Peste 90 la sută dintre timişoreni ar vrea să aibă un vecin arab, african sau asiatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, UNHCR, a comandat un sondaj de opinie prin care a vrut să vadă percepţia timişorenilor despre refugiaţi. Oraşul de pe Bega nu a fost ales întâmplător, aici înfiinţându-se primul centru de tranzit pentru refugiaţi din lume.

Mai mult de jumătate dintre timişorenii intervievaţi au o părere bună despre refugiaţi, pe care îi caracterizează ca „oameni nenorociţi" sau „oameni din altă ţară care caută un trai mai bun". Majoritatea timişorenilor asociază refugiaţii cu o identitate etnică asiatică, arabică, africană sau basarabeană. Potrivit studiului realizat la comanda UNHCR, 80 la sută dintre timişoreni consideră că statul român ar trebui să aibă deschidere faţă de astfel de persoane. Interesant este că mai bine de jumătate din repondenţi (aproximativ 60 la sută) cred că refugiaţii sunt mai harnici, mai toleranţi şi cu respect mai mult faţă de lege decât românii.

Deschişi pentru refugiaţi

Studiul realizat printre timişoreni arată că aceştia, nu numai că îi acceptă pe refugiaţi în România sau în Timişoara, ci ar fi dispuşi chiar să-i primească în casă. „Întrebaţi dacă ar fi de acord ca un refugiat să fie membru al familiei, 60 la sută dintre timişorenii intervievaţi au răspuns afirmativ, iar peste 90 la sută ar fi de acord ca aceştia să le fie vecini, să locuiască în aceeaşi localitate sau să trăiască în România", arată studiul. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 601 persoane, iar marja de eroare este de +/- 4,1 la sută, al un nivel de probabilitate de 95 la sută.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite