EXCLUSIV 290.000 de euro din banii bisericii folosiți pentru vila de lux în care locuiește preotul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți enoriași din satul Urseni îl acuză pe preotul din localitate că a cheltuit în folosul său banii obținuți din vânzarea unor terenuri aflate în proprietatea parohiei. Mitropolia se distanțează, ca de obicei, de scandal.

În satul menționat s-a înființat un grup care și-a propus "salvarea bisericii ortodoxe din Urseni". Unul dintre liderii acestuia, Tudor Zele, a fost consilier parohial al lăcașului de cult și membru în comisia de fond funciar din Moșnița Nouă, comuna de care aparține administrativ satul menționat. Potrivit acestuia, banii obținuți de parohie în urma vânzărilor unor terenuri au fost investiți în lucrări care au folosit doar preotului Nic Orlando Văran.

Aproape un milion de lei "s-au topit"

"S-au obținut la vremea respectivă 294.786 de euro, care urmau să fie investiți în lucrări de reparații la diferite obiective. Din toată lista de modernizări, singurele realizate au fost renovarea casei în care locuiește preotul, unde totul este lux, o sută de metri de gard de sârmă la cimitir - pentru care există facturi de 2,2 miliarde de lei vechi -, s-au reparat stâlpii de la gardul bisericii și s-a construit un lumânărar. Biserica nu este reparată nici acum, deși toți banii s-au topit într-un an și jumătate", a declarat Tudor Zele.

Biserica Urseni nu este reparată Tudor Zele susține că poate dovedi că banii au fost cheltuiți aiurea
image

Click aici pentru GALERIE FOTO!

Potrivit acestuia, în aceeași perioadă familia preotului ar fi cumpărat două apartamente în Arad și Timișoara și două mașini, cu bani proveniți din comisioane ilegale încasate de la constructorii cărora le-au fost atribuite lucrări. Câțiva enoriași spun că au fost în audiență la Mitropolia Banatului, unde au depus acte pentru pornirea unor investigații. Inspectorul trimis de înalții prelați din vestul țării ar fi fost, însă, coleg de facultate cu preotul Nic Orlando Văran și l-a scos nevinovat. Aceste detalii au fost evidențiate și într-o plângere penală.

Preotul arată către biroul de presă, mitropolia nu dă răspunsuri

Nic Orlando Văran a fost implicat, la sfârșitul anului 2008, într-un accident de circulație. Polițiștii au constatat că vina a fost a șoferului care ar fi adormit la volan. Preotul a fost rănit grav și, de atunci, nu mai slujește în biserică. În prezent, acesta are proteză la un picior, dar se poate deplasa și fără ajutorul altor persoane. Deși nu a vrut să dea prea multe detalii despre acuzațiile care i se aduc, el a precizat că toate sunt minciuni și că scopul celor care îl reclamă ar fi unul electoral, fără alte explicații. De la biroul de presă al mitropoliei, către care a indicat părintele Nic, s-a precizat doar că "enoriașii sunt liberi să vină personal să depună sesizări", afirmația aparținându-i purtătorului de cuvânt, preotul Marius Florescu.

Biserica Urseni nu este reparată Tudor Zele susține că poate dovedi că banii au fost cheltuiți aiurea

Acesta a mai spus că situației preotului, care primește bani fără să își facă munca, nu i s-a găsit încă rezolvare, dar "este o problemă care va fi discutată". Faptul va fi sesizat de către credincioși Inspectoratului Teritorial de Muncă. "Serviciul religios a fost și este asigurat de către preoți de la alte parohii, care au fost și sunt plătiți din fonduri proprii", se arată în plângerea către ITM.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite