EXCLUSIV: Primele imagini cu spectacolul de lumini pregătit pentru Paşte în Piaţa Bălcescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Piaţa Bălcescu va fi acoperită de lumină de Paşte
Biserica din Piaţa Bălcescu va fi acoperită de lumină de Paşte

GALERIE FOTO Primăria are un proiect interesant de iluminare a bisericilor, podurilor şi clădirilor istorice din capitala Banatului. Beculeţele de pe Biserica din Piaţa Bălcescu se vor aprinde de Paşte. „Adevărul de Seară” a intrat în posesia pozelor de la repetiţii.

Podul Decebal şi clădirea de pe Timotei Cipariu de unde a pornit Revoluţia din Timişoara au fost deja iluminate, iar primăria vrea să continue proiectul. Următoarea clădire care va fi pusă în valoare prin beculeţe colorate este biserica din Bălcescu.

Primăria face proiectul în parteneriat cu Elba, ai cărei specialişti au fost chiar în străinătate să se specializeze. „Cu cât clădirile istorice sunt mai mult puse în evidenţă, cu atât este mai bine pentru că Timişoara este un oraş turistic şi oamenii care vin în oraş vor să vadă anumite lucruri”, a spus managerul Elba, Gheorghe Cocian.

Ideea de punere în valoare a clădirilor istorice a venit după ce Aradul o luase în faţa Timişoarei din acest punct de vedere, prin iluminarea primăriei. „Imobilul a concurat la titlul de una din cele mai frumoase clădiri din punct de vedere al iluminării”, a spus Cocian.

Preţul luminii de pe clădiri

Montarea luminilor pe clădirile istorice se face numai sub îndrumarea unor arhitecţi şi designeri care s-au inspirat din oraşe precum Lyon sau Viena. Potrivit unor surse din primărie, iluminarea clădirilor are şi un preţ: pentru câteva clădiri iluminate pe an, o stradă rămâne în beznă.

„Se face iluminatul stradal pe o stradă mai puţin şi atunci reuşim să iluminăm şi clădirile”, a spus reprezentantul primăriei. Managerul de la Elba susţine că preţurile pentru montarea luminilor şi gestionarea lor nu sunt mari.

„Ultimile noutăţi din domeniu permit folosirea unor leduri care să consume foarte puţin, dând însă o valoare deosebită clădirii”, a spus managerul Elba, Gheorghe Cocian. Noul proiect iniţiat de Timişoara poate conta şi în cursa pentru titlul de capitală culturală europeană la care visează capitala Banatului.

Biserica din Piaţa Bălcescu
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite