A învăţat ce e onoarea în infernul japonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Puşcaş este un licean din Timişoara care a trăit cutremurul din Japonia pe viu. Tânărul s-a întors de urgenţă acasă, dar a învăţat o lecţie foarte importantă de viaţă. De asemenea, Paul a văzut cât contează credibilitatea.

Paul a făcut şcoala generală şi primul an de liceu în Timişoara. În clasa 10-a a studiat în Elveţia, iar la începutul clasei a 11-a a plecat la studii în Japonia. „Orientul e foarte interesant şi este cum vedem în filme. Am practicat arte marţiale japoneze şi am citit multe cărţi cu samurai şi mi-a trezit un interes şi o pasiune”, a explicat tânărul.


Ajuns în Japonia în luna septembrie a anului trecut, tânărul s-a adaptat rapid, ajutat şi de niponii care erau foarte deschişi. „Cam după o lună, am început să învăţ şi eu japoneza. Este cam ca şi franceza la gramatică. În prima zi de şcoală a fost un şoc prima zi. Colegii erau foarte entuziasmaţi că au un coleg european. M-au întrebat dacă avem maşini în Europa. Unii credeau că România e în Orientul Mijlociu”, a mai povestit Paul. 


Cum a trăit cutremurul


Paul Puşcaş locuia la aproximativ 150 de kilometri de capitala Tokyo, iar în momentul cutremurului era la clubul de sport, unde trăgea cu arcul. „Cineva a venit şi a spus să ieşim repede afară. După aceea mi-am dat seama că se simte tot mai tare. Am ieşit pe terenul de fotbal. Nu puteam să stau în picioare, mergeam «pup». Am aşteptat afară vreo oră, apoi am luat bicicleta şi m-am dus acasă. Acolo nu era curent. La mall aveau generator şi la televizor am văzut ce s-a întâmplat la Fukushima (n.r. zona devastată de tsunami)”, a povestit Paul.


Pentru a-şi linişti părinţii, tânărul a venit de urgenţă acasă. Spune că a învăţat multe în Japonia. „M-au învăţat să devin un om ordonat, punctual şi să respect munca altora şi mi-au dat o lecţie bună despre onoare”, a spus Paul Puşcaş.

M-a marcat chestia cu onoarea la japonezi. La ei e o ruşine să copiezi, aici e o mândrie.
Paul Puşcaş, adolescent

Cât contează un guvern credibil


La întoarcerea în ţară, Paul a arătat şi importanţa credibilităţii unui guvern în perioadă de criză. „Prim-ministrul m-a impresionat cel mai mult. A vorbit foarte convingător. Prin modul în care se adresa populaţiei, cum se uita la camere, mi-a inspirat încredere, nu mi-a mai fost frică. A spus că se lucrează şi totul va fi în regulă. Când am văzut cum a spus-o mi-am zis doar atât: «Te cred»”, a spus Paul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite