SUBIECT CERUT DE CITITORI Noroiul de pe maşinile care circulă în Timişoara, sancţionat cu amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-zisa „taxă pe maşina murdară” a iscat discuţii aprinse între şoferii timişoreni. Măsura va fi luată de autorităţi în cadrul unui plan mai larg de îmbunătăţire a calităţii aerului, conform normelor impuse de UE.

Ca multe ştiri care vizează taxe sau amenzi, şi aceasta a provocat o întreagă discuţie în agora, concluzia „minimalistă” fiind că dacă nu-ţi speli maşina încasezi amendă din partea oraşului. Lucrurile nu stau chiar aşa, pentru că măsura vizează în principal maşinile mari şi marile şantiere, iar sancţionarea drastică a noroiului de pe roţi, caroserii sau prelate face parte dintr-un plan mai amplu legat de mediu.

Amenzi drastice de la UE

„Există un plan integrat de măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, la care contribuie mai multe instituţii locale, fiecare cu atribuţiile ei. Este vorba de o obligaţie europeană, sunt cam cinci aparate în judeţ care măsoară calitatea aerului, iar acele aparate trimit direct Comisiei Europene rezultatele măsurătorilor. În cazul în care acestea depăşesc în mod repetat valorile admise, Comisia Europeană declanşează o procedură de «infringement» şi se poate ajunge la amenzi de 100.000 de euro pe zi pentru oraş”, a spus viceprimarul Adrian Orza.

Măsuri pentru sănătate

Amenzile pentru noroiul de pe maşini sunt de maxim 1.500 de lei pentru persoane fizice şi 2.500 de lei pentru firme. „Aici este vorba despre calitatea aerului, deci despre sănătatea noastră, iar această problemă se poate remedia mediatizând-o cât mai mult şi conştientizând faptul că toate legile din ţara asta trebuie respectate”, a declarat Adrian Orza.

image

Înăsprirea controalelor în privinţa „igienei rutiere” este doar parte dintr-o listă lungă de măsuri legate de mediu. „Pe lângă aplicarea strictă a acestei legi, la îmbunătăţirea calităţii aerului mai contribuie şi extinderea suprafeţelor verzi din oraş, înnoirea parcului auto al RATT, curăţarea regulată a rigolelor şi aşa mai departe”, a mai spus Orza.

„Mai demult nu era nevoie de legi pentru a fi curăţenie în faţa fiecărei case. Acum, dacă se dă o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, toţi sar în sus că ei plătesc taxe şi impozite şi autorităţile trebuie să se ocupe. Însă taxele se plătesc pentru stradă, pentru domeniul public, de ograda proprie trebuie să aibă grijă fiecare în parte”, a concluzionat viceprimarul.

Există o lege, dar e ignorată

image

Taxarea noroiului de pe autoturisme şi camioane nu este o noutate. „Aceste sancţiuni în privinţa noroiului de pe maşini nu sunt inventate de noi. Ele există de zeci de ani în Codul Rutier, însă se aplică foarte rar, pentru că unele legi sunt văzute de mulţi drept «opţionale». În principiu, acea prevedere spune că este interzis accesul pe drumurile publice cu noroi pe roţi sau caroserie, noroi care poate cădea şi apoi să se transforme în praf. În zonele urbane, sunt vizate în principal şantierele”, a declarat edilul timişorean. La aplicarea acestei legi de mult uitate vor veghea administraţia locală şi Poliţia Rutieră.

Trimite poze pe adresa timisoara@adevarul.ro, dacă ai observat locuri în care camioanele sau utilajele şantieriştilor aduc noroi pe străzi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite