Frank Zappa: „Jazzul nu e mort, doar miroase ciudat". La Timişoara nu „miroase" profitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Olariu şi Dan Alex Mitrofan, în concert la D`arc
Ştefan Olariu şi Dan Alex Mitrofan, în concert la D`arc

Manelele sau muzica dance sunt cele mai ascultate genuri. Cu toate acestea tot mai mulţi timişoreni aleg să se delecteze cu jazz. În Timişoara există patru cluburi în care pasionaţii pot să îşi petreacă serile.

Caius Merşa, iniţiatorul unui proiect săptămânal cu muzică live a organizat recent un concert jazz de proporţii. Pe scena clubului D'arc au urcat Dan Alex Mitrofan, Csaba Santa şi Radu Pieloiu, plus invitatul special Ştefan Olariu (foto jos).  Băieţii vin la concerte însoţiţi de gaşca de prieteni cu care fac brainstorming, compun şi aranjează melodii. „Odată concertam  cu un trompetist din America şi tot publicul era format din prietenii noştri. Pentru jazz e preferabil să cânţi într-un spaţiu intim" a spus Dan Mitrofan. Planurile pentru luna aceasta includ un concert la Enoteca de Savoya după care băieţii vor pleca spre Bucureşti.


Timisoara jazz

Jazzul e tradiţie în Banat

În Timişoara sunt mai multe formaţii de jazz, dintre care cea mai cunoscută şi mai veche e Bega Blues Band. În Banat au loc cele mai mari festivaluri de jazz din ţară în frunte cu cel de la Gărâna care anul acesta a adunat peste 7.000 de spectatori, chiar şi de peste graniţă.

Evenimentele de jazz în Timişoara acoperă toate anotimpurile anului, vara se cântă în cadrul spectacolului Mica Vienă, urmat de Festivalul Internaţional de Jazz de la Timişoara şi Gala Blues - Jazz care din acest an a preluat numele fondatorului său, Kamocsa Bela. Din păcate a doua parte din Gala Blues - Jazz Kamo XX din acest an s-a mutat la Bucureşti. Marius Giura, preşedintele Fundaţiei Culturale Jazz Banat, spunea că decizia mutării festivalului are la bază dispreţul autorităţilor şi al sponsorilor. Decizia nu e una tocmai corectă faţă de timişoreni şi de cei fideli festivalului.

Stampila proiect

Aport zero

Întrebat dacă anul viitor Festivalul de Jazz va reveni la Timişoara, Marius Giura a spus că autorităţile locale nu sunt foarte receptive. „Îmi doresc din tot sufletul acest lucru. Însă depinde foarte mult de atitudinea autorităţilor locale şi judeţene. Anul acesta aportul lor a fost zero. La primărie nici nu m-au lăsat să depun o cerere pentru fonduri. Mi-au spus că optanţii privaţi nu au voie să depună o asemenea cerere, deşi am văzut pe lista respectivă apropiaţi ai primăriei", a spus Giura.

Publicul nu poate „aduce" nume mari

În ceea ce priveşte o implicare directă a publicului în sprijinirea unui asemenea eveniment, Giura crede că nu are cum să facă acest lucru pentru că este vorba de o clasă destul de ridicată a muzicienilor. Nu intenţionează să facă rabat de la calitatea evenimentului şi să organizeze un festival doar cu artişti locali şi alţi câţiva din împrejurimi doar pentru a bifa o altă ediţie a evenimentului. Muzicienii sunt scumpi şi nu se pot aduce numai din vânzări de bilete.


image

Miracolul Gărâna

Festivalul de la Gărâna este o altă poveste. E vorba de un eveniment de talie europeană, atipic pentru jazz prin locaţie. „Un festival în vârf de munte într-un judeţ în care nu sunt artişti locali de jazz. Gărâna a cunoscut în ultimii ani o ascendenţă extraordinară. Anul acesta doar ploaia a dat puţin peste cap planurile. Aproximativ 6000 de maşini s-au întors din drum din cauza ei", a mai explicat Giura.  Festivalul de Jazz de la Gărâna este susţinut de Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi câteva fundaţii europene. Principalul sprijin vine însă de la Ministerul Culturii.


Nu faci avere


Mirela Iacob, vocalistă în trupa Mira Project spune că nu se poate câştiga din jazz şi că sumele oferite de organizatorii de evenimente sunt mici. "În general indiferent cine organizează concertul, că este club, primărie sau teatru, preţul e acelaşi. Unele evenimente sunt plătite cu sume fixe, altele în funcţie de biletele vândute. În cazul meu media concertelor este la unul - două pe lună. Am terminat o facultate de jazz, dar am decis să merg pe zona blues-rock pentru că din jazz nu se câştigă", a spus Mirela Iacob (foto jos).


Mirela Iacob

"Din jazz nu se câştigă decent. Sumele pe care le poţi câştiga dintr-un concert sunt între 50 şi 300 de euro", a spus basistul Victor Miclăuş (foto jos). Acesta este implicat în mai multe proiecte cunoscute: PROTOTYP, Blues Doctors, LOCATARII, Liviu Manciu Trio, Jazz da Nacaz. În cazul lui, media concertelor este de două pe săptămână.


image

Timişorenii pasionaţi de jazz nu trebuie să fie trişti. Au avut loc deja două concerte, unul la Enoteca de Savoya, celălalt la Teatrul Maghiar „Cisky Gergely". Au cântat Gyarfas Istvan din Ungaria şi Alex Man.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite