PORTRET: Traian Abruda, pictorul care trăieşte ca pe Coasta de Azur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai cunoscuţi graficieni din Timişoara. Acesta se poate lăuda cu peste 2.000 de lucrări. Artistul este unul din membrii fondatori ai Societăţii „Timişoara”.

Artistul Traian Abruda a ştiut mereu că are un talent deosebit la desen. În clasele primare îşi ajuta colegii la temele pentru orele de desen. „Primeam în schimb cornuri cu sare şi sucuri la 25 de bani”, şi-a început povestea Traian Abruda. În clasa a VIII-a a luat şi bani serioşi, după ce a avut ocazia să picteze interiorul unei grădiniţe din cartierul Circumvalaţiunii.

„Am primit 1.200 de lei, ceea ce înseamna atunci un salariu. Nu era mare lucru, trebuia să fac desene simple cum ar fi ciupercuţe sau broscuţe”, a spus Abruda. Din banii primiţi şi-a luat o bicicletă şi o chitară. Susţine că nu a învăţat niciodată să cânte. Pentru că a căzut examenul la Liceul de Arte, Abruda s-a dus la Liceul de Construcţii. Nu a reuşit să termine liceul decât mai târziu, pentru că secţia s-a desfiinţat secţia de Arhitectură. „M-am angajat la poligrafie, la offset. Am fost şi ajutor de maşinist, am obţinut şi o calificare de tipograf. Apoi, am făcut la seral Artele Plastice, la profesorul Leo Vreme. Era ca un tată pentru mine. Cu el am făcut o bună cultură plastică”, a mai spus Traian Abruda.

Ca tânăr artist, Traian Abruda a petrecut perioada facultăţii în zona Casei Studenţilor, la revista Forum Studenţesc sau ca membru al cenaclelor de SF HC Wells şi Helion.

„Eram foarte minuţios”

Prima expoziţie de grup la care a participat a fost în 1975, iar în 1981 a participat la prima expoziţie personală de grafică, vernisată de Deliu Petroiu. „Aveam un stil al meu. Eram foarte minuţios. Făceam chinezărisme”, a mai declarat Abruda.

Lucrările sale află în numeroase colecţii particulare, în hoteluri şi în galerii de artă. „Cei care colecţionează lucrările mele mă sună când au o obligaţie şi au nevoie de o lucrare. Din păcate, acum, cei care au bani nu vor să cumpere artă, iar cei care nu au bani, vor, dar nu pot. Mi se rupe inima şi atunci las la preţ când văd că omul îşi doreşte foarte mult”, a mai spus Abruda. 

A trăit Revoluţia pe viu

Revoluţia l-a prins pe Traian Abruda, alături de numeroţi timişoreni, pe străzi. „Eram cu prietenii în Piaţa Operei, la Tipografie, în Aradului. În 1990 am înfiinţat cu ei Societatea Timişoara şi ziarul Timişoara”, a mai declarat artistul.

Întrebări şi răspunsuri

Proclamaţia de la Timişoara a rămas încă un vis?
Prin 1991 mi-am dat seama că noi am pierdut în revoluţie. Cei care au câştigat au fost securiştii şi comuniştii. Aceştia s-au împărţit binişor în partidele politice, care nu sunt altceva decât o formă de PCR. Au fost mulţi naivi care au crezut că sunt de dreapta.

Aţi dat o nouă formă cartierului Circumvalaţiunii.
Este cartierul meu. Îmi iubesc cartierul. E foarte frumos, pitoresc şi pictoresc. Trăiesc ca şi cum aş fi pe Coasta de Azur. În 2002 am organizat „Ziua Blocului”, la 30 de ani de la construcţie. Am făcut un veritabil heppening. 

Ce-i place
„Îmi place francheţea şi angajamentul. Printre hobbyurile mele se află literatura. Ascult şi muzică, însă doar de o anumită factură. În general e o muzică ciudată: celtică, indiană, morna”, susţine Traian Abruda.
ce nu-i place
„Ipocrizia, laşitatea, delăsarea, infatuarea. Nu îmi plac oamenii snobi. Pot să spun că eu am desenat o bună parte din acest oraş, locuiesc de 50 de ani aici şi ştiu ce spun”, a mai declarat Traian Abruda.

Profil
Născut. 27.09.1960 Timişoara.
Studii. Facultatea de Arte Plastice - secţia Grafică.
Experienţă. A realizat peste 4.000 de lucrări de grafică şi peste 400 de picturi.
Familie. Căsătorit cu Adina, are o fiică, Xenia (trăieşte în Ţara Galilor).

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite