Final de anchetă în dosarul mafiei imobiliare ţigăneşti. Zece persoane, printre care un notar, trimise în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au finalizat cercetările în ancheta privind falsurile pe baza cărora au fost vândute terenuri ale Primăriei Timişoara. Baştanul Ionelaş Cârpaci riscă până la 20 de ani de închisoare şi este acuzat de 13 infracţiuni.

Ancheta i-a vizat şi pe notarii Teodora Noţingher şi Safta Criste. Prima a fost trimisă în judecată alături de încă nouă persoane, iar cea de-a doua a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei. Pentru că sunt implicaţi notari, dosarul este judecat de Curtea de Apel Timişoara.

Procurorul Angelina Tufariu a finalizat cercetările într-un dosar complex în care au fost cercetaţi Ionelaş Cârpaci, Francisc Kelemen, boschetarul maghiar Barabas Pal, dar şi notari şi funcţionari publici din Primăria Timişoara şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş. Prin rechizitoriul finalizat în urmă cu cinci zile şi făcut public abia astăzi, procurorul de caz a trimis în judecată 10 persoane, printre care şi notarul Teodora Noţingher.

Ionelaş Cârpaci riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare

Potrivit comunicatului de presă transmis de Parchetul Curţii de Apel, cele mai multe infracţiuni au fost comise de Ionelaş Cârpaci, lider al ţiganilor din Timişoara, care deţine mai multe proprietăţi în zona centrală a oraşului. Rechizitoriul arată că Ionelaş şi asociaţii săi au pus la punct o reţea prin care au falsificat semnătura şi ştampila primarului, dar şi alte acte, reuşind astfel să ia mai multe terenuri ale primăriei. Mai mult decât atât, terenurile au fost vândute unei firme private care a construit acolo un bloc.

Reţeaua desenată de procurori

Anchetatorii au „desenat" în actul de acuzare o adevărată reţea bine pusă la punct, care a reuşit să falsifice acte de identitate şi să vicieze complet procedurile de retrocedare. Capul reţelei şi persoana acuzată de cele mai multe fapte, este baştanul Ionelaş Cârpaci.



CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO CU IONELAŞ


„Naşul" riscă 13 ani

Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci,
a fost arestat preventiv şi trimis în judecată pentru 13 infracţiuni, dintre care mai multe falsuri. Cea mai gravă acuzaţie adusă baştanului este înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă pentru care riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare.

„Creierul" acuzat de 9 infracţiuni

Francisc Kelemen (foto jos),
arestat şi trimis în judecată pentru nouă infracţiuni printre care asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi mai multe falsuri. Francisc Kelemen, considerat „creierul" mafiei imobiliare care a reuşit să pună mâna pe terenuri, riscă pentru faptele sale până la cinci ani de închisoare.



CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO CU KELEMEN


„Pionul" poate sta cinci ani după gratii

Barabas Pal,
cetăţean maghiar, arestat şi trimis în judecată pentru opt infracţiuni, riscă de asemenea până la cinci ani de închisoare. Boschetarul maghiar a fost practic un pion în toată afacerea, fiind un intermediar în tranzacţiile cu terenuri realizate de Ionelaş Cârpaci şi asociaţii săi.



CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO CU BARABAS PAL

Notarul trimis în judecată

Teodora Noţingher
, notar public, a fost trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Noţingher este acuzată că a legalizat mai multe falsuri ale mafiei imobiliare. „Notarul public nu a solicitat inculpaţilor nici certificatele fiscale obligatorii la autentificarea actelor întocmite, fapt dovedit prin aceea ca nu le-a putut prezenta la solicitarea organelor de urmărire penală şi nu se regăsesc nici în evidenţele Primăriei Municipiului Timişoara", arată comunicatul de presă al Parchetului. Notarul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 10 ani sau o amendă.



„Vânzătorul": cinci falsuri şi o tentativă de înşelăciune

Sorin Johann Todor
, cetăţean german şi asociat al lui Ionelaş Cârpaci, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni de fals şi tentativă de înşelăciune. Todor şi Cârpaci au încercat să-i vândă omului de afaceri Jabri Tarbrizi un teren luat cu acte false. Sirianul a descoperit falsurile şi a făcut denunţ penal, iar de aici a pornit toată ancheta soldată cu trimiterile în judecată. Ulterior s-a dovedit că Ionelaş şi grupul său au reuşit să pună mâna şi pe alte terenuri pe care chiar le-a vândut firmei Italrom.

Funcţionarii care au ajutat mafia imobiliară

image
image
image
image

Din lotul Ionelaş mai fac parte patru funcţionari publici de la Primăria Timişoara şi Cartea Funciară, care au fost folosiţi pentru mascarea legală a falsurilor.

Costel Măndoiu
, funcţionar la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara. Măndoiu este acuzat de mai multe falsuri. „A acceptat o copie de pe o aşa-zisa carte de identitate pe numele Berger Robert, cu rubricaţii incomplete, potrivit legii maghiare si a completat, in fals, doua declaraţii de impunere pe numele Berger Robert emiţând, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, doua certificate fiscale", mai arată comunicatul emis de procurori. Între timp, Măndoiu a fost dat afară din primărie.

Cristina Vasilescu
, consilier juridic la Primăria Timişoara, trimisă în judecată cu acuzaţia de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. „Prin desfăşurarea activităţii de verificare a încheierii de carte funciară privind dispoziţia de restituire a celor trei terenuri de pe str. . Asachi nr. 1, Asachi nr. 1A şi Neculce nr. 2, cu neglijenţă, nu a sesizat nelegalitatea încheierii si nu formulat calea de atac prevăzută de lege", arată comunicatul procurorilor.


FOTO: Complexul construit pe terenul furat de la primărie

Petre Turpan şi Remus Crudu,
funcţionari la la Oficiul de Cadastru, au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. „Au dispus emiterea încheierii de intabulare fără a verifica cele doua dispoziţii de restituire. În plus, au acordat mai mult decât s-a solicitat, respectiv au radiat construcţiile demolate, deşi nu existau la dosar acte de la Primăria Timişoara", mai specifică documentul citat.

Omul de legătură cu Cartea Funciară

Manuel Comşa
, consilier juridic la mai multe firme din Timişoara. Comşa este acuzat de mai multe infracţiuni de fals, uz de fals şi falsuri în înscrisuri oficiale, fiind şi el un pion în reţeaua care a pus mâna pe terenuri cu acte false.

Două amenzi administrative

image

În dosarul în care cei 10 au fost trimişi în judecată, au primit o amendă administrativă de 1.000 de lei notarul Safta Criste şi Iordache Maria, angajată la un birou notarial din Timişoara. „Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus scoaterea de sub urmărire penala a notarului public Safta Criste pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă in serviciu, prev. şi ped. de art. 249 al. 1 C.p. şi a învinuitei Iordache Maria, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prev. de art. 292 C.p. şi s-a aplicat faţă de fiecare învinuită o amendă administrativă în cuantum de 1000 lei", arată comunicatul emis de Parchetul Curţii de Apel. „Amenda administrativă arată că fapta cercetată există, dar nu întrerupe gradul de pericol social al unei infracţiuni", au explicat surse judiciare. Rechizitoriul procurorilor mai arată că daunele cauzate în acest dosar sunt de peste 700.000 de euro, bani pentru care Primăria Timişoara şi Italrom s-au constituit părţi civile în dosar.



Soţia baştanului reclamă jocuri de culise

image

Reacţiile venite după trimiterea în judecată nu au întârziat să apară. Cea mai vehementă este soţia lui Ionelaş Cârpaci. Supărată că Ionelaş este acuzat de cele mai grave fapte, Mirela Stanca (foto sus) reclamă o înţelegere între procuror şi Francisc Kelemen. „Nu este corect. Doamna Tufariu a făcut dosarul cum a vrut, mai ales că se pensionează. Nu ştiu ce înţelegere a avut cu Kelemen. Vinovatul era Kelemen, iar totul a picat pe Sandner. Nu s-au luat în seamă falsurile făcute de Kelemen, iar de cei din primărie şi de notari nu se ia nimeni", a spus soţia baştanului.

Sirianul care a spart clanul: „E bine că s-a făcut treabă"

Omul de afaceri Jabri Tabrizi, care a descoperit falsurile reţelei lui Ionelaş Cârpaci şi a reclamat faptele susţine că e bine că s-a ajuns în această fază a procesului. E bine că a fost descoperit la timp şi că s-a făcut treabă. Cine se va dovedi că este vinovat să plătească pentru că trăim într-un stat de drept. Dacă e cineva nevinovat o să se clarifice la instanţă", a spus Jabri Tabrizi (fofo jos).



Consilierul Juridic al Primăriei Timişoara, Cristina Vasilescu nu ştia ieri că este trimisă în judecată şi nu a vrut să comenteze până la primirea citaţiei. În acelaşi timp, Costel Măndoiu a fost deja disponibilizat de la primărie, iar notarul Teodora Noţingher nu a putut fi contactată. Avocatul notarului Safta Criste, Gheorghiţă Mateuţ a spus că se aştepta la soluţia dată în cazul clientei sale. „Era de aşteptat. Mai mult nu comentez până nu văd rechizitoriul", a spus Mateuţ.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite