Mohamed Husseyn a plecat din Beirut ca să gătească în stil libanez pentru timişoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre puţinii libanezi care trăiesc Timişoara şi proprietarul singurului restaurant cu acest specific din oraş.

Mâncare deosebită, dansul specific, tradiţii inedite, atmosfera exotică şi briza mediteraneană, toate aceste atracţii ale culturii libaneze au fost aduse la Timişoara de Mohamed Husseyn. Acesta a deschis singurul restaurant cu specific libanez din oraş. Husseyn este specialist în bucătăria libaneză, despre care se spune că este foarte sănătoasă, pentru că a lucrat la restaurant şi la Beiruth. A venit în România cu gândul să facă afaceri, şi-a întâlnit perechea, a devenit tată şi nu a mai plecat. Aceasta este pe scurt povestea lui Mohamed Husseyn.

„Libanul este fostă colonie franceză. Are o istorie bogată şi e o ţară foarte frumoasă, cu ieşire la Marea Mediterană. Din păcate, războiul civil între 1975-1990 a tras-o înapoi”, afirmă Mohamed Husseyn.

Libanul care se învecinează cu Siria şi cu Israel şi a fost supranumit şi Elveţia Estului. „Eu nu am vrut să rămân acolo. Mulţi libanezi trăiesc în afara ţării. În Liban sunt aproximativ trei milioane de locuitori, dar în afară mai sunt încă zece milioane. Foarte mulţi trăiesc în Franţa”, explică Mohamed. Prima afacere în Timişoara a fost ştrandul „Eminescu”. Aici a cunoscut-o pe Anca, care avea să-i devină soţie. „Pe Anca am cunoscut-o pe terasă. Apoi mi-a devenit soţie cu care am şi o fetiţă de şase ani”, povesteşte Mohamend Husseyn. Pentru că nu a mai mers afacerea, acesta a decis să vândă ştrandul şi să se mute în Bucureşti. Nu a rezistat însă prea mult acolo. „În 2009, sătul de birocraţia şi agitaţia de acolo, am decis să ne mutăm definitiv în Timişoara. E mai linişte şi mai frumos”, spune libanezul.

Mohamed a făcut o facultate de management în Beiruth, iar apoi a lucrat la restaurant. Fratele său deţine un lanţ de restaurant în Liban şi Oman. „Noi ca bucătărie suntem renumiţi ca fiind una din cele mai sănătoase din lume. Baza este verdeaţa, legumele şi condimentele speciale. Avem peste 250 de feluri de aperitive. La Campionatul Mondial al Bucătăriei, Liban a ocupat locul unu la aperitive, cu Farfoula Taboula”, povesteşte Mohamed Husseyn.
Libanezul a lucrat în numeroase restaurante în ţara de baştină. Mohamed Husseyn a avut un restaurant în Liban, iar fratele său deţine chiar un lanţ de restaurant în Liban şi Oman.

Are o fiică înotătoare

Rania, fiica lui Mohamed, va merge de la anul la şcoală. Părintele se laudă că este cea mai bună înotătoare la vârsta ei. „E campioană la înot. A câştigat locul întâi la concursul desfăşurat la bazinul din Dacia, unde au participat sportive din Ungaria, Serbia şi România. Îi place foarte mult apa”, se mândreşte libanezul care are cetăţenie română din anul 2000.

Întrebări şi răspunsuri

Ce specilităţi au libanezii?
Important este ca grătarele de vită, pui şi oaie să fie făcute pe cărbune speciale. Ca specialitate este houmousul, care are năut, sos de susan, suc de lămâie, ulei de măsline. Falafel, care sunt chifle vegetariene, Fatous, cu salată verde, roşii, ceapă, ardei verde, castraveţi, ridichi.

Care este băutura Libaneză?
Băutura specifică se numeşte Arak. E un fel de rachiu din struguri, iasmin şi muşeţel. Este făcut pe foc şi are 60 de grade alcool. E foarte tare. Libanezii au şi vinuri foarte bune.

Sunt mulţi libanezi în Timişoara?
Aici nu sunt foarte mulţi. Eu am cunoscut aici doar şase-şapte persoane de origine libaneză. Sunt mai mulţi palestinieni şi sirieni. În schimb la Bucureşti e o comunitate mare de libanezi.

Ce-i place
Mohamed Husseyn s-a adaptat foarte uşor în România. Acum susţine că nu ar mai pleca de la Timişoara, unde s-a stabilit cu familia. „Îmi place România. Dacă nu îmi plăcea probabil că nici nu rămâneam. Pe lângă asta, îmi place seriozitatea şi respectul”, a declarat libanezul.

Ce nu-i place
Libanezul a găsit şi lucruri care îl deranjază în România. „Nu îmi place birocraţia. Îţi trebuie trei mii de acte să obţi ceva. Asta am simţit în special la Bucureşti. La Timişoara nu e aşa de rău”, a mai spus Mohamed.

Profil
Născut. 03.03.1964 Beiruth (Liban)
Studii. Facultatea de Managament, Liban
Experienţă. S-a mutat în România în 1996. Proprietarul singurului restaurant libanez de la Timişoara.
Familie. Căsătorit cu Anca. Are o fiică, Rania.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite