Un copil de numai două luni, scăpat „la milimetru” de o malformație care îl condamna la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o intervenție foarte dificilă, cu o durată de mai multe ore, o întreagă echipă de chirurgi speră ca băiatul născut în urmă cu două luni să își poată trăi viața cât se poate de normal. Operația a fost complicată mult din cauza vârstei copilului, care a trebuit să fie stabilizat și ținut sub anestezie.

Părinții băiatului nu sunt timișeni, provenind dintr-un sat din zona de vest a țării. Copilul lor a fost diagnosticat, la naștere, cu o malformație congenitală severă care ar fi împiedicat dezvoltarea normală a copilului, ducând inevitabil la deces. Au acceptat o operație deosebit de grea, dar care îi oferea micuțului șansa la viață.

Intervenția a fost realizată de o echipă chirurgicală provenită din secțiile de neurochirurgie, microchirurgie reconstructivă, chirurgie vasculară și anestezie și terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara. După cinci ore petrecute în sala de operații, medicii au îndepărtat „la milimetru” malformația care afecta în același timp cerebelul și măduva spinării copilului. Specialiștii su spus că a fost vorba, practic, despre un caz de neînchidere a craniului și coloanei vertebrale, păți din acestea fiind în afara corpului. Potrivit chirurgilor, riscurile din timpul operației au fost mari, pentru că, având în vedere zona afectată a corpului, orice atingere greșită putea cauza grave complicații sau chiar decesul.

Copilul și-a revenit în urma intervenției, fiind într-o stare care le dă încredere medicilor că nu vor mai trebui să revină asupra operației până după maturizarea completă a corpului. „A fost una dintre cele mai dificile operații realizate până acum. Este foarte greu să menții stabil, sub anestezie, un corp de numai patru kilograme și care are în total 400 de mililitri de sânge, din care inevitabil mai pierde în timpul intervenției chirurgicale”, a precizat Gheorghe Nodiți, managerul Județeanului.

Medicii au spus că încă mai există câteva riscuri la care copilul, în vârstă de numai două luni, poate fi expus, dar faptul că micuțul și-a revenit, se mișcă și mănâncă îi face pe specialiști să fie încrezători în reușita operației realizate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite