Procuroarea cu limbaj de mahala, Carmen Martinov, acuzată că a „albit" infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen Martinov, procuroarea DIICOT cu limbaj de mahala, care a fost acuzată că l-a scăpat basma curată pe Ionelaş Cârpaci, a mai făcut în trecut obiectul unor dezvăluiri după ce s-a aflat că a ajutat traficanţi de droguri şi de minori să primească pedepse mai uşoare în instanţă.

Presa centrală a publicat, în 2008, primele informaţii despre modul în care au primit pedepse mai uşoare persoane trimise în judecată de Biroul DIICOT Timiş, condus la vremea aceea de procurorul Carmen Martinov

Primul semnal de alarmă

Ancheta „Infractori periculoşi, albiţi de procurori", publicată în Jurnalul Naţional în anul 2008, a dezvăluit numele unor persoane acuzate se comiterea unor infracţiuni grave, care au primit adeverinţe din partea procurorului Carmen Martinov. Ulterior acele adeverinţe au fost folosite în instanţă de avocaţii infractorilor, pentru a obţine pedepse reduse la jumătate. Adevărul de Seară a intrat în posesia unor documente care probează situaţia ciudată sesizată acum doi ani.

Pedepse reduse la jumătate

 „Baza legală în care s-au albit infractorii este o prevedere care stipulează că, dacă un infractor contribuie la prinderea altor infractori şi ajută la adunarea probelor în anchetă poate beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei. Trebuie însă îndeplinită o condiţie foarte clară. Colaborarea trebuie precizată în actul de acuzare, rechizitoriul prin care dosarul este trimis în instanţă. Cel care colaborează poate beneficia de o pedeapsă redusă la jumătate", a explicat o sursă judiciară importantă. Sursa citată a mai specificat faptul că, în cazul Martinov, adeverinţele au fost eliberate după ce suspecţii au fost trimişi în judecată.   

CAZUL PETROVICI, MINORI EXPLOATAŢI
PENTRU SEX ŞI MUNCĂ:


Procurorul Şandor, mai 2007:
Inculpat violent, nu recunoaşte fapta

Adeverinţele eliberate de Martinov au fost folosite şi în dosare în care au muncit din greu alţi procurori, mai tineri, care încercau să obţină pedepse cât mai mari pentru cei acuzaţi. Un astfel de caz s-a consumat în anul 2007, când tânărul procuror DIICOT Mihai Şandor a trimis în judecată o persoană acuzată de trafic de minori, complicitate la fals în declaraţii, fals intelectual şi fals privind identitatea.



Rechizitoriul, încheiat în 25 iunie 2007, în dosarul 15/D/P/2007, arată: „Fapta inculpatului Petrovici Mirco de a transporta şi găzdui în mai multe ţări europene, prin ameninţare şi violenţă pe minorele Ancuţa A. şi Maria B. în scopul exploatării lor prin muncă şi obligarea la practicarea cerşetoriei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de minori în formă calificată". Procurorul a mai consemnat în rechizitoriu faptul că Petrovici a refuzat să-şi recunoască fapta, că martorii au indicat faptul că are un comportament extrem de violent şi a descris cum a falsificat acesta acte pentru a putea trafica minori în Occident. Acelaşi rechizitoriu mai arată că părinţii lui Petrovici Milco, Alexandru şi Stela Petrovici „s-au ocupat de racolarea şi transportarea în străinătate a mai multor minore, unde acestea au fost exploatate prin muncă şi prin obligarea la practicarea prostituţiei".

Procurorul-şef Martinov, noiembrie 2007:
Inculpat cooperant, merită reducerea pedepsei

image



În ciuda celor consemnate de tânărul procuror în rechizitoriu, în toamna anului 2007, şefa lui Şandor, Carmen Martinov, emite două adrese, folosite apoi la instanţă pentru reducerea pedepsei. În prima se arată că Milco Petrovici a fost cooperant cu anchetatorii şi poate beneficia de reducerea pedepsei. În a doua adresă Martinov spune că şi părinţii lui Milco merită pedepse înjumătăţite pentru că au „facilitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni de trafic de persoane. Interesant este că aceste adrese sunt trimise direct avocatului celor judecaţi, nu instanţei.

image

CAZUL JIENARU,
TRAFIC DE DROGURI DE MARE RISC


Procurorul Martinov, februarie 2006:
Inculpatul a vrut să fugă în Italia

Un caz şi mai flagrant este cel al suspectului Daniel Marius Jienariu, care a fost trimis în judecată în februarie 2006 pentru trafic de droguri de mare risc, alături de Marius Mircea Jurcă. În actul de acuzare, chiar Martinov arată explicit că Jienaru a încercat să fugă din ţară pentru a se sustrage anchetei şi că, sub nicio formă, acesta nu merită să beneficieze de prevederile legii care permite pedepse mai mici pentru cei care ajută ancheta.



„Jurcă Marius Mircea a contribuit efectiv la denunţarea altor persoane care actualmente sunt în curs de cercetare (...) pentru acest motiv urmează să beneficieze de prevederile art. 16 din Legea 143/2000 (legea care reduce pedeapsa n.r.), excepţie făcând inculpatul Marius Daniel Jienariu care, cu toate că i s-a acordat timp şi posibilitate să-şi ajute situaţia juridică a preferat să părăsească ţara cu destinaţia Italia, sustrăgându-se în acest mod urmăririi penale", se arată în rechizitoriul semnat de Martinov.

image

Procurorul Martinov, mai 2006:
Inculpatul a colaborat cu organele



La numai trei luni de la trimiterea în judecată a lui Jienariu, Carmen Martinov a reuşit performanţa de a se contrazice singură în mod flagrant. Aceasta a trimis la Tribunalul Timiş, în 22 mai 2006,  o adresă în care spune cu totul altceva decât în rechizitoriu despre Jienaru. „Vă facem cunoscut că inculpatul Marius Jienariu, trimis în judecată (...) a colaborat cu organele de urmărire penală, denunţând şi facilitând identificarea şi trimiterea în judecată a inculpaţilor (...)", a spus Martinov în adresa către Tribunalul Timiş.

image

De la limbaj de mahala, la atitudine politicoasă via CSM

Cazul Jienariu nu este singura situaţie în care procurorul Carmen Martinov are poziţii contradictorii. În urmă cu o săptămână, Martinov a fost contactată telefonic pentru a explica informaţii potrivit cărora acum nouă ani, când a anchetat o tâlhărie cu răpire, comisă de Pampi Stancu şi Ionelaş Cârpaci, l-a făcut scăpat pe cel din urmă. Cazul a ajuns în actualitate după arestarea lui Ionelaş de către Curtea de Apel Timişoara, pentru escrocherii imobiliare. Martinov a avut o reacţie cel puţin ciudată, folosind expresii de mahala. Atitudinea ciudată a procuroarei a ajuns în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii, situaţie care a determinat-o pe Martinov să devină, brusc, foarte politicoasă.

Carmen Martinov, acum o săptămână:
Trai-v-ar sfinţii ... Mă muşcă de fund".

image

Întrebată ce îşi aminteşte despre acel caz, Martinov a răspuns folosind un limbaj de mahala, tipic infractorilor şi foarte ciudat pentru un reprezentant al sistemului judiciar. „Ce am eu treabă cu Ionelaş fraţilor, trai-v-ar sfinţii! (...) Mă, tot o daţi întruna ca nebunii! V-am mai spus şi am repetat, Bot Mălin, care mă tot muşcă de fund. Veniţi peste mine cu Pampi, cine dracu e Pampi ?(...) nu mai discutăm atâta pe teme tâmpite.(...) Auziţi, nu mai continuăm această discuţie că mă iritaţi de dimineaţă şi astăzi am anchetă. Hai, la revedere!", sunt expresiile folosite de Martinov. Citeşte aici alte detalii!

Carmen Martinov, astăzi:
Vă rog să vorbiţi cu cei competenţi"

Înregistrarea convorbirii în care Martinov foloseşte un limbaj de mahala a ajuns şi la Consiliul Superior al Magistraturii.  Biroul de presă al instituţiei a comunicat în scris că acest caz este în atenţia Inspecţiei Judiciare a CSM. Judecătorul Carmen Georgică de la Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media al CSM a transmis o adresă în care informează că întreaga situaţie a fost trimisă „spre soluţionare către Inspecţia Judiciară". Contactată telefonic astăzi, pentru a putea să explice cum stau lucrurile în cazurile Jienariu şi Petrovici, Carmen Martinov a demonstrat că ştie să vorbească şi frumos. „Bună ziua domnu Mălin. Luaţi legătura cu cei competenţi, să verificaţi. Pe mine vă rog frumos să nu mă mai deranjaţi", a spus Martinov.


EFECTELE ADEVERINŢELOR ELIBERATE DE PROCURORUL CU LIMBAJ DE MAHALA
Cum funcţionează „afacerea" adeverinţa ?


LEGEA: „Persoana care în timpul urmăririi penale denunţă şi faciliteaza identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege".

image

CAZUL JIENARIU
pedeapsa prin lege: 10- 20 de ani, pedeapsa primită: 5 ani

ACUZAREA:
„Inculpatul Jienariu Marius Daniel care, cu toate că i s-a acordat timp şi posibilitate să-şi ajute situaţia juridică, a preferat să părăsească ţara sustrăgându-se urmăririi penale".
(procuror-şef Carmen Martinov - 14 februarie 2006)

PEDEAPSA NORMALĂ: „Daca faptele au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi".
(art. 2 din Legea pentru combaterea traficului de droguri)

ADEVERINŢA: „Vă facem cunoscut că inculpatul Jienariu Marius a colaborat cu organele de urmărire penală".
(procuror-şef Carmen Martinov - 22 mai 2006)

PEDEAPSA LUI JIENARIU: „Tribunalul Timiş condamnă pe inculpatul Jienariu Marius Daniel la 5 ani de închisoare şi 2 ani interzicerea unor drepturi"
(Tribunalul Timiş sentinţă penală din 31 mai 2006)

CAZUL PETROVICI
Pedeapsa prin lege: 3- 12 de ani, pedeapsa primită: 1 an şi 3 luni

ACUZAREA: „Petrovici Mirco nu a recunoscut săvârşirea faptei. Fapta de a transporta  şi găzdui în mai multe ţări europene, prin ameninţare şi violenţă pe minorele A.A şi M.I.B în scopul exploatării prin muncă şi practicarea cerşetoriei întruneşte elementele  infracţiunii de trafic de minori în formă calificată
(procuror DIICOT Mihai Şandor -  25 iunie 2007)

PEDEAPSA NORMALĂ: „Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsã între 15 şi 18 ani, în scopul exploatării acesteia, constituie infracţiunea de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.".
(art. 13 - din Legea privind traficul de persoane 678/2001)

ADEVERIŢA: „Inculpatul Petrovici Mirco poate beneficia de dispoziţiile art. 20 din Legea 678/2001 - reducerea pedepsei n.r. -, având în vedere că a denunţat şi facilitat identificarea persoanelor care au săvârşit infracţiuni de trafic de persoane".
(procuror-şef Carmen Martinov - 27 noiembrie 2007)

PEDEAPSA LUI PETROVICI:
„Condamnă pe inculpatul Petrovici Milco la: 1 an şi 3 luni închisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de minori în forma calificată.
(sentinţă a Tribunalului Timiş din 14 martie 2008)


AFACEREA "IONELAŞ"A ENERVAT-O PE MARTINOV

Un fost ofiţer de poliţie timişorean, care a dorit să îi fie protejată identitatea, susţine că Ionelaş a putut să prospere pentru că a fost protejat de persoane importante din sistemul judiciar. „DIICOT era Parchetul care trebuia să se ocupe de toate activităţile ţiganilor. La DIICOT însă era şefă Carmen Martinov, care l-a ajutat mult pe Ionelaş. În urmă cu mai mulţi ani, în 2000 sau 2001, Ionelaş şi un alt individ, Pampi Stancu, au fost anchetaţi pentru că au răpit o persoană.

image

Victima era tot din clanurile lor şi cei doi încercau să pună mâna pe una dintre cele mai mari vile din centrul oraşului, de pe Bulevardul Loga 47. Şi Ionelaş, şi Pampi au fost implicaţi împreună. L-au răpit pe acel individ, l-au plimbat cu portbagajul şi altele. Când dosarul a ajuns la procuroarea Martinov lucrurile s-au schimbat. Ionelaş a scăpat de toate acuzele şi numai Pampi Stancu a fost trimis în judecată şi apoi condamnat la şase ani cu executare. Între timp Martinov a ajuns şefă la DIICOT şi Ionelaş a devenit cel mai puternic şef de clan ţigănesc", a povestit sursa citată. Citeşte aici alte detalii!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite