DOSAR Judecători anchetaţi pentru fals pe o sentinţă din cazul bătrânului cu casa furată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octavian Dumitrescu, de 64 de ani, trăieşte pe străzi cu speranţa că Justiţia îi va da înapoi casa furată de escroci care i-au vândut tot ce avea pe lume şi au falsificat semnăturile unor judecători.

În curând se împlinesc cinci ani de când bătrânul luptă cu disperare să-şi recupereze apartamentul cu o cameră din care a fost alungat de escroci.

Vânzare cu acte false considerată legală

Parchetul Curţii de Apel Timişoara va ancheta pentru fals judecătorii Emilia Cioabă şi Dănuţ Diaconescu. Procurorii vor să afle în ce condiţii s-au falsificat semnăturile unor judecători pe o sentinţă care a stabilit că vânzarea unei case cu un buletin fals nu trebuie anulată.

Nu-i pasă de drama provocată de ea



În iunie 2005, notarul Carmen Rădulescu (foto sus) a încheiat contractul de vânzare prin care Octavian Dumitrescu a rămas fără casă. Bătrânul era plecat în Moldova şi în acest timp escrocii s-au dus la notăriţă cu o carte de identitate falsificată. Actul avea înscrise datele bătrânului şi poza escrocului, care a spus în faţa notarului că el este Dumitrescu. Deşi falsul era vizibil cu ochiul liber, Carmen Rădulescu s-a grăbit să autentifice vânzarea. „Nu sunt vinovată cu nimic. Nu eram obligată să ştiu cum se scrie numele în buletin", susţine Carmen Rădulescu, notar public cercetat penal.



Alungat ca un câine

image
image

După ce s-au intabulat cu apartamentul, escrocii l-au vândut mai departe la alte persoane şi aşa a fost alungat, ca un câine, din propria casă Octavian Dumitrescu. „Am ajuns, după o viaţă de muncă, să dorm în pădure, pe străzi, la gară. M-au făcut boschetar notăriţa şi escrocii. Eu am fost macaragiu toată viaţa. Aveam răspundere, lucram cu frică. Ce răspundere are notăriţa asta ? Casa era tot ce aveam!", spune plângând bătrânul de 64 de ani, care a reuşit greu să supravieţuiască ultimei ierni.

Surghiunul dreptăţii




După ce a ajuns în drum, izgonit din micul lui apartament cu o cameră de escroci şi notar, Octavian Dumitrescu a încercat, naiv, să ceară Justiţiei să-i facă dreptate. O rază de speranţă a venit la Judecătoria Timişoara, unde s-a constatat că apartamentul fusese vândut cu un act falsificat şi s-a anulat vânzarea. Apoi a venit întâmplarea care a surghiunit definitiv dreptatea din sala de judecată, în cazul lui. La Tribunal, un complet de judecată condus de Emilia Cioabă a decis că cel care a cumpărat e „de bună credinţă" şi că e drept ca bătrânul să rămână pe drumuri. „M-au făcut boschetar, după o viaţă de muncă! Cum se poate aşa ceva ?", spune Dumitrescu.



Infractori în robe populează Justiţia

image
image

Acum doi ani, după trei ani de speranţe inutile, Octavian Dumitrescu a păşit în redacţia Adevărul de Seară. Investigaţiile jurnalistice au dus la descoperirea unei situaţii jenante pentru întreaga justiţie timişoreană. Sentinţa care l-a surghiunit pe bătrân în pădure, plăsmuită de judecătorul Emilia Cioabă, a fost şi ea falsificată pentru că ceilalţi doi judecători din complet nu erau de acord cu soluţia şi nu au semnat. Magistratul Dănuţ Diaconescu (foto jos) a sesizat Parchetul că i s-a falsificat semnătura. Dosarul a ajuns la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde a zăcut aproape doi ani. 

Două semnături false

Procurorul Liviu Drăgănescu de la Parchetul Curţii Supreme a constatat că pe sentinţa aberantă doar semnătura judecătoarei Emilia Cioabă este veritabilă.


„S-au făcut expertize tehnice care au confirmat că semnătura de pe decizia 770/19.06.2006 plasată pe poziţia destinată judecătorului Dănuţ Diaconescu nu a fost executată de Dănuţ Diaconescu. Nici semnătura aflată la a doua poziţie nu a fost executată de judecătorul Constantin Costea", a explicat o sursă judiciară foarte importantă. Informaţia este confirmată de procurorul Liviu Dărăgnescu într-o ordonanţă din 22 aprilie 2010. Prin această ordonanţă dosarul falsurilor este trimis la Parchetul Curţii de Apel Timişoara pentru cercetări.

Ochii plânşi caută dreptatea



Bătrânul încă speră că i se va face dreptate. A deschis un proces de revizuire care e acum pe rolul Curţii de Apel Timişoara. În paralel a contestat deciziile prin care unii procurori au încercat să o scoată basma curată pe notăriţa Carmen Rădulescu. Instanţa a decis să ceară procurorului general Vasile Bâc să reanalizeze situaţia notăriţei din cabinetul căreia a pornit drama bătrânului.

 

Lidia Barac a luptat pentru bătrân


Magistratul Lidia Barac, secretar de stat în Ministetul Justiţiei şi fost preşedinte al Curţii de Apel este singurul om din sistem care a făcut ceva. Barac a sesizat Parchetul Curţii de Apel că s-au falsificat semnăturile judecătorilor Diaconescu şi Cioabă. După ce dosarul a ajuns la Bucureşti a „putrezit". Expertizele s-au făcut în 3 martie 2009, 4 august 2009 şi abia 23 februarie 2010.

VIDEO: Înregistrarea unei emisiuni la postul local Europa Nova, din 2009, în care s-a prezentat cazul lui Octavian Dumitrescu











image
image
Bătrânul Octavian Dumitrescu a rămas pe drumuri
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite