Roxana Ciolacu este medicul pasionat de urgenţe: "E incitant, simţi că eşti productiv"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi tineri din ziua de azi fac din job un loc la care trebuie să meargă pentru a-şi câştiga pâinea. Tânăra rezidentă a făcut din tratarea urgenţelor medicale o pasiune.

Roxana Ciolacu este originară din Craiova şi a venit în Timişoara pentru a urma cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Singură la părinţi, care la rândul lor lucrează în învăţământ, tânăra a avut o copilărie frumoasă şi lipsită de griji. Tocmai pentru a se obişnui cu greutăţile vieţii a ales Timişoara ca şi oraş al studiilor universitare.

O facultate grea

„De obicei copiii singuri la părinţi au mai puţine responsabilităţi. Am vrut să fac facultatea în altă parte. Am ales să vin la Timişoara pentru a fi departe de părinţi pentru a mă obişnui cu responsabilităţile”, a spus Roxana. Primele zile în Timişoara nu au fost cele mai plăcute. „Am ajuns cu un tren de şase dimineaţa, într-o sâmbătă ploioasă şi rece. Era cu trei luni înainte de admitere, oraşul era pustiu şi a fost o imagine cam sumbră”, şi-a amintit tânăra. În scurt timp lucrurile s-au îmbunătăţit, Roxana şi-a făcut prieteni şi s-a obişnuit cu oraşul. Intrată la facultatea de medicină, Roxana s-a văzut dintr-o dată cu un volum de materie mult mai mare decât în liceu, unde era mai puţin de învăţat. „Dacă în liceu aveam un număr de pagini limitat de învăţat, în facultate era de 10 ori mai mult. Mi s-a părut mult, dar mi-a plăcut”, a spus medicul.

Întrebată dacă mitul conform căruia examenele se plătesc la medicină şi mulţi profesori sunt depăşiţi, Roxana a raspuns simplu: „Am auzit tot felul de discuţii, dar nu m-am confruntat niciodată cu aşa ceva”. După terminarea facultăţii, tânăra a devenit medic rezident dorind să se specializeze pe Medicină de Urgenţă. „Pentru rezidenţiat a fost mult de învăţat într-un timp scurt. A fost o conjunctură bună. Am avut şansa să îmi aleg specializarea asta”, a spus Roxana.

Prima zi la Urgenţe

Medicul lucrează la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Timişoara. Prima zi la Urgenţe pentru Roxana a fost o zi mai mult decât agitată. „Erau mulţi pacienţi, toată lumea se mişca. A durat câteva săptămâni să mă obişnuiesc, dar îmi place, este incitant”, a mai povestit Roxana, care primeşte toate categoriile de pacienţi, de la bătrâni bolnavi (care sunt cei mai mulţi), până la copii şi tineri care se îmbată sau se iau la bătaie.

„Simţi că eşti productiv”, este explicaţia pe care o găseşte tânăra pentru pasiunea de la Urgenţe. Dacă alţi medici rezidenţi se confruntă cu probleme mari, din punct de vedere profesional pentru că nu sunt ajutaţi de specialiştii cu experienţă sau nu sunt mulţumiţi de salarii, Roxana Ciolacu nu se confruntă cu astfel de probleme. „M-am acomodat. Salariul nostru este decent faţă de alte secţii, iar de la alţi colegi am înţeles că suntem favorizaţi pentru că medicii specialişti se ocupă mai mult de noi”, a spus Roxana.

Întrebări şi răspunsuri
Mulţi medici tineri pleacă din România. Nu vă atrage străinătatea?
Momentan nu mă tentează. Sunt de principiul că lucrurile de bază trebuie acumulate în ţara ta. Dacă ţi se oferă o astfel de şansă şi primul răspuns care îţi vine în minte nu este afirmativ, atunci înseamnă că nu eşti pregătit.

Cum vedeţi învăţământul şi sistemul medical românesc?
Lucrurile trebuie să se schimbe în sensul că elevii ar trebui să-i respecte mai mult pe cei care merg la cursuri. Sistemul medical este într-o uşoară incoerenţă, dar sper să se schimbe.

Aţi venit din Craiova în Timişoara. Aţi fost ţinta bancurilor cu olteni?
Glume au tot fost, dar au fost în limite decente. Orice glumă e binevenită şi de fiecare dată mă distrez la bancurile cu olteni. La spital suntem o echipă tânără şi ne înţelegem foarte bine, încercăm să fim prieteni.

Ce-i place
„Îmi place că în momentul de faţă fac parte din categoria celor care fac ce îşi doresc. Dimineaţa când mă trezesc abia aştept să merg la lucru. Îmi place să-i respect pe pacienţi şi să fac în aşa fel încât pacientul să plece mulţumit. Îmi mai plac fotografia şi călătoriile”, a spus tânăra.

Ce nu-i place
„Nu îmi place când oamenii nu respectă suficient medicii. Atunci când văd la televizor cazul unui medic care a greşit au tendinţa să generalizeze foarte repede. E bine să fii foarte atent înainte de a cataloga”, a mai spus Roxana.

Profil
Născută. 21 ianuarie 1983, Craiova.
Studii. UMF Timişoara.
Carieră. Medic rezident, anul 3.
Familie. Necăsătorită.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite