Cum îţi vând coşmaruri magazinele de vise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii cumpără din magazinele de vise inclusiv îngrăşământ pentru palmieri.
Tinerii cumpără din magazinele de vise inclusiv îngrăşământ pentru palmieri.

Patronii firmelor care nu primesc drogurile înapoi de la poliţie se reprofilează pe vânzarea de îngrăşăminte. Cei care deţin magazine de vise în Timişoara au recuperat cele 40 de kilograme confiscate de poliţişti în acest an.

Mai citeşte: Pentru prima dată un magazin de vise va fi demolat

Poliţiştii timişoreni au făcut degeaba peste 25 de controale în acest an în cele şapte magazinele de vise din Timişoara. Ei au confiscat aproximativ 40 de kilograme de plante vândute adolescenţilor dornici de senzaţii tari. „Marfa a fost trimisă pentru expertiză la Bucureşti, la Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, din cadrul Poliţiei Române. În toate cazurile a reieşit în urma analizelor că substanţele confiscate nu sunt interzise. Marfa a fost returnată proprietarilor, adică magazinelor de unde a fost confiscată“, a declarat Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş.

În Reşiţa funcţionează doar un „magazin de vise“, iar altul a dat faliment recent. Patronul magazinului care rezistă pe piaţă, Francisc Bancsa, e arestat pentru trafic de droguri de mare risc. Cel care îi ţine locul la mazin spune că i-a fost confiscată marfă în valoare de 8.000 de lei. „Cei de la Garda Financiară mi-au aplicat o amendă de 2.000 de lei pentru o greşeală minoră a unui angajat”, a spus patronul magazinului, care doreşte să-şi păstreze anonimatul. „Mai bine ar închide magazinele pentru că am înţeles cele mai multe dintre produse sunt ilegale“, a declarat Marcela Astaftei, şomeră, de 20 de ani din Reşiţa.

Îngrăşământ de palmier



Şase firme comercializează substanţe cu efecte halucinogen în Hunedoara. Patronii lor şi-au deschis puncte de lucru în toate oraşele din judeţ, în apropierea şcolilor şi liceelor, dar vânzarea are loc după ora 15.00. „Vindem îngrăşăminte pentru plante. Cel mai bine merg cele pentru palmieri. Aşa scrie pe etichetele. Urmează să deschidem şi alte magazine. Concurenţa ne-a făcut în ultimele luni să reducem adaosul de la 300 la sută, la 100 la sută, la marfă”, a spus patronul hunedorean. „Nu mă deranjează prezenţa magazinelor de vise în oraş, dar nu sunt curios să încerc vreunul din produsele comercializate de ele, pentru că nu sunt sănătoase”, a spus Marius Vomir, de 24 de ani, din Hunedoara.  

Puţine etnobotanice



În Arad e tot un singur magazin de vise, şi acesta reprofilat pe îngrăşăminte. „Produsele se comercializează sub formă de îngrăşământ, pe etichete fiind specificat acest lucru”, a spus Dana Negru, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Deşi la Urgenţe au ajuns în acest an doar 25 de persoane intoxicate, cei mai mulţi, zece, au fost doar în luna octombrie, odată cu începerea noului an universitar. „Nu sunt de acord cu aceste substanţe, ele nu ar trebui să fie comercializate, iar tinerii ar trebui să se gândească de două ori înainte să le cumpere”, a spus Roberta Safta, de 17 ani, elevă.

Magazinele ademenesc

În Oradea sunt cinci magazine „de vise”. Anul acesta au fost confiscate 1,7 kilograme de plante etnobotanice. Psihologii au observat că, în ultimul an, până şi copiii de 12 -13 ani au început să folosească substanţe etnobotanice, ajungându-se la intervenţii chirurgicale, din cauza consumului de sare de mare. „În iarnă a fost dezastru, aveam şi cinci solicitări pe zi”, a spus Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al ambulanţei. „Tinerii nu înţeleg că aceste substanţe pot crea reacţii adverse mai grave decât cele cauzate de cosumul de droguri. Eu nu sunt de acord cu magazinele de etnobotanice şi cred că ar trebui închise”, a declarat Laura Bercea, de 27 de ani, stilist. (Florina Şandor, Mianda Mladin, Adrian Todor, Daniel Guţă)

Citat
Citat

Direct la spital după consumul de etnobotanice


Tot mai mulţi tineri ajung la medic după ce fumează etnobotanice.

Tot mai mulţi tineri ajung la medic după ce fumează etnobotanice

Majoritatea tinerilor care consumă plante etnobotanice nu ştiu ce efecte devastatoare pot avea acestea asupra sănătăţii. În Timişoara problema consumului de etnobotanice pare să se acutizeze. Săptămânal, adolescenţii ajung la secţia de urgenţe a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” după ce consumă substanţe cumpărate de la magazinele „de vise“. „O vreme, după ce au fost închise magazinele, nu am avut situaţii de acest gen. Însă, de trei luni, în fiecare săptămână ne vine câte un copil care a consumat astfel de substanţe”, a declarat medicul primar pediatru Mihai Gafencu, de la Compartimentul de dializă peritoneală şi toxicologie clinică. Medicii spun că majoritatea acestor pacienţi au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, iar fetele îi bat pe băieţi la consumul de plante în speranţa unor plăceri nebănuite. De regulă, minorii consumă substanţe care nu sunt pe lista celor interzise de Ministerul Sănătăţii, fiind vorba de ierburi „false”, care n-au nimic în comun cu etnobotanicele.

„Sunt păcăliţi cu buruieni”



„Într-un caz am descoperit că substanţa folosită era o ciupercă, iar în celelalte cazuri fetele consumaseră substanţe necunoscute despre care au crezut că e marijuana. Au fost păcălite cu buruieni. Chiar dacă nu sunt pe lista substanţelor interzise, oamenii trebuie să ştie că se pot intoxica. Magazinele sunt amplasate mai ales în zona şcolilor şi nu înţelegem de ce li se dă aprobare de deschidere”, a spus medicul Mihai Gafencu (foto).

Mihai Gafencu
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite