Taxa de habitat aprinde din nou spiritele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişorenii sunt chemaţi să spună dacă sunt de acord să plătească reabilitarea clădirilor istorice. Primăria a mai încercat să introducă taxa, dar după un adevărat scandal în oraş, proiectul a fost respins de consilierii locali.

Primăria Timişoara insistă pe introducerea taxei de habitat cu ajutorul căreia se vor reabilita clădirile istorice din oraş. Proiectul a fost discutat şi anul trecut, dar respins de Consiliul Local. Şeful Direcţiei Economice, Adrian Bodo, se bazează pe faptul că a trecut perioada electorală şi că aleşii locali vor vota gândindu-se mai mult la clădirile istorice şi mai puţin la dorinţa de a atrage voturi. „Eu chiar şi atunci am discutat în particular cu consilieri care spuneau că e nevoie de o astfel de taxă”, a spus Bodo. Una din cele mai dezbătute probleme la proiectul iniţial a fost destinaţia banilor.

Mulţi au contestat birul pe motiv că beneficiază de el diferiţi patroni, proprietari de clădiri istorice. Şeful Fiscului din Primăria Timişoara promite însă că banii vor merge la proprietarii săraci. „Este foarte bine stabilit cum se vor distribui aceşti bani. Ei vor ajunge la clădirile ai căror proprietari au venituri mici”, a mai spus Bodo. Daniel Dinu este proprietarul unui apartament dintr-o casă istorică.

Acesta susţine reabilitarea clădirilor, dar mai întâi a structurii de rezistenţă, mai apoi abia a faţadelor. Acesta a realizat studii pentru refacerea clădirii, dar 80 la sută dintre proprietari nu-şi permit să suporte costurile. „Taxele de la tarabele din centru să fie folosite pentru refacerea clădirilor”, este soluţia lui Daniel Dinu.

Oraş împărţit în două

Maria Marciuc locuieşte într-un apartament de pe strada Mercy. „Vizavi este casa unui medic din Lugoj. De ce să plătesc eu pentru a-i reface faţada?”, a spus bătrâna care locuieşte singură şi are o pensie puţin peste 300 de lei. „Dacă trebuie, o plătesc. E bine să arate clădirile frumos”, a spus un alt timişorean.

Taxa nu este susţinută însă de Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT). „Nu suntem de acord. Facem apel la oameni să vină la dezbaterea publică”, a spus preşedintele FALT, Petru Olariu. Dezbaterea publică are loc joia viitoare de la ora 16.00, în sala de consiliu a primăriei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite