Copilul vândut în Franţa la preţ de maşină second hand a rămas cu părinţii „cumpărători”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierre Michel Zimbru, micuţul „dat în rate” de o familie de ţigani români, trăieşte o adevărată dramă. Imediat după declanşarea anchetei, autorităţile s-au confruntat cu o problemă majoră: soarta copilului. Într-un final, micuţul a rămas cu părinţii care l-au cumpărat.

DIICOT Timişoara continuă ancheta în cazul copilului vândut în Franţa cu 5.000 de euro. Imediat după reţinerea părinţilor vânzători şi a celor cumpărători, rămânea o problemă nerezolvată, care era însă şi cea mai importantă: soarta copilului. „Pentru copil este cel mai greu. Nu mai poate să rămână cu niciuna din familii şi va ajunge într-un orfelinat. În cel mai fericit caz va fi dat unei familii în plasament”, spunea avocata părinţilor naturali, imediat după reţinerea acestora. Autorităţile au decis însă ce este mai bine pentru copil. „A fost o decizie foarte complicată. Ne-am consultat şi cu cei de la Protecţia Copilului şi s-a decis să rămână copilul la noii părinţi, cu care a crescut. Era o dramă să îl iei brusc din mijlocul lor, îi dădea toată viaţa peste cap”, a explicat o sursă apropiată anchetei.

Soluţia cea mai bună

Avocatul timişorean Ciprian Matei, care este şi psiholog de profesie, susţine că problema este una delicată, dar primează interesul copilului. „Dacă se va întoarce la părinţii naturali, copilul va fi privit ca o afacere eşuată, va fi mult mai puternic afectat. Interesul copilului este suprem în acest caz. Legea trebuie respectată, dar trebuie interpretată şi în spiritul ei, nu numai în litera ei. Nu văd care ar fi interesul să fie scos copilul din familia aşa-zis adoptivă, dacă este iubit şi dorit”, a spus Ciprian Matei. Potrivit acestuia, soluţia cea mai potrivită ar fi ca părinţii care au crescut copilul să deschidă un dosar de adopţie, iar acesta să fie aprobat. „Ar fi o măsură excesivă scoaterea copilului din familia care l-a crescut doar pentru a da o lecţie şi pentru a descuraja astfel de practici. E riscant să faci asta pe spatele unui copil de şapte ani. Se pot însă lua măsuri legale de pedeapsă fără afectarea copilului”, a mai spus avocatul-psiholog.

Un precedent periculos

Cazul identificat şi anchetat de procurorii DIICOT nu este singular. În urmă cu un an şi jumătate, o fetiţă de ţigani a fost răpită chiar dintr-o secţie a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”. În urma cercetărilor, poliţiştii au constat că micuţa Denisa Novacovici a fost răpită de o femeie de 39 de ani de origine română care locuieşte în Elveţia. Când au dat de urma fetei, poliţiştii au constat că micuţa avea deja documente noi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite