Manager de multinaţională cu 2.700 de angajaţi: "Criza a fost bună. Vom face angajări"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoppas este al doilea mare angajator din Timiş, cu 2.700 de muncitori.
Zoppas este al doilea mare angajator din Timiş, cu 2.700 de muncitori.

Disponibilizările de la finalul lui 2010 au scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai mari jucători de pe piaţa forţei de muncă păstrează muncitorii sau chiar fac angajări. Cei mai afectaţi sunt bugetarii.

Anul trecut în această perioadă, Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) primeau notificări prin care erau anunţate mii de disponibilizări. Sărbătorile de anul trecut au fost printre cele mai dificile din ultimii ani, foarte mulţi oameni rămânând fără loc de muncă în pragul Crăciunului, în plină iarnă. Multe firme au pus chiar lacătul pe uşi după ce criza necruţătoare a lovit în plin. Luminiţa de la capătul tunelului a început să se vadă din primăvara acestui an, când rata şomajului a înregistrat scăderi.



„Din mai şi până acum, şomajul a scăzut constant. De la 4,58 la sută cât era în mai, am ajuns acum la 4,08 la sută. Notificări majore de disponibilizări nu avem, iar la locuri vacante am avut săptămâna trecută un vârf de 753”, a spus directorul executiv al AJOFM Timiş, Liviu Neguţ. Potrivit acestuia, cele mai căutate locuri de muncă sunt în domeniul textil, încălţăminte şi automotive. Datele AJOFM sunt confirmate şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă, de unde reiese că în 2010 s-au făcut 63.000 de disponibilizări, dar s-au înregistrat aproape 70.000 de angajări.

„Criza a fost bună”

Unul din cei mai mari angajatori din Timiş este Zoppas Industries România, care oferă salarii unui număr de 2.700 de oameni. Multinaţionala s-a confruntat cu dificultăţi, a dat 200 de oameni afară, dar i-a reangajat şi a adus încă 300 de oameni noi. „Criza a fost un lucru bun. A trebuit să ne aranjăm un pic ideile şi planurile de afaceri, am adus produse noi, am luat şi cote de piaţă de la concurenţă”, a spus managerul Zoppas, Carmen Rusmir. Alţi angajatori mari din Timiş sunt: Delphi Packard, Continental Automotive România şi TRW Automotive Safety Systems.



Situaţie similară celei din Timiş este şi la Arad, unde companiile, indiferent de domeniu, ţin de angajaţii pe care îi au şi spun că anul acesta nu vor mai avea loc disponibilizări în masă. De exemplu, angajaţii de la Izolta şi Amarad, două firme care au ca domeniu de activitate construcţiile şi renovările, pot sta liniştiţi, deoarece nu se fac restructurări. „Momentan nu vom restructura niciun post”, a spus Dana Asntonescu, contabil. Cu toate acestea, mai există şi firme care vor trimite, pentru câteva luni, oamenii în şomaj. Cei de la Tehnodomus spun că angajaţii lor au contracte pe perioadă determinată şi că pe data de 30 noiembrie, aceasta va expira. În această situaţie vor fi peste o sută de persoane, care după iarnă vor fi reangajate, dacă va fi de lucru.



Constructorii, în pericol

Veştile nu sunt foarte bune în celelalte judeţe din vestul ţării. În Hunedoara, 15 firme au anunţat AJOFM că fac disponibilizări, fiind afectaţi 1.000 de oameni care rămân fără loc de muncă. În topul disponibilizărilor se află trei constructori. Hidrocontrucţia, sucursala Râu Mare Retezat, şi-a anunţat intenţia de disponibilizare a 283 de oameni, Vest Agregate Petroşani, 84 şi Drupo Călan, 67. „La Hidroconstrucţia, în anotimpul rece vom opri întreaga activitate. Avem o strategie de personal complexă pentru această perioadă, în care o parte din oameni sunt trimişi în şomaj, alţii în şomaj tehnic şi concediu”, a spus Ioan Radu, directorul firmei. „Salvarea joburilor depinde de ritmul în care încasăm banii de la beneficiari”, a spus şi Marius Vulcan, director de personal la ACOMIN, sucursala Deva.  (Adrian Sălăgean, Claudia Untaru)


Specialiştii în confecţii şi automotive au şanse la un loc de muncă
Citate
Muncitorii în construcţii vor avea probleme iarna aceasta
Citate

Bugetarii reşiţeni, pe făraş

Angajatorii privaţi din Caraş-Severin nu au anunţat disponibilizări, singurii vizaţi de şomaj fiind bugetarii. Printre cei care dau afară oameni se numără Poliţia Comunitară a Municipiului Reşiţa, cu 123 de oameni, şi Teatrul Municipal G.A Petculescu, cu 27 de persoane. „Potrivit Legii 63, numărul poliţiştilor comutari care deservesc comunităţile locale nu poate fi mai mare de unul la 1.000”, a spus primarul Stepanescu. (Mianda Mladin)


Turiştii lasă angajaţii din Băile Felix în şomaj



Cel mai mare operator de turism din Băile Felix, SC Turism Felix, se pregăteşte de disponibilizări. Numărul mic de turişti care vin în staţiune i-a determinat pe cei din conducerea societăţii să trimită 15 la sută din salariaţi în şomaj. Astfel, 128 de persoane vor intra în şomaj din această lună. „Având în vedere situaţia, trebuia făcute disponibilizările, chiar dacă e neplăcut pentru angajaţi, mai ales că vine iarna, dar opt sute de turişti nu pot susţine opt sute de angajaţi”, a declarat Gheorghe Costea, reprezentantul salariaţilor SC Turism Felix. Florian Serac, directorul general al SC Turism Felix, a spus că societatea a fost nevoită să facă o reducere a cheltuielilor, pentru ca în sezonul următor staţiunea să poată funcţiona la capacitate maximă şi să poată continua planurile de investiţii. Serac a mai spus că numărul turiştilor a scăzut cu 15 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca urmare, Turism Felix a închis, pentru moment, două hoteluri, din cele şapte pe care le are în proprietate. „Este vorba de Hotel Unirea, de două stele, şi până la Revelion am închis şi Nufărul, hotel de trei stele”, a spus  Florian Serac. (Georgiana Anghel)

Turiștii vin în Băile Felix pentru a beneficia de apa termală
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite