Povestea primului transplant de mâini de la un mort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul croat s-a întâlnit cu specialişti timişoreni la un seminar internaţional
Medicul croat s-a întâlnit cu specialişti timişoreni la un seminar internaţional

Reputatul doctor de origine croată Milomir Ninkovici a fost invitat la Timişoara pentru un seminar internaţional de microchirurgie.

Milomir Ninkovici a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat prima operaţie de transplant bilateral de mâini de la o persoană aflată în moarte cerebrală. Acesta a povestit despre dificila operaţie care a avut loc în Austria, la Insbruck, în 2000.

„Pacientul a fost un poliţist din Austria care şi-a pierdut mâinile după explozia unei bombe. Înainte să fac operaţia l-am întrebat de ce doreşte să îşi recapete mâinile. El a spus: «vreau să merg la toaletă de unul singur şi să îmi pot atinge soţia şi fiica. Nu doresc să devin pianist»”, a spus Milomir Ninkovici. Operaţia a durat mai bine de 18 ore şi a fost realizată de 16 chirurgi.

Marea problemă a fost pregătirea şi căutarea unui donator compatibil. „Există o problemă de imunologie, de a accepta mâna unui mort. Nu orice om poate accepta un corp străin, iar riscul de respingere e mare. O altă problemă a fost găsirea unui donator. Am căutat doi ani. E o problemă mare cu partea legală. Transplantul nu este reglementat bine nici acum”, a mai spus Ninkovici, şeful cliniciii de chirurgie Bogenhausen, de la Munchen.

Monitorizare pe viaţă

Costul operaţiei a depăşit 100.000 de euro, însă pacientul trebuie să plătească 20.000 de euro anual, pentru tratamentul cu imunosupresive. „Riscurile şi complicaţiile pot apărea tot timpul. Sistemul imunitar al pacientului este mai scăzut. Pe termen lung se poate dezvolta un cancer. Monitorizarea este pe viaţă”, a mai declarat Ninkovici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite