Cum să faci o facultate în Europa: costuri şi sacrificii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiul în străinătate nu mai este atât de inaccesibil pentru elevii din Banat. Variantele de plată sunt tot mai diverse.

De la burse de studiu şi până la taxe reduse sau chiar studii plătite în rate – specialiştii spun că universităţile europene sunt din ce în ce mai puţin inaccesibile pentru elevii timişoreni. Lorett Csiki este elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” şi spune că vrea să studieze la o universitate din Franţa.


Ea s-a interesat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a ajunge absolventă de universitate europeană şi spune că speră ca părinţii să o susţină. Ştiu că taxa de studiu se ridică la câteva mii de euro pe an şi sper ca părinţii mei să mă ajute, măcar cu asta”, a spus tânăra. Eleva este dispusă şi la sacrificii, pentru ca să ajungă în Franţa. „Mă gândesc să stau la un cămin şi să mă angajez, pentru a mă putea întreţine. Mi-ar plăcea să găsesc un job de translator sau chiar şi de vânzătoare”, a mărturisit Lorett. Pentru a aplica la o universitate străină, elevii trebuie să aibă, în primul rând, o diplomă de competenţă lingvistică – Cambridge, TOEFL sau DELF.
Mai apoi, aceştia trebuie să completeze un formular cu cinci programe diferite de studiu, în cadrul uneia sau mai multor universităţi, împreună cu o scrisoare motivaţională. Apoi, vor primi o serie de oferte, condiţii de acceptare sau chiar refuzul, din partea universităţilor. Un avantaj îl constituie media generală din liceu. În general, aceasta trebuie să fie peste 8, în timp ce o medie peste 9,50 este un atu. Există universităţi care nu ţin cont de notele din România.

Job pentru întreţinere

Bianca Stancov, unul dintre tinerii cu iniţiativă, este elevă în clasa a XI-a şi spune că ştie exact ce vrea de la viitor. „Vreau să studiez dreptul în Anglia. Nu aş vrea să mă mai întorc în ţară după facultate, însă în cazul în care voi fi nevoită să o fac, am şanse mult mai mari pentru a mă angaja, odată ce am absolvit studiile superioare într-o ţară europeană", a povestit tânăra, elevă la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva". 



Ba mai mult, Bianca spune că şi-a făcut şi un calcul în legătură cu suma necesară pentru cinci ani de studiu în Anglia. Astfel,  7.500 de euro înseamnă doar şcolarizarea şi câte 600 euro pe lună, întreţinerea.

image

Credit de studiu pe 25 de ani

 „Am aflat că statul englez oferă un credit pe 25 de ani, special pentru studiu. Acest credit va trebui să îl returnez abia când voi depăşi salariul de 600 de euro. În cazul în care nu ajung să am acest salariu în 25 de ani, nici nu mai trebuie să plătesc datoria. Mi se pare un sistem foarte convenabil", a explicat tânăra. Bianca spune că se va angaja ca să se întreţină. „Am de gând să mă angajez însă ca babysitter, la o cafenea, într-o parcare sau orice mi se oferă, pentru a mă putea întreţine", a explicat eleva.

„Oferta de educaţie în străinătate începe să se contureze în România. Sunt foarte mulţi care ar pleca, dar nu îşi permit. Alţii, sunt doar dezinformaţi. Studiul în străinătate poate începe de la 1.500 de euro şi poate ajunge chiar şi la 20.000 de euro. Ceea ce mulţi nu ştiu este că, în Europa, aceste taxe sunt simbolice, subvenţiile de la statele respective fiind de până la 80 la sută", a declarat Ivan Domuschiev, manager la „Integral Education Without Borders".

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite