Cifrele ameţitoare din dosarul şpăgii de la Vama „Moraviţa”: numai rechizitoriul s-a tipărit în peste 55.000 de pagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul şpăgilor din vamă scoate la ivelă detalii interesante despre „fabrica” din spatele dosarului. Trimiterea în judecată a „lotului Moraviţa” arată că numai rechizitoriul are aproape 1.500 de pagini, la care se adaugă mii de adrese, procese verbale sau autorizaţii. Potrivit procedurilor, în momentul trimiterii în judecată, inculpaţii trebuie să primească un exemplu din rechizitoriu, iar cum la momentul respectiv er

Ancheta din dosarul şpăgii de la Moraviţa arată că în spatele acţiunii sunt multe alte detalii spectaculoase care nu s-au văzut la televizor. Dacă se pun cap la cap secvenţele din dosar, se poate turna fără probleme un film artistic. Preţurile nu se ridică la nivelul celor de la Hollywood, dar sunt semnificative. „Sunt foarte multe cheltuieli. Vorbim de tot ce înseamnă o astfel de mobilizare, de la diurnele şi primele investigatorilor sub acoperire şi a echipei, până la acordarea unor sume de bani care să le permită să trăiască la acelaşi nivel cu aceia în mediul cărora se infiltrează”, a explicat o sursă judiciară importantă.  Potrivit sursei citate, în astfel de cazuri, ofiţerii sub acoperire pot beneficia inclusiv de maşini şi telefoane performante, pentru a fi pe acelaşi nivel de avere cu persoanele din mediul pe care îl anchetează. 

Scenariu cu elicoptere

„Dacă sunt investigaţi vameşii sau poliţiştii de frontieră, trebuie să creezi aparenţa că eşti la acelaşi nivel de trai cu ei”, a mai explicat sursa citată. În filmul „turnat” în studiorurile DNA, au fost incluşi în scenariu peste 1.500 de oameni care au participat la descinderile din Vama Moraviţa. Aceştia au fost adunaţi din toată ţara, cazaţi la o unitate din Hunedoara, iar în dimineaţa descinderilor „au năvălit” în Timiş. Toate acestea a însemnat nişte costuri, de combustibil, de ore suplimentare. „Şi transportul cu elicopterele la Bucureşti a generat nişte costuri. La asta se adaugă cheltuielile de menţinere în arest a 140 de oameni la care trebuie să le asiguri condiţii, mâncare, transport cu autobuzele. Toate acestea înseamnă bani”, a mai explicat sursa judiciară.

Un calcul simplu mai arată că numai pentru înmânarea rechizitoriilor celor 38 de inculpaţi aflaţi în arest în momentul trimiterii în judecată, s-au tipărit peste 55.000 de pagini. Dincolo de costuri este o muncă enormă depusă de fiecare piesă din puzzle. „Presiunea este foarte mare pentru că sunt mii de hârtii la care trebuie să fii atent în detaliu pentru a nu face greşeli de procedură. Sunt procese verbale, autorizaţii de percheziţie, de ascultare. Pentru cei care au lucrat într-un astfel de dosar chiar se impune un concediu prelungit”, a mai spus sursa judiciară. Potrivit acesteia, costurile în situaţii precum cea de la Moraviţa sunt absolut justificate pentru că se destructurează o întreagă reţea. "Valoarea foloaselor necuvenite luate de poliţişti şi vameşi a fost calculată la 82.000 de euro, dar prejudiciul rezultă din taxele vamale care ar fi trebuit plătite pentru ţigările în valoare de peste trei milioane de euro", a mai explicat sursa "Adevărul". 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite