Silviu Sârbu vânează tâlharii şi spărgători care dau lovituri în Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorul principal Silviu Sârbu a întrat în Poliţie în anul 2003, după ce a absolvit Facultatea de Drept şi a absolvit un curs intensiv al şcolii de ofiţeri. Şi-a făcut ucenicia la Judiciar, unde a fost trimis să vâneze hoţii care fură din buzunarele trecătorilor şi tâlharii care smulgeau poşete, lanţuri sau telefoane.

Profil

Născut. 16 ianuarie 1979, Timişoara
Educaţie. Facultatea de Drept
Job. Ofiţer în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Timiş
Familie. Căsătorit

Inspectorul principal Silviu Sârbu a întrat în Poliţie în anul 2003, după ce a absolvit Facultatea de Drept şi a absolvit un curs intensiv al şcolii de ofiţeri. Şi-a făcut ucenicia la Judiciar, unde a fost trimis să vâneze hoţii care fură din buzunarele trecătorilor şi tâlharii care smulgeau poşete, lanţuri sau telefoane.
„Primele şase luni le-am făcut la Judiciar, la vânătoare de hoţi, pentru că eram nou, nu mă cunoşteau hoţii şi furau fără să se ferească de mine. Nu ştiau că sunt poliţist”, îşi aminteşte Silviu Sârbu.

Povestea tâlharilor rătăcitori
Ulterior a început să prindă tâlharii specializaţi pe furturi de telefoane şi de lănţişoare. „Era o modă în Timişoara la un moment dat să se fure telefoane şi lanţuri de la gât, poşete. Am stat la vânătoare cu colegii de nu am mai ştiut de noi, căci trebuie să-i prinzi pe tâlhari în flagrant. E mult de lucru”, spune poliţistul, care a prins o trupă de tineri specializaţi pe jefuirea poştaşilor din Timişoara.

„Au dat mai multe lovituri în oraş, apoi s-au crezut indestructibili şi s-au dus şi la Făget, căci acolo credeau că sunt în siguranţă”, povesteşte inspectorul principal Silviu Sârbu. Tâlharii însă au greşit flagrant: s-au rătăcit în Făget şi au început să întrebe locuitorii încotro să meargă ca să ajungă la şoseaua principală. „Nu au mizat pe acest lucru elementar. Nu au ştiut zona, maşina era străină, iar oamenii i-au ţinut minte. În Timişoara oamenii nu reţin asemenea detalii, dar în mediul rural alta e situaţia”, povesteşte poliţistul. 

Ofiţerul a lucrat anul trecut la cazul spargerii unei sucursale a Băncii Transilvania, aflată pe Calea Lugojului. El a reuşit să dea de urma tâlharului, suspectat şi de o crimă comisă la Liverpool. „Era suspectat că a dat mai multe lovituri în Sibiu, poliţiştii l-au reţinut, însă a fost eliberat de magistraţi. S-a mutat rapid la Timişoara şi a închiriat un apartament, susţinând în faţa proprietarei că este fiul unui poliţist”, spune poliţistul.

Caz important

Tâlharul şi-a lăsat sculele la locul faptei, iar poliţiştii au reuşit să culeagă urme şi să facă teste ADN şi să-l găsească pe tâlhar. „Este suspectat şi de o crimă, în Anglia, unde s-a specializat şi unde a învăţat meserie. El lucra finuţ, avea tot timpul «sclavi» pe care îi manipula uşor. El făcea munca finuţă, restul transporta prada”, explică Sârbu.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce fel de probleme se întâlnesc poliţiştii?
Există mari probleme cu pasivitatea oamenilor de pe stradă, cu lipsa lor de reacţie. În alte state, oamenii pun imediat mâna pe telefon şi anunţă poliţia când văd ceva suspect, la nou însă nu intervin în anumite situaţii, nu sunt comunicativi şi nu prea ne ajută. 

Care sunt „specialităţile” tâlharilor în ultima perioadă?
Există tot mai multe lovituri la bănci, la case de schimb valutar sau case de pariuri. Realitatea este că acestea nu au sisteme de securitate puse la punct şi tâlharii sunt tot mai tentaţi să fure sume mari de bani, să dea lovituri, dar lasă urme şi până la urmă ajungem la ei.

Ce-i place

„Îmi place echipa cu care lucrez, colectivul din care fac parte. Fac parte dintr-o echipă tânără, care a trecut prin multe, suntem uniţi şi eu cred că lucrăm foarte bine. Avem experienţă, ne cunoaştem bine şi ştim cum trebuie să acţionăm în orice situaţie care se iveşte”, spune tânărul poliţist timişorean.

Ce nu-i place

„Nu îmi place absolut deloc că sunt bugetar şi că am rămas fără 25 la sută din salariu. Şi nevasta mea a păţit acelaşi lucru. Eu zic că îmi fac datoria la locul de muncă şi nu e corect să rămân fără bani, căci băncile nu ţin cont de acest lucru când îţi dau ratele”, a adăugat Silviu Sârbu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite