Extreme în imobiliare: prima casă şi vile de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila construită înainte de 1990 a fost una dintre cele mai scumpe case scoase la vânzare în oraş anul trecut
Vila construită înainte de 1990 a fost una dintre cele mai scumpe case scoase la vânzare în oraş anul trecut

Piaţa proprietăţilor scoase la vânzare în capitala Banatului este caracterizată de extreme. Tranzacţiile cele mai întâlnite în imobiliare la Timişoara sunt locuinţe achiziţionate prin credite, în contrast cu casele luxoase scose la vânzare.

Preţurile apartamentelor din Timişoara sunt cele mai mici, comparativ cu preţurile locuinţelor din celelalte oraşe reprezentative pentru regiunile ţării. În septembrie 2010, preţurile sunt mai mici decât anul trecut cu aproape 18 procente. Agenţii imobiliari supravieţuiesc doar din vânzările apartamentelor prin programe de creditare.

„Nu am mai avut proprietăţi scumpe. Majoritatea sunt vânzări prin «Prima casă», unele schimburi şi licitaţii”, a spus Andrei Văcaru, agent imobiliar. Tocmai din acestv motiv, preţurile locuinţelor care se încadrează în programele de creditare se stabilizează. „La toate s-a negociat, dar nu mai sunt reduceri de preţ de 10, 20 la sută. Acum proprietarii lasă maximum 1.000, 2.000 de euro, cam ca în perioada normală”, a completat agentul.

Extrema luxoasă

La polul opus, pe piaţa imobiliară din oraşul de pe Bega există proprietăţi comparabile la preţ cu cele de pe Coasta de Azur. În cartierul luxos Braitim din Timişoara, una dintre casele scoase la vânzare valorează 1.100.000 de euro. O altă vilă din Dumbrăviţa poate fi cumpărată la 1.090.000 de euro, în timp ce una în Peciu Nou se dă cu 800.000 de euro. Locaţia este totuşi un impediment în vânzarea lor, în condiţiile în care persoanele care îşi permit să
investească aceste sume pot opta pentru alte case, la preţuri similare, în străinătate. „Proprietăţi de genul acesta există pe Coasta de Azur, aşa că este mai dificil să vinzi astfel de case la Timişoara, pentru că nu există neapărat o piaţă pentru asta aici”, a spus Daniel Crainic, marketing manager al unui portal de specialitate.

Preţurile apartamentelor, în cadere liberă

Comparativ cu luna septembrie a anului 2009, în această perioadă, apartamentele din Timişoara sunt mai ieftine cu aproape 18 procente. Preţul mediu pentru un metru pătrat util este de aproape 820 de euro. Cea mai relevantă scădere s-a observat în cazul apartamentelor cu patru camere, iar cea mai mică diferenţă, la apartamentele cu două camere. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite