Spitalele ungureşti le oferă condiţii de lux bănăţenilor care se tratează acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru personalul medical din Ungaria, confortul pacienţilor face parte din terapie. Diferenţa dintre sistemul medical maghiar şi cel de la noi e ca de la cer la pământ. Spitalele te întâmpină cu civilizaţie şi curăţenie.

Spitalul de stat din Mako, Ungaria, se află la 15 km de graniţa cu România. Prima impresie se formează încă de afară: clădirile sunt renovate ca la carte, iar spaţiul verde este amenajat cu bun gust. După ce păşeşti în spital, intervine simţul olfactiv. Obişnuit cu mirosurile specifice din spitalele româneşti, ai impresia că ai greşit intrarea. Îţi vine să întrebi dacă ai ajuns în spital sau ai nimerit din greşeală într-o clădire de birouri. Totul este neobişnuit de curat. Te întrebi ce soluţii de curăţire folosesc. „Noi vrem ca spitalul să fie un loc în care oamenii să se simtă cât mai bine. Mai ales că vin cu probleme. Ne gândim la confortul lor”, a spus Aurelia Dehelean, directorul spitalului Diosszilagyi Samuel din Mako.     

„Mai umani“

Despre condiţiile din spitalele româneşti s-a putut lămuri şi Aurelia Dehelean, care a fost la Buziaş, în judeţul Timiş, pentru un proiect de tratament balnear. „Am văzut acel spital şi pot să spun că la noi ar fi fost închis! Cei de acolo spuneau că la ei este foarte bun acest spital. Nu am vrut să spun nimic, să nu îi jignesc. Am văzut că în România doctorul e cineva căruia greu îi ajungi la nas. Ei trebuie să fie mai umani”, a mai spus Aurelia Dehelean.
Centrul Clinic „Szent-Gyorgyi Albert” din Szeged este cu adevărat impresionant. La intrare, într-un hol imens, te întâmpină o privelişte halucinantă. Din cupola aflată în vârful clădirii de şase etaje se revarsă o operă de artă inedită. Înţelegi că nu arată a spital, dar de ce nu miroase nici măcar a medicamente? Impresia este că ai pătruns într-un hotel de cinci stele. Oamenii nu aleargă bezmetici, doar aşteaptă să le vină rândul.
Organizarea de acolo nu are nimic de-a face cu balamucul de pe holurile spitalelor din România. Cât despre atitudinea personalului medical de la ei: jos plăria!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite