Georgia Dugaci face ozon în laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele şi experimentele chimice sunt lucrurile pe care eleva de nota 10 le face cu mare drag şi multă dedicaţie.

Fiecare concurs de chimie la care participă reprezintă o provocare pentru Georgia şi tocmai din acest motiv, cea mai importantă preocupare a ei din ultima lună a fost să reuşească să ducă la bun sfârşit experimentul la care a lucrat cu o altă colegă: să facă ozon cu un aparat creat special de ele. „Am vrut să evidenţiem că putem face ozon şi practic, nu trebuie să existe doar în atmosferă. Vrem să atragem atenţia asupra unor lucruri care ne pot face rău, cum ar fi găurile din stratul de ozon”, a spus eleva. Implicarea ei în proiect şi munca depusă au fost duse la extreme. Tânăra a ajuns să lucreze în laborator chiar şi o zi întreagă, doar pentru a fi sigură că totul va ieşi conform planului. „Lucrez în fiecare seară. Dacă vreau să fac ceva, stau şi studiez oricât de mult”, a spus Georgia.

Pasiune premiată

Chimia a atras-o de când a început liceul şi a avut ocazia să vadă şi să facă primele experimente. Dacă exploziile şi culorile pe care le combina în eprubetă i se păreau fascinante în primii ani de liceu, acum Georgiei îi plac reacţiile şi este mult mai curioasă să afle din ce sunt compuse diferite substanţe. „Îmi place şi biologia foarte mult şi îmi place că se îmbină cu chimia. Aşa vedem şi înţelegem mult mai bine ce reacţii au loc la noi în organism. Din acest motiv m-am axat pe chimie, pentru că are legătură cu realitatea”, a explicat tânăra.

Pasiunea ei e oglindită în rezultatele foarte bune cu care s-a întors în fiecare an de liceu de la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale de chimie la care a participat. „Cred că trebuie să fii constant în munca pe care o depui”, a spus Georgia.

întrebări şi răspunsuri
Ce planuri ai după terminarea liceului?
Vreau să urmez Facultatea de Medicină, pentru că vreau să fac ceva care să mă facă să muncesc mai mult, să arăt ce am eu mai bun, dar să mă şi reprezinte.

Ce nu-ţi place când mergi la concursuri?
Dezorganizarea de la concursuri şi olimpiade este un lucru general cunoscut, cu care deja ne-am obişnuit. Uneori se merge şi pe nepotisme.

Profil
Născută. 11.07.1993, Timişoara.
Educaţie. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Bănăţean.
Experienţă. Olimpică internaţională la chimie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite