VOCEA BANATULUI: Mafioţi în robe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara

Când au deschis primele fabrici în Banat, managerii multinaţionalelor s-au izbit de o problemă serioasă. Au constatat că se fură mult. Prea mult. Asta, deşi plăteau sume mari pentru paznici şi sisteme de securitate.

 „Cum îi păzim pe paznici ?", s-a întrebat disperat unul dintre manageri, la începutul anilor '90. Anii au trecut, multinaţionalele au investit sute de milioane de euro în Banat şi au asigurat zeci de mii de locuri de muncă. Managerii au învăţat să facă echilibristică între acceptarea marjei româneşti de furt şi depistarea celor care exagerează.

Au învăţat că în România nimic nu este ceea ce pare şi că se întâmplă des ca cei puşi să păzească să fie cei mai mari hoţi.

Exact asta s-a întâmplat la una dintre cele mai mari şi respectabile companii multinaţionale din Banat, Zoppas Industries România. Compania italiană este cel mai mare producător de rezistenţe electrice din România şi unul dintre liderii mondiali în domeniu. De două zile multinaţionala este implicată într-un scandal judiciar în care a fost arestat un procuror cu grad de magistrat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Prim-procurorul Ciprian Zamfirescu a fost prins în flagrant în timp ce încasa 1.000 de euro de la angajatul unei firme de pază. Banii reprezentau plata lunară pentru că procurorul a reuşit să „convingă" şefii multinaţionalei să încheie un contract cu firma de pază, anulând vechile contracte.

Cazul de la Zoppas arată că oameni de la cel mai înalt nivel al sistemului judiciar sunt de fapt nişte mafioţi în robe. Exact ca paznicii din anii '90, puşi să păzească multinaţionalele şi care furau pe rupte.

Citeşte aici detalii despre caz:
Procuror-şef arestat pentru intervenţii la o multinaţională italiană, prins cu şpaga în sertar


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite