă de 357.407, alte obligaţii de peste 100.000 de lei, Obligaţii de aproape 60.000 de lei la asigurările de sănătate şi aproape 17.000 de lei la asigurările de şomaj. Fiscul a declanşat procedura de executare silită a datoriilor dar nu a mers până la capăt. În plină criză, când statul taie pensii şi salarii pentru că nu are bani, acest datornic a beneficiat de clemenţă. „S-a publicat şi anunţul de licitaţie dar apoi nu s-a mai trecut la executare. A primit şase luni de graţie în care să încerce să achite datoria. Abia apoi va fi executată", a declarat o sursă importantă din Administraţia Financiară.


Metafizica finanţelor universitare

image

„Principele Radu i-a captivat pe studenţi. Are calificarea necesară pentru astfel de discursuri. El a fost invitat să susţină conferinţe atât în ţară, cât şi în străinătate. Discursul Alteţei Sale a captivat, iar studenţii au avut de învăţat din prezenţa sa la Timişoara Mă doare că Marcel Tolcea are această neliniste metafizică şi e interesat de ce ţine un membru al casei regale conferinţe.", sustine Epure. ASCULTA SUS INREGISTRAREA!
Nu am nicio nelinişte metafizică, am o nelinişte financiară!", a replicat profesorul Marcel Tolcea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite