Tradiție de Bobotează în Banat: fetele aduc apa neîncepută cu puteri miraculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea Botezului Domnului, celebrată mâine după calendarul ortodox, păstrează încă ecouri arhaice în vestul țării. În unele sate retrase, mai ales din zona Banatului Montan, fetele aleargă cu noaptea în cap după apa „neîncepută" cu puteri magice.

Luată din fântână sau din râu, această apă oferea, în credința populară, puteri nebănuite. Fata care o aducea prima acasă era cea mai harnică pe toată durata anului. Apa neîncepută era păstrată, la fel ca și aghiazma, pentru că alunga spiritele rele și bolile din gospodărie. „Ca o ghidușie, băieții se trezeau adeseori înaintea fetelor și legau în drumul spre râu sârme sau sfori. Astfel, când ele când fugeau, pe întuneric și în viteză să ajungă primele la râu, ajungeau să parcurgă o parte din traseu mai mult pe burtă", a precizat etnologul Maria Mândroane de la Muzeul Satului Bănățean.

Un alt obicei interesant din vestul țării este dialogul purtat de fete cu râul satului, numit pentru o zi Iordan. Schimbul de replici, potrivit cercetătoarei obiceiurilor locale, era următorul: „- Bună dimineața râului Iordan! - Bună dimineața la dumneavoastră, fetiță frumoasă, stai pră scaun dacă ai venit. - N-am venit să șăd, am venit să mă spăl, pră brațe, pră față, pră merele obrazului, pră zgârcele nasului, să fiu sus ca soarele, vigiroasă, luminoasă, la lume și la țară drăgăstoasă".

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite