Diana Pap, soprana de coloratură care face timişorenii să tresară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana este soprană de coloratură şi calităţile vocii ei au fost admirate şi aplaudate de nenumărate ori în Timişoara şi Bucureşti. Glasul tinerei a fermecat oamenii şi în peştera de la Româneşti, atunci când Filarmonica a susţinut concertul tradiţional.

PROFIL
Născută: Timişoara, 7.01. 1972
Studii: Master în Psihologia Organizaţională, Facultatea de Psihologie, Universitatea de Vest din Timişoara
Experienţă: Cântă de la 18 ani
Familie: Căsătorită, fără copii

Chiar dacă a studiat pianul la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara, a ajuns să fie recunoscută pe scenă pentru calităţile vocale. „Am calităţi, dar nu pentru pian, am mâna foarte mică”, a recunoscut timişoreanca. Soprana şi-a continuat apoi studiile la Facultatea de Muzică din Timişoara, după ce a luat în considerare şi alte domenii de studiu. „Mă gândeam să urmez medicina sau psihologia, chiar şi Politehnica, dar mi-am dat seama că nimic altceva nu-mi place şi îmi fur singură căciula”, a spus Diana Pap.

De atunci, tânăra s-a simţit cel mai bine pe scenă. „Din ziua în care am început studiul, pas cu pas, cu suişuri şi coborâşuri dar şi cu elan, tot asta am făcut”, a mărturisit artista.

Acum este colaboratoarea Filarmonicii Banatul şi lucrează ca şi consultant artistic în cadrul aceleiaşi instituţii. Deşi este mai puţin solicitată să urce pe scenă, Diana ştie că vocea unui cântăreţ trebuie să fie pregătită pentru orice şi nu crede în superstiţiile dinaintea unui eveniment. „Un concert este o zi normală de lucru. Trebuie să cânţi în orice condiţii şi să fii atât de bine pregătit încât concertul să nu iasă din normal, nici ca stres, nici ca oboseală”, a spus soprana. Ca să ajungi un artist desăvârşit trebuie să munceşti mult, dar şi să furi meserie de la alţi artişti cu experienţă. Diana Pap îşi aduce aminte de momentul în care a urcat pe scenă alături de baritonul Leo Nucci, un artist de talie mondială. „Într-un spectacol am învăţat enorm de multe de la el”, a mai spus timişoreanca.

Totul pentru public
Tânăra savurează fiecare spectacol la maximum şi îşi dă mereu silinţa ca publicul ei să aibă parte de un concert memorabil. „Cel mai frumos este la aplauzele finale, dacă spectacolul a avut succes”, a mai spus Diana Pap. Artista ştie că, în faţa publicului, este mereu altfel. „O mare persoană spunea că, dacă la începuturi publicul comunica direct cu artistul de pe scenă, acum publicul se uită pe gaura cheii să vadă ce faci tu în spatele scenei şi sentimentul acesta că eşti urmărit te face să te transpui altfel”, a spus timişoreanca. Tânăra se bucură atunci când vede sala de spectacol plină. „Sunt foarte mulţi tineri în sală, mai tot timpul. Acesta este publicul nostru viitor. Timişorenii sunt foarte deschişi”, a mai spus soprana.

Întrebări şi răspunsuri

Cum poate fi atras publicul timişorean în sala de concerte?
Eu sunt mândră de Timişoara şi de timişoreni în general şi îmi place strategia pe care o adoptă, spre exemplu, Filarmonica din Timişoara în frunte cu domnul director Gârboni. Cred că e cea mai bună, în ideea de a veni în întâmpinarea publicului. Prin concerte în locuri neconvenţionale. Este foarte uşor să asculţi muzică în costum sau în rochie de seară, dar muzica se poate asculta oriunde şi oricând.

Care sunt calităţile unui artist?
Trebuie să fie un om care se dăruieşte total actului artistic, să dea dovadă de modestie, de colegialitate, de înţelegere.

Ce-i place
Îmi place foarte mult frumuseţea naturală. Mă refer la culorile din natură, spectacolul soarelui la apus şi la răsărit, la o floare, la tot ce este natural. Îmi plac oamenii cu simţul umorului şi îmi plac caracterele dificile pentru că întotdeauna au ceva de spus. Poate nu reuşesc într-un mod lin, dar spun totul cu vehemenţă.

Ce nu-i place
Nu-mi place dorinţa unora de a provoca frică. Nu-mi place să văd oameni fricoşi, sau speriaţi, sau timoraţi. Nu-mi place când adevărul este considerat proastă creştere sau lipsă de tact şi nu-mi place nepăsarea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite