Bătălie cruntă între daci şi romani satul Covaci GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitaţii speciali ai festivalului vor fi artiştii de la Asociaţia Terra Dacica Aeterna şi Zânele Zărandului. Localnicii din Covaci, Sânandrei şi Carani se vor întrece în concursul dacic „Tarabostes”, dotat cu Marele Trofeu.

Ideea unui festival dacic în satul Covaci, aflat la şapte kilometri de Timişoara, i-a aparţinut lui Octavian Stăncioiu, un mare admirator al istoriei dacilor, susţinut de Florin Macavei, patronul echipei de fotbal Fortuna Covaci. Dorinţa lor a fost să aducă un omagiu pentru numeroşii localnici de origini bucovinene, Bucovina fiind stăpânită, după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman, de aşa-zişii daci liberi.

Festivalul „Dacii liberi”, ajuns la ediţia a doua, va începe sâmbătă, de la ora 11.00, cu intonarea imnului României. „Pe vremea dacilor se aprindeau viile. Noi culegem strugurii, facem un vin bun şi vom bea crunt. Mă bucur că am putut organiza acest festival şi în aceste vremuri de criză”, a spus Florin Macavei.



Vezi galerie foto cu soldaţii de la Terra Dacica la Covaci


Lupe între dacii şi romanii

Invitaţii speciali ai festivalului sunt cei de la Asociaţia Terra Dacica Aeterna, din Cluj. La fel ca anul trecut, aceştia vor oferi un spectacol unic, prin recrearea unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană. Îmbrăcaţi în ţinute specifice, artiştii vor oferi demonstraţii de acţiune a soldaţilor.



„Evenimentul lor va dura peste două ore şi va debuta cu prezentarea porturilor şi echipamentului: scuturi, săbii, suliţe. Apoi, se vor bate ca dacii şi romanii, cu săbiile. Romanii vor trage cu săgeţile spre baloţii de paie”, a declarat Octavian Stăncioiu.
O altă surpiză va fi evoluţia trupei Zânele Zalăului, care valorifică imaginarul colectiv românesc prin dans, teatru şi muzică, în special prin dansuri şi ritualuri antice. Noaptea se va aprinde rugul lui Zamolxsis.


image
image
image

Fotbal şi concert pe stadion

După turneul de fotbal la care vor participa echipe din Covaci, Sânandrei, Dumbrăviţa şi Carani, va avea loc concursul „Tarabostes”, cu aruncarea suliţei, bolovanului, flotări, trasul frânghiei. De la ora 19.00, pe stadion va fi un concert folk şi rock cu Andrei Păunescu, trupa Totuşi şi Valentin Moldovan.

RECOMANDARI

Petreceri cu Vali Bărbulescu şi DJ Curto

Timişorenii care vor să chefuiască în această seară au de ales între trei locaţii diferite. În Heaven Club, responsabil de atmosferă este DJ Vali Bărbulescu, în No Name va fi DJ Curto,  în Daos sunt DJ Tom Wilson, DJ Flore şi DJ Jijian, iar în Lemon sunt DJ Thavi şi DJ Flow. Cei care vor să se relaxeze cu muzică mai liniştită, o pot face în Art Club 700, unde va fi seară „Hits and Classics Party”. Mâine, în Youtopia, este primul party din acest sezon. Invitatul special este cunoscutul DJ Palotai, din Ungaria.

Bianca Drăguşanu prezintă lenjerie în Heaven
Pentru seara de sâmbătă, fiţoştii sunt chemaţi cu mic cu mare la un eveniment monden cu participarea Biancăi Drăguşanu, cea supranumită pentru mult timp„blonda lui Bote”. Amatorii de cancanuri o recunosc mai nou cu un nou nume: „prinţesa lui Cristea”, datorită aventurilor cu fotbalistul echipei Dinamo. Aceasta este invitată să prezinte lenjerie intimă la Lingerie Fashion Show, alături de cele mai frumoase manechine din Timişoara. Organizatorii anunţă un show incendiar pentru timişorenii care gustă astfel de evenimente.

Ceramică reinventată
Săptămâna se va încheia în spiritul meseriilor tradiţionale. Sâmbătă şi duminică, timişorenii sunt invitaţi la „Relut”, un eveniment care pune în centrul atenţiei arta ceramicii. Casa de olar de la Muzeul Satului Bănăţean va prinde viaţă cu expoziţii de ceramică şi demonstraţii de olărit, la care curioşii pot participa alături de artiştii prezenţi acolo. Sâmbătă de la 12.00 la 22.00 şi duminică, de la 10.00 la 18.00,  vizitatorii se pot reîntoarce în timpurile în care olăritul şi ceramica erau esenţiale pentru viaţa satului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite