Timişorenii află unde se duc banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia Transporturi şi Drumuri, condusă de Culiţă Chiş, primeşte mulţi bani în 2010
Direcţia Transporturi şi Drumuri, condusă de Culiţă Chiş, primeşte mulţi bani în 2010

Locuitorii capitalei Banatului sunt chemaţi astăzi să îşi spună părerea la dezbaterea publică a bugetului local. Mulţi bani sunt alocaţi unor proiecte neclare şi ambigue pe care la o simplă lecturare nimeni nu le înţelege.

Specialiştii primăriei Timişoara estimează pentru acest an un buget de 157 de milioane de euro. Dintre aceştia, cei mai mulţi bani vor merge spre lucrările începute deja. Pe lista cu investiţii figurează însă şi cele care pentru timişoreanul de rând sunt ca limba chineză. Pentru Transporturi, spre exemplu, primăria alocă în acest an 10,3 milioane de euro, dintre care două milioane de euro pentru transportul în comun.

Maşini de 1,5 milioane de euro

Din aceste două milioane de euro merg spre lucrări noi, în special la liniile de tramvai, aproximativ 500.000. Peste un milion de euro merg însă în „Dotări şi alte investiţii”, iar aici se duc peste 700.000 de euro în „maşini, echipamente şi mijloace de transport”.

Primăria mai vrea să cheltuie şi pentru studii şi proiecte în domeniul transportului peste 300.000 de euro, dintre care peste 200.000 de euro pentru studii şi proiecte la RATT, cum ar fi: studiu de fezabilitate pentru amenjare alveole (36.000 de euro) sau studiu privind potenţialului de trafic naval pe canalul Bega (25.000 de euro). Chiar dacă la capitolul Transporturi sunt prevăzuţi 700.000 de euro pentru „maşini, echipamente şi mijloace de transport”, la finalul listei de investiţii mai sunt strecurate şi „alte cheltuieli în domeniul Transporturilor” pentru care sunt prevăzute peste 1,5 milioane de euro.

Potrivit proiectului de buget, banii merg spre achiziţia mijloacelor de transport, fără a se specifica dacă este vorba de limuzine, jeep-uri, tramvaie, vapoare sau biciclete. Toate acestea, în timp ce pentru Învăţământ s-au alocat 1,3 milioane de euro, iar pentru Sănătate, peste 300.000 de euro.

Studii şi proiecte ciudate
„Cheltuieli pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, a proiectelor şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii” este un punct al bugetului local pentru care se propune cheltuirea a 150.000 de euro. Peste 200.000 de euro se dau şi pentru un studiu expirat: reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite