Timişorenii se înghesuie la debranşări pentru a nu achita averi la căldură şi apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o singură lună, 1.000 de timişoreni au depus cereri pentru a fi debranşaţi de la sistemul de încălzire. Oamenii care au renunţat la căldura şi apa caldă primite de la Colterm au economisit bani şi vor să îşi monteze centrale termice.

Într-o singură lună, peste 1.000 de timişoreni au înfruntat birocraţia şi au depus cereri pentru a fi debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire.
Majoritatea cererilor au fost depuse de pensionari, care vor să îşi monteze centrale termice. Procesul de debranşare este complicat, fiind nevoie şi de acordul  vecinilor, dar puţini oameni au cunoscut acest aspect înainte să se apuce să strângă bani, cel puţin 1.500 de euro, pentru căldura de la iarnă. Din aceste economii, oamenii vor plăti montarea centralei şi a noului sistem de încălzire şi furnizare a apei calde. Debranşarea durează o singură zi, dar montarea centralei poate să ţină şi o lună.

Pentru debranşare, înainte de a depune actele la agentul de furnizare a căldurii, timişorenii trebuie să obţină în scris acordul vecinilor, respectiv al asociaţiei de proprietari.


„Eu sunt sigur că în săptămânile următoare, numărul cererilor pentru debranşare va urca vertiginos. Oamenii nu mai au bani pentru a achita căldura oferită de Colterm. E mai simplu şi mai ieftin să ai o centrală. Tu stabileşti temperatura apei, dar şi câtă căldură vrei în apartamente. Este foarte posibil ca luna viitoare să fie un vârf al solicitărilor“, a spus Petru Olariu, preşedintele FALT.

Speriaţi de lipsa banilor

Gândul că din acest an Guvernul ar putea reduce sau chiar anula subvenţiile pentru încălzire îi sperie pe timişoreni. „Dacă şi Guvernul va renunţa la subvenţii va fi un dezastru. Vom avea facturi duble ca valoare“, a adăugat Petru Olariu.

Colterm nu se plânge de lipsă de clienţi

Chiar dacă plecarea unui număr de clienţi din sistemul public de încălzire creşte costurile, reprezentanţii Colterm nu se tem de un posibil colaps financiar, mai ales că instituţia are datorii la furnizorii de utilităţi. Există bănuiala că din toamnă, preţul gigacaloriei în Timişoara va creşte cu 10-15 la sută.

Cinci paşi pentru debranşare

Cei cinci paşi necesari pentru debranşare sunt: convocarea asociaţiei de locatari, votarea propunerii de de debranşare şi semnarea de către toţi locatarii a hotărârii. Pe urmă, locatarul trebuie să se prezinte la sediul Colterm cu hotărârea asociaţiei de locatari, planul de montare a centralei termice şi dovada că nu are datorii la furnizorul de apă caldă şi căldură. Ultimul pas este aşteptarea... un angajat al Colterm va veni pentru a debranşa apartamentul de la reţea. "Numărul cererilor nu este alarmant. Şi anul trecut au avut loc debranşări, iar majoritatea cererilor au fost aprobate", a spus Laura Manole, purtătoarea de cuvânt a Colterm.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite