Adela Bosun, olimpica expertă în ecuaţii vrea să devină cercetător în genetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adela Bosun
Adela Bosun

Tânăra e unul din „Elevii de nota zece” din Timişoara. Pasiunea ei pentru matematică i-a adus o serie lungă de premii.

Matematica, un mister pentru mulţi dintre elevi, nu mai are aproape niciun secret pentru Adela. Elevă în clasa a opta, timişoreanca a participat la numeroase concursuri şi olimpiade naţionale de matematică şi s-a remarcat ca una dintre cele mai bune eleve din Banat. „Am fost cam la fiecare concurs de care am ştiut şi la care am avut ocazia să merg. Nu mai ştiu exact câte sunt în total”, a mărturisit Adela.

Talent premiat

Participările la competiţii i-au adus Adelei multe premii şi diplome, care sunt mărturii ale pasiunii ei. „În clasa a V-a am luat locul şase la olimpiada naţională de matematică, un an mai târziu m-am întors cu locul doi, iar anul trecut am luat locul şapte pe ţară”, a povestit adolescenta, care nu ratează nicio ocazie de a-şi arăta calităţile de matematician în competiţii. Tocmai de aceea, ea nu s-a oprit doar la olimpiade şi a participat la unele dintre cele mai cunoscute concursuri organizate pentru elevii de vârsta ei.

Planuri bine calculate

Una dintre calităţile tinerei este perseverenţa, care o ajută să-şi întreţină talentul moştenit din familie. „Bunicul meu a fost profesor de matematică şi tatăl meu a fost şi el olimpic”, a spus Adela. Pentru că cel mai mult îi place să calculeze şi să găsească soluţii pentru cele mai dificile probleme, tânăra şi-a pus în plan ca, în viitor, să se orienteze spre domenii în care să-şi folosească acest talent. Adela vrea să se orienteze spre cercetare, pentru că acest lucru i se pare foarte interesant şi pentru că nu vrea să se îndepărteze foarte tare de matematică. „Mi-ar plăcea să studiez genetica şi endocrinologia pentru că mi se pare că sunt domenii foarte interesante”, a mărturisit adolescenta.

Întrebări şi răspunsuri

Ce se întâmplă dacă nu ştii să rezolvi vreo problemă?
În general, dacă nu ştiu să fac o problemă înseamnă că nici ceilalţi colegi ai mei nu ştiu să o facă aşa că cerem ajutor.

Ce nu-ţi place la şcoala românească?
Cred că ar fi mai bine să se pună accent mai mare pe specializare în şcoli. Sunt foarte mulţi elevi care sunt suprasolicitaţi şi nu au timp să se ocupe de ce le place.

Cât timp lucrezi la matematică zilnic?
Lucrez câteva ore în plus în fiecare zi şi rareori se întâmplă să nu fac asta. Programul meu e cam la fel zi de zi.

Profil
Născută. 8. 10. 1995, Craiova
Educaţie. Clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „C.D. Loga” Timişoara
Experienţă. Premii la olimpiade naţionale de matematică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite