Georgia Şerfezeu: „Muzica trebuie să fie dăruită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a început să studieze pianul la nouă ani şi consideră că muzica trebuie făcută doar din suflet, nu pentru beneficii materiale.

Împinsă de mama ei spre muzică, Georgia a realizat în clasa a treia că pianul este instrumentul care i se potriveşte. „Mama este profesoară de vioară, a încercat să mă dea la vioară, dar nu mi-a plăcut. Cântam de mică, dar nu am învăţat vreun instrument anume. Suntem patru fraţi şi toţi avem educaţie muzicală”, a povestit tânăra.

„La nouă ani am început să cânt, destul de târziu, odată cu sora mea, care este cu patru ani mai mică. Ea a început pianul înainte de a merge la şcoală. A fost la un concurs, a obţinut un premiu şi m-am ambiţionat şi eu”, a explicat pianista.

Muzica este un dar

În ciuda piedicilor, tânăra nu va renunţa niciodată la muzică. „Am început în clasa a III-a, acasă, iar din clasa a VII-a am venit la Timişoara, unde am făcut liceul şi facultatea de muzică. Am vrut să renunţ de mai multe ori, din diferite motive, dar îmi place prea mult. Chiar dacă n-o să merg pe solistică, pentru că nu mă ajută mâna, am început şi mai târziu, muzica m-a format ca om”, a mărturisit Georgia.

„Din toate fiinţele create, oamenii sunt singurii care pot cânta. Dacă ai talent, cred că e bine să-l valorifici. Trăim atât de intens anumite lucruri, că nu le poţi exprima altfel. Mă pun de multe ori la pian şi cânt fără să fie o melodie anume. E ceva ce exprimi dincolo de cuvinte. Muzica este un dar, când cânţi simţi că dăruieşti”, a mai spus muziciana.

Muzica apropie oamenii

În afară de muzică, Georgia Şerfezeu mai are o pasiune. „Îmi place foarte mult psihologia. Nu ştiu dacă voi studia asta, dar voi face ceva legat de oameni. N-aş suporta să lucrez într-un loc unde să stau numai într-un birou înconjurată de hârtii şi de maşini. Orice faci, trebuie să rămână ceva în urma ta, indiferent de domeniu”, a spus tânăra hunedoreancă.

În opinia ei, muzica este unul dintre lucrurile care apropie cel mai mult oamenii. „Cânt mai mult pentru mine, dar am continuat, pentru că îmi place să investesc în oameni. Chiar dacă n-am ajuns la un nivel foarte ridicat, te apropii de oameni şi dăruieşti cumva din ceea ce eşti tu. Ora de pian este ceva foarte personal, interacţiunea profesor – elev este mare”, a spus Georgia Şerfezeu.

„Profesoara mea de pian spune că muzica dă pe faţă ceea ce eşti, trebuie să fii sincer. Iar dacă în studiu ai trişat, ai furat, n-ai fost conştiincios, scena nu te iartă, se vede absolut tot”, a mai spus pianista, care nu crede că muzica poate fi făcută doar ca un „job” de zi cu zi. „Dacă ar fi trebuit să aleg muzica pentru a mă întreţine în viaţă, nu aş fi ales-o. E greu, fie în învăţământ, fie altfel. Am făcut muzică doar pentru că îmi place şi ştiu că pot face ceva din asta”, a explicat Georgia.

Întrebări şi răspunsuri

Te-a influenţat vreun artist în mod deosebit?
Îmi place foarte mult Martha Argerich, dar nu pot să spun că m-a infuenţat în vreun fel. În ceea ce priveşte compozitorii, am cântat foarte mult Chopin, pentru că romanticii mi se potrivesc pe mână, prind şi la public. Având mână mică, nu puteam să abordez toate genurile, aşa că m-am concentrat pe acest gen. Chopin, Schubert, Schumann, romanticii.

Te-ai gândit să predai?
Am predat câteva ore, dar puţin. Din cauza studiului şi a programului nu îmi permit să iau ore, şi nici n-am căutat asta neapărat. Am încercat, am avut un elev, dar ba nu putea el, ba nu puteam eu şi am renunţat.

Ce-i place
„Îmi plac inelele. Nu port de obicei, dar îmi plac. Îmi place natura. Aş vrea foarte mult să ajung în Africa la un moment dat. Îmi place să citesc şi îmi plac copiii”, a spus pianista.

Ce nu-i place
Georgia nu ar merge niciodată la o plimbare cu barca. „Nu-mi place apa şi am frică de înălţime. Nu-mi place mâncarea fast-food”, a mărturisit muziciana.

Profil
Născută. 16 mai 1987, Vulcan, Hunedoara.
Educaţie. Anul IV la Facultatea de muzică.
Experienţă. 14 ani de pian.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite