Fără vizitatori în muzee. Patrimoniul a fost uitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neglijate, renovate sau nemediatizate – muzeele din capitala Banatului exploatează un sfert din potenţial. Managerii dau vina pe lipsa de bani.

Aproape 40% din vizitatorii Muzeului de Artă sunt străini, recunoaşte managerul acestuia, Marcel Tolcea. Totodată, în lipsa unor manifestări cu mici şi bere, Muzeul Satului este pustiu. Deşi sumele percepute la intrare sunt simbolice, timişorenii nu se înghesuie să se intereseze de patrimoniu.
„Vorbim despre lipsa unei tradiţii la nivelul comunităţii, de a se interesa de patrimoniu. Ar trebui să se introducă un program educaţional, la nivelul inspectoratelor şcolare, prin care copiii să fie duşi cât mai des la muzeu. Pedagogia muzeală ar trebui să fie o disciplină prin care profesorii să îşi desfăşoare ore interactive la muzeu”, a explicat Marcel Tolcea. Acesta spune însă că cei care ar trebui să materializeze acest lucru sunt grupurile de iniţiativă civică. Directorul de la Muzeul de Artă se mai plânge că nu îşi poate promova evenimentele, din lipsă de fonduri.

„Ne-ar trebui până la 3.000 de lei pe lună ca să putem investi în promovarea instituţiilor. Or, primăria ne ia banii dacă vrem să afişăm un eveniment pe spaţiul public. Ar trebui promovată şi instituţia, nu numai evenimentele”, a spus Tolcea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite