Plata căldurii, imposibilă dacă eşti certat cu vecinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul pe marginea facturilor majorate de Colterm continuă în Timişoara. Decizia de achitare a facturilor aparţine strict asociaţiilor, iar dacă vecinii nu se înţeleg la plată se poate ajunge la certuri în bloc.

Un adevărat circ a izbucnit în Timişoara după ce societatea de termoficare a transmis către asociaţii înştiinţări prin care oamenii sunt anunţaţi că trebuie să plătească pentru perioada în care Prefectura Timiş şi Primăria Timişoara s-au judecat pe marginea scumpirii căldurii.
Reprezentanţii Colterm susţin că veniturile societăţii au fost prejudiciate de 22 de milioane de lei din cauză că preţul gigacaloriei nu a fost majorat din momentul în care Consiliul Local a decis acest lucru. A fost un proces în instanţă, iar judecătorii au decis definitiv şi irevocabil că scumpirea căldurii a fost legală.

Decid dacă plătesc

Magistraţii nu au obligat Colterm să recupereze banii pierduţi pe perioada procesului, dar nici nu i-a interzis, astfel că managerul Colterm a avut mână liberă să recupereze banii de la timişoreni. „Timp de şase luni am făcut expertize judiciare şi am ajuns la concluzia că aceasta este soluţia”, a spus şeful Colterm, Aurel Matei. Varianta celor de la Colterm este confirmată şi de surse din rândul judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara. Magistraţii susţin că, deşi nu este o măsură plăcută, varianta aleasă este legală. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Petru Olariu, susţine însă că nu s-a respectat o serie de proceduri.



„Se încalcă contractul pentru că nu am fost anunţaţi cu 15 zile înainte, la momentul respectiv TVA-ul era de 19 la sută, acum se cere de 24 la sută. Fiecare asociaţie decide dacă plăteşte sau refuză să plătească”, a spus Olariu. Potrivit acestuia, dacă toate asociaţiile ar refuza să plătească facturile, s-ar ajunge în situaţia în care Coltermul ar fi blocat. „Dacă toţi cetăţenii Timişoarei fac refuz de factură, nu ştiu ce o sa facă Coltermul pentru că dacă-i opreşte pe toţi dă faliment singur”, a mai spus Petru Olariu.

Haos total

Decizia de recuperare a banilor de către Colterm duce la un haos total în oraş. Spre exemplu, dacă la nivelul unei asociaţii se ia decizia să nu se achite diferenţele de bani, iar vreunul dintre locatari vrea totuşi să plătească banii şi să scape de datorii, nu poate pentru că plata se face în baza unui contract între asociaţia de locatari şi Colterm. „Relaţia juridică este între noi şi asociaţie. Ce se întâmplă în interiorul asociaţiei este problema lor”, a spus managerul Colterm, Aurel Matei.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite