Peste 4.000 de bănăţeni au ascultat muzica lui Mozart în peşteră, la 14 grade Celsius (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concert în peştera de la Româneşti 7
Concert în peştera de la Româneşti 7

Concertul devenit tradiţional de la peştera Româneşti, lângă localitatea timişeană Făget, a adunat astăzi sute de curajoşi, care au străbătut kilometri întregi până la peşteră pentru a asculta muzică bună. Evenimentul, organizat de Filarmonica Banatul, Primăria Timişoara şi Asociaţia SpeoTimiş, a ajuns la cea de-a 26-a ediţie.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO DE LA CONCERTUL DIN PEŞTERĂ

Mii de iubitori ai muzicii clasice au înfruntat drumul anevoios, în această dimineaţă, pentru a-i asculta pe cei care au susţinut în acest an tradiţionalul concert de la peştera Româneşti. Cvartetul Venus al Filarmonicii Banatul a interpretat, pe lângă lucrările altor compozitori, şi piese semnate de W.A. Mozart. Compoziţiile austriacului nu au lipsit la nicio ediţie a concertului de la Româneşti, din 1984 încoace. „Concertul are loc anual, în luna octombrie. Doar în cinci ani au avut loc concerte de muzică rock şi jazz, în rest, din 1984 s-a cântat doar muzică simfonică. Peştera atrage prin faptul că e uşor accesibilă", a spus Mihai Burdău, membru al Asociaţiei Speotimiş, unul dintre organizatori.

image

Organizatorii nu s-au aşteptat la un public aşa numeros. "A fost foarte multă lume. În peşteră au fost cam 3.500 de oameni, şi foarte, foarte mulţi nu au apucat să intre. La anul probabil o să facem două concerte", a spua Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii "Banatul" din Timişoara.

image

Drumul spre peşteră nu este printre cele mai uşoare, dar niciun spectator nu s-a plâns până acum de greutăţi. Peştera, descoperită în anii '70, de câţiva speologi timişoreni, are o temperatură constantă, de 14 grade, indiferent de sezon. Melomanii adevăraţi ştiu acest lucru, de aceea, şi în acest an s-au înarmat cu haine groase şi răbdare pentru urcare. Peştera are aproape 1.400 de metri ca dezvoltare şi este etajată pe trei nivele. "Cel mijlociu este cel în acre se ţin concertele, cel accesibil turiştilor obişnuiţi", a spus Mihai Burdău.

Concert în peştera de la Româneşti 7

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO

Chiar şi sătenii din localitatea Româneşti s-au obişnuit să urce an de an, să asculte muzică simfonică. "Am fost şi anul trecut la concert. E foarte frumos şi vine foarte multă lume", a spus Raveca Popovici, de 67 de ani. Pe lângă cvartetul filarmonicii, cei prezenţi au ascultat muzica mai uşoară a celor de la Big Band-ul Timişoarei. „Dacă n-ar veni atâta lume, n-ar fi interesant. Este extraordinar câtă lume e dornică să iasă în astfel de locuri. Este fantastică ideea de a veni în interiorul peşterii pentru un astfel de eveniment”, a spus Diana Pap, soprana a cărei voce a cutremurat publicul.

image

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO

Nu doar pulbicul obişnuit al concertelor de la Româneşti a participat la ediţia de astăzi. " Merită drumul până aici, deşi e foarte greu. am fost şi anul trecut, ne-a plăcut şi am venit şi anul acesta să ascultăm muzică simfonică", a spus Andrada Metea, care, alături de alţi colegi de la Colegiul Brediceanu din Lugoj au urcat până la peşteră.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite